PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37475
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

swietny serial , inteligentny , nieprzewidywalny , az sie z przyjemnoscia oglada czym znowu zaskoczy . swietne dialogi bez jakichs zbednych , jak to napisac , no sa konkretne , bez pierdo.... :)
serial jest bardzo realistyczny , mozna sie postawic w sytuacji bohatera i przewaznie sytuacja tak sie toczy jakby czlowiek zrobil . zwracam duzo uwagi na detale i nie zauwazylem zeby cos narazie zmascili. trzega przyznac ze nie traca czasu na bzdury , jak dla mnie narazie perfect :)

użytkownik usunięty
kris415

Chłopie nie pisz tylko malina, bo to się kojarzy z nagrodą dla najgorszego....np. filmu. A to tv show jest rewelacjne póki co.

no wiem :) spieszylem sie i tak wyszlo , naturalnie serial jest genialny

użytkownik usunięty
kris415

ok:)

probowalas ogladac the event ?

użytkownik usunięty
kris415

Zdarzenie? Jesli to autora Szóstego Zmysłu to nie próbowałam bo recenzje były miazdzace. A szósty zmysł bardzo mi sie podobał więc nie chciałam miec złych skojarzen z tym rezyserem.

tak , zdarzenie , z 2010 bodajze , nie wiem czy to ten rezyser , mam nadzieje ze nie bo serial jest ponizej krytyki . obejrzalem co prawda te 18 odcinkow , chyba dlatego bo kumpel mi ostro reklamowal ze dalej to lepiej. tragedia , glupi , naiwny , dla tepych ludzi. zdecydowanie odradzam , hehe

ocenił(a) serial na 9
kris415

ja w tej chwili ogladam the killing, event, chicago code, big bang theory i zaczełem jeszcze Crach - zajebisty cos w stylu filmu
a event też naprawde mocny ;)

użytkownik usunięty
Fanek_2

Ja od seriali wiele nie wymagam od filmów to owszem. Serial ma mnie bawić, ciekawic i odstresowywać. Ogladam The Killing bo jest świetnie skonstruowanym kryminałem ale oprocz tego ogladam jeszcze Vampire Diares i The Bing Bang Theory, które spełniają jedynie funkcje rozrywkową.

swojego czasu ogladalem lost , ostatni sezon troche im nie wyszedl ale poprzednie super.na codzien nie szukam nowych seriali , jedynie te polecone , szkoda mi czasu bo wiem jak potrafia wciagnac. filmy szybciej , przekopuje filmweb w poszukiwaniu tych starych , dobrych , nowe troche przebieram po recenzjach. perelki zostaja na kompie i od czasu do czasu sie je odswieza .

użytkownik usunięty
kris415

Ja lubie mieć kontrole nad serialami dlatego wybieram przewaznie te które się skonczyły. Na przykład Tudorów oglądnełam gdy leciał ostani sezon czyli taki już przymulony. A co do innych to wybieram sobie takie które nie interesuja mnie w same w sobie tylko np. jakis wątek, jakas postać, jakies wydarzenia. Takie fragmenty epizodow sie wybiera jak do albumu bez zaangazowania emocjonalnego.

nie widzialem tego serialu , to jakis historyczny jak widze , sam neil tam gra , spoko, lubie go :) jest swietny serial , ogladalem go glownie z powodu jednej bohaterki , wiadomo dlaczego , ale do tego jest on blyskotliwy , szkoda ze amerykance tego nie pociagneli dalej. looknij na filmwebie takie cos jak nasza klasa . moze polecisz jakies filmy ktore warte sa obejrzenia , siedze i nie mam pomyslu co sciagac.

użytkownik usunięty
kris415

Seriali raczej nie polecam, są raczej jak ozdobne kartki filmowe szczególnie Tudorowie ale dzieki nim poznałam również dużo faktów historycznych, którymi wczesniej sie nie interesowalam. Niektóre seriale definiuja ciekawe osobowosci choc np. sam w sobie serial jest płytki. Starym dobrym serialem jest na pewno Twin Peaks, ale to równiez zalezy od gustu. W kazdym z tych trzeba umiec czytac miedzy wierszami i nie brac wszystkiego "od siekiery" to nie Terminator:)
Choc filmy akcji tez są bardzo potrzebne:)

Sprawa ma sie tak bardzo doceniam filmy dopracowane pod wzgledem technicznym ale przewaznie interesuja mnie filmy o relacjach miedzy ludzkich o podłozu psychologicznym. Liczy sie oczywiscie sposob prowadzenia i opowiadania tej historii.

Niezwykły jest "Buntownik z wyboru" opowiesc o młodym zagubionym chłopaku który jest do tego geniuszem
Gattaca - film sf o sile ludzkiego marzenia
Transfer - najbardziej przewrotny montaz
Thelma i Loise - czyli jak nieszczescia jednocza, a do tego wielka przestroga na zycie
Amadeusz- czyli jak ludzie "kochaja" geniuszy
Capote - dlaczego czasem warto nie konczyc ksiązek
zapach kobiety - dialog o ludzkich priortetach i wartosciach, najlepsza scena tanga Ala Pacino i jazda Ferrari
trojka uciekinerów- najlepsza i jedna z nazwyczajnieszych, prostych komedii
pulp ficion- tym razem komedia Tarantino
Biale Noce - czyli jak taniec walczy z polityka
Social Network- bardzo fajne poprowadzenie głównego wątku w filmie
Jerry Maguire - fantastyczny duet gwiazdy sportu i jego agenta, równiez przestwienie dwóch osobowości

reszta to filmy raczej spokojne o problemach emocjach i dla tych którzy posiadaja myslenie abstrakcyjne i rozumieją pojecie metafor
Sztuczna Inteligencja i
Trylogia Władcy Pierscieni

no powiem ci ze w wiekszosci z tych filmow nie widzialem. buntownik z wyboru bardzo fajny , podobal mi sie , szczegolnie rola damona , geniusz ale skromny . zapach kobiety tez widzialem, wychowalem sie na takich aktorach jak al pacino , de niro , tarantino z pulp fiction , trzymam go bo to perelka :) jak wyszedl ten film to pamietam ze nie rozumialem czemu sie tak podoba ludziom , hehe . musialem dojrzec troche do niego. na social network bylem w kinie , dalem mu 10 na 10. rewelacja. ta determinacja z jaka koles szedl do przodu , cos pieknego , dla mnie wzor sukcesu , uporu.

napewno sobie skorzystam i cos zaraz sciagne. jezeli moge ci cos ode mnie polecic to
12 malp
Cape fear , jedna z genialnych rol de niro
Crash , lubisz filmy psychologiczne , to jest on na gorze piramidy
Crossin over , nastepny , z harrisonem fordem
Fallen , z denzelem , rewelacyjny thriller
Football factory , jak wyglada polswiatek kiboli w uk
Frost Nixon , tytul mowi sam za siebie:)
Heat , z de niro i pacino , klasyka kina akcji , oboje u szczytu kariery ,
Hotel Rwanda , na faktach , wydarzenia z 93 , chyba , o wojnie domowej miedzy tutsi i hutu , daje do myslenia
Jennifer 8 ,ciezko go znalezc na necie , andy garcia, lance hanriksen , kryminal thriller , wykonianie rewelacyjne
Snatch , lubisz klimaty pulp fiction to ci sie spodoba :)
Seven Pounds , z willem smithem , spodoba ci sie
Wiezien Nienawisci , to jest kino ,

no moglbym tak jeszcze ,mam tego sporo na kompie i sa to skrupulatnie przebrane filmy , niektore klasyki same w sobie.
nie umiem tak ladnie opisywac jak ty no ale tak z grubsza zeby bylo wiadomo o co chodzi:)

użytkownik usunięty
kris415

ok, dzieki jak sie uporam z pracą magisterska na pewno skorzystam.
Póki co do dzieła detektywie Holden.

w takim razie milego ogladania pani student :)

użytkownik usunięty
kris415

Dziekuje,
z twojej listy widziałam niestety tylko Frost Nixon i oczywiście bardzo jestem zadowolona z zapoznania sie z tym tematem politycznym.

dawno temu czytalas tolkiena ?

użytkownik usunięty
kris415

Dawno ...w liceum.

użytkownik usunięty
kris415

A czemu pytasz? Nie mam jakos czasu ani zapału by ponownie sie za Tolkiena zabrac ale pamietam i są to bardzo dobre wspomnienia.

obejrzalem wlasnie gattace , juz kiedys widzialem , fajny film ale strasznie dolujacy :)

ocenił(a) serial na 8
kris415

Z mojej strony mogę polecić takie filmy jak:
- Pokój Marvina - młody DiCaprio, Meryl Streep i fantantystyczny film o umieraniu, na któym płakałam jak bóbr;
- American Beuty - pewnie już widzieliście, ale genialny film;
- Leon Zawodowiec - bardzo dobre kino sensacyjne z młodą Portman, najlepszy film Luca Bessona;
- W stronę morza - doskonałe kino hiszpańskie o eutanazji;
- trylogia Millennium - szwedzki kryminał;
- Z filmów Almodovara - Volver oraz Porozmawiaj z nią;
- GranatowyPrawieCzarny - kolejny genialny hiszpański film.

ocenił(a) serial na 8
radziecka84

Ponadto:
- Ja w środku tańczę - film z Jamesem Mcavoyem; piękne kino o niezwyklej przyjaźni;
- Bez mojej zgody - film ze znakomitą rolą Cameron Diaz;
- Za wszelką cenę - słynny film Clinta Eastwoda;
- Billy Elliot; Czarna księga - holenderski film reżysera Nagiego instynktu.

użytkownik usunięty
radziecka84

Oprocz "ja w srodku tancze i pokoju Marvina to ogladalam wszystko. Tylko to są takie popularne dobre filmy.
PS Czarna Księga zasługuje na wiekszą uwage ale niestety to film holenderski wiec mało znany.