PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 38 tys. ocen
8,0 10 1 37581
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

jakie seriale jeszcze mozecie polecic ?????

Maverick0069

Chyba serial wszech czasów "Twin Peaks" każdy kto lubi twórczość telewizyjną powinien... musi to obejrzeć bo wszystkie serialu typu The Killing to popłuczyny bo tym arcydziele :) i moja słowa nie są przesadzone :)
Poza tym polecam drugi jak dla mnie najlepszy w historii serial Rodzina Soprano... Ale to wszystko kwestia gustu ktoś woli np Gotowe na wszystko, policjantów z miami czy chirurgów.
Powiedz dokładnie czego poszukujesz, ja polecam:
Twin Peaks
Rodzina Soprano
Dexter
Trawka (jeśli oglądałeś Californication to musisz trawke jestli ogladałeś trawke to musisz californication)
Teoria wielkiego podrywu (taka kalka "przyjaciół" dlatego mówie że to kwestia gustu bo ten gatunek komediowy jest dość specyficzny - a więc jesli ogladałeś Friends to musisz zobaczyć Big Bang Theory i odwrotnie)

___ice___

The Killing to może i popłuczyny ale jego pierwowzór Forbrydelsen na pewno nie!!!!

ocenił(a) serial na 9
___ice___

jak można nazwać The Killing popłuczynami po serialu z którym nie ma nic wspólnego?? wow
( tak, tak ja wiem że w obu jako motyw przewodni pojawia się zabójstwo młodej dziewczyny, ale na tej zasadzie to prawie każdy serial kryminalny byłby popłuczynami po wcześniejszych).

zarazzapomnelogin

Bo tak jest... Zawsze coś jest prekursorem i punktem odbicia dla innych produkcji.
Obejrz Twin Peaks i się odezwij wtedy zrozumiesz różnice w poziomie jakie dzieli te produkcje.

ocenił(a) serial na 9
___ice___

widziałam. 2 razy.
I The Killing jest realistyczne, czego o Twin Peaks nie da się powiedzieć. Więc porównywać też nie za bardzo można( tzn oczywiście można bo teoretycznie jest możliwe na jakimś poziomie porównanie żaby z młotkiem, ale na pewno nie w przełożeniu 1:1. I rodzi sie pytanie: po co?).
Chyba że w drugiej części pojawi się kobieta z pieńkiem... :)

ocenił(a) serial na 5
zarazzapomnelogin

Jak to nie ma nic wspólnego? Obejrzałam na razie 5 odcinków Forbrydelsen i fabuła jest niemal identyczna. Różnica jest w kilku detalach, np. matce pani detektyw czy wieku jej syna. Ale wszystkie ważne rzeczy są identyczne. Nie mów więc, proszę, że jeden film z drugim nie ma nic wspólnego, bo amerykańska wersja jest mniej udaną kopią oryginału. Może po prostu duńskiej wersji nie widziałeś/aś?

ocenił(a) serial na 5
zarazzapomnelogin

Przepraszam, przeczytałam jeszcze raz wątek. Myślałam, że chodzi o popłuczyny po forbrydelsen :) Wybacz czepialstwo więc :)

Maverick0069

Jeżeli jeszcze nie widziałeś to zdecydowanie "Forbrydelsen" (duński pierwowzór The Killing). Akurat ogladam go na Ale Kino+ i to naprawdę świetny serial ;)

ocenił(a) serial na 8
TVmanka

dzięki wielkie.
seriale typu friends są nie dla mnie tak samo californication, raczej inna strona klimatu tak jak właśnie THE killing, kompania braci, lost to widziałem i mi się podobało
jeżeli widziałem the killing to wciągnie mnie pierwowzór ?? nie będzie mnie nudził ??

Maverick0069

Hmm ja też najpierw obejrzałam amerykańską wersję, a dopiero później pierwowzór, ale nie nudziłam się, Poczatek historii jest taki sam i wiele rzeczy jest podobnych w obu wersjach, ale mimo wszystko radzę obejrzeć. W pierwowzorze jest jeszcze wiecej podejrzanych, no i wątek "polityczny" podoba mi się tam znacznie bardziej.gdybym miala teraz porównywać obie wersje ( a zaznaczam, że nie widziałam jeszcze 4 ostatnich odcinków duńskiej) to oryginał wygrywa, a nie spodziewałam się, że może tak być kiedy skończyłam oglądać The Killing US. A zresztą, jeśli masz Ale Kino+ to zawsze możesz poczekać na Forbrydelsen II (chyba zaczynają wmitować za 2 tygodnie), podejrzewam, że klimat będzie podobny, a historia już zupełnie inna ;)

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

To ja bym polecił Ci "Wszystkie wcielenia Tary" i "Dexter".

użytkownik usunięty
Maverick0069

Breaking Bad ....już za parę dni nowy sezon...iha

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

Również śmiało mogę polecić Ci Breaking Bad, ale uprzedzam, że jest to dość specyficzny serial i początek może Ciebie lekko nudzić. Spróbuj może jeszcze z Lutherem (Fajna rola Idrisa Elby ) oraz nowym Sherlockiem BBC. Co prawda ten ostatni nie nie ma jakiegoś ciężkiego klimatu, ale jest na pewno godzien polecenia. A na koniec wymienię jeszcze Shadow Line. Oj ten serial ma ocieka klimatem, a rola pana Stephen'a Rea znakomita.

ocenił(a) serial na 8
Krimson

przejrzałem te wszystkie propozycję..... powiem szczerze że szukam seriali które mają jedną historię z wieloma wątkami tak jak właśnie the killing.
Luther to z tego co sprawdziłem w każdym odcinku co innego, inna historia

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

W takim razie na pewno dobry będzie Shadow Line. Wiesz w sumie w Sherlocku i Lutherze, też jest główny wątek, ale rozumiem o co ci chodzi. Chcesz pewną całość. :)
A z klimatycznych seriali, to może warto sprawdzić Deadwood ( Genialna rola Ian'a ), bądź Carnivale ( Bardzo ciekawie zrobiony. ) ?
Bo Zakazane Imperium, Borgias, Grę o Tron to już pewnie widziałeś.
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
Krimson

widziałem tylko Grę o Tron, jestem w dziedzinie seriali nowicjuszem a już żałuję:D

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

W takim razie polecam wszystkie wyżej wymienione przeze mnie seriale. :) Dodam jeszcze Sons of Anarchy i Homeland. Coś na pewno sobie wybierzesz. :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
Krimson

zaczynam od shadow of line,

Maverick0069

Ja Ci z czystym sumieniem mogę polecić Tożsamość szpiega - patrząc na Twój gust myślę, że Ci się spodoba - serial ma swój gust, klimat i odpowiedni budżet więc akcję są znakomite, później Fringe - serial twórców lost z dwoma światami i podobnymi zagadkami co w Loście :)

ocenił(a) serial na 8
luk2255

the shadow of line był kapitalny

Maverick0069

Wow to wam się udało, W lutym chwalicie "Shadow Line", a w marcu trafia do Ale Kino+ i to w tym samym paśmie co wcześniej Forbrydelsen ;) W takim razie na pewno obejrzę

ocenił(a) serial na 7
TVmanka

Hellou, widzę, że w 'oglądam' masz serial pt. Borgen i teraz pytanie: gdzie można owe dzieło obejrzeć? Leci na jakimś kanale tv czy ściągasz z netu? Jeśli opcja nr dwa to wraz z nią drugie pytanie: jak z napisami? Z góry thx za odp, pozdrawiam.

Papa_Midnite

Niestety jeśli chodzi o Borgen,to pozostaje tylko internet i angielskie napisy. Ale po obejrzeniu 20 odcinków naprawdę polecam -świetny serial.

ocenił(a) serial na 7
TVmanka

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Jestem bardzo zainsteresowany tym serialem, zaraz wezmę się za szukanie

ocenił(a) serial na 10
Maverick0069

Homeland!!! Fringe jest świetny, ale nie wydaje mi się, że tego szukasz. możesz także spróbować El Barco (statek) Hiszpański, taka mała odmiana od Amerykańskiego kina, świetna gra aktorska, może troszeczkę naiwny, ale w jakim filmie czy serialu nie znajdzie się minusów.

ocenił(a) serial na 8
malina350

Ja polecam white collar!! Serial genialny mimo że też troche naiwny jednak gra aktorów i poczucie humoru wynagradzają wszystko. Każdy odcinek oglądam z zapartym tchem, aktorzy mają w sobie to coś szczególnie Neal Caffrey i Mozzie zawsze warto znaleźć czas na white collar. :D

piotrek586

Homeland, Homeland i jeszcze raz Homeland. Genialny serial, niestety również przedłużony o sezon.

ocenił(a) serial na 9
Binula

Dokładnie. Homeland powinien być jednosezonowy. Zresztą taki był zamiar, ale połasili się na kase i zamiast genialnego zakończenia wyszło .... zresztą nie będę podpowiadać.

ocenił(a) serial na 10
Maverick0069

Zakazane imperium jak lubisz mafijne klimaty :)

użytkownik usunięty
Maverick0069

Ja polecam nowy serial "Awake". Jest dopiero pilot, ale po prostu fantastyczny.

Maverick0069

Ja polecam wyspę Harpera, w innym stylu niż Killing, mniej prawdopodobne, ale wciągające.

ocenił(a) serial na 9
Maverick0069

rewelacyjny, mroczny, klimatyczny( stary) serial Millennium z 1996 z Lance'm Henriksen'em.

zarazzapomnelogin

True, true, choć pierwsze odcinki są średnie. Szkoda, że czwarty sezon nie wyszedł, a zakończenie historii wylądowało w którymś tam odcinku Z archiwum X... ;)

ocenił(a) serial na 9
luk1999

wielka szkoda. I szkoda że trzeci sezon nie wyszedł na DVD w Polsce. Przy Z archiwum X bardzo po macoszemu potraktowali Millennium a moim zdaniem jest lepszym serialem.

ocenił(a) serial na 10
Maverick0069

kurczaki przeczytalam caly temat i tyle nowych pomysłow na seriale zapodaliście, że nie wiem na co sie najpierw zdecydować..

ocenił(a) serial na 8
maly_koalik

sezon 1 homeland za mną / 9 /10

ocenił(a) serial na 8
Maverick0069

odświeżam temacik, właśnie mam zamiar zabrać się za Persons Unknown, ktoś coś wie?? może widział pilotażowy ?

ocenił(a) serial na 5
Maverick0069

Oglądałam. Serial dość udany, choć do najlepszych trochę mu daleko. Ale pomysł fajny, wciąga w trakcie oglądania i szkoda, że nie nakręcili drugiego sezonu. Oceniłam go 7/10. Warto na pewno spróbować chociażby ze dwa odcinki, jak komuś podobał się Lost, to i to pewnie się spodoba.

ocenił(a) serial na 9
dwa_warkocze

Ja od siebie polecam z komediowych Psych i Wilfred (US), może Bones, a z klimatycznych to nowy Hell on wheels, Wire in the blood (świetny!), The wire, Oz.

ocenił(a) serial na 9
187

A i jeszcze (jak mogłam zapomnieć) The shield i może Southland.

ocenił(a) serial na 9
187

Jeszcze "Life" z Damianem Lewisem z "Homeland".

ocenił(a) serial na 9
187

"Portret zabójcy" z Robertem Davi ! Mam sklerozę i nie mogę napisać wszystkiego w jednym poście :D

ocenił(a) serial na 7
187

The Shield 10/10 - genialny serial. Southland- oglądnąłem kilka odcinków, niezły, kiedyś do niego na bank wrócę. Wilfred też bardzo dobry. Od siebie dodałbym jeszcze Six Feet Under i Boss. No i oczywiście Terriers- kapitlany w swoim gatunku- do dziś nie mogę się pogodzić z decyzją o cancelu po 1 sezonie...

ocenił(a) serial na 9
Papa_Midnite

Six feet under mój ulubiony serial :) Terriers też super, szkoda że taki krótki.

Przypomniało mi się jeszcze Justified - b. dobry i troszkę lżejszy Prime Suspect.

Maverick0069

Jak ci się Lost podobało to proponuje Inwazję z 2005, te dwa seriale rywalizowały ze sobą ostatecznie wygrało Lost.

Z innych pokręconych i klimatycznych mogę polecić.: American Horror Story.

Maverick0069

Polecam również serial "Ringer", z każdym odcinkiem historia coraz bardziej robi się zagmatwana i ciekawsza.

kwa007

Aha...tak bardzo że serial zdjęli...

eowine

widziałaś ten serial? wiele innych dobrych seriali też zdjęli

kwa007

mh..powiem tak od 2010 roku nie ma już producentów desperatów, którzy nie wiedzieliby jakiej stacji powierzyć serial ani co w nim umieścić by trzymało oglądalność. Jeśli pomimo to serial zdejmują to mam złe przeczucia co do tego.

ocenił(a) serial na 6
eowine

http://www.filmweb.pl/serial/Impersonalni-2011-618075
Świetny serial po 1 odcinku nie będziesz mógł odejść od kompa. W jeden dzień po oglądałem 19 odcinków więc polecam jak najbardziej.