siemka , zapodajcie tytuł podobnego filmu/serialu do the killing, też taki detektywistyczny w takim klimacie :]
na myśl przychodzi mi tylko Siedem :]
pozdro
Z jeszcze nie wymienionych brytyjskich kryminałów warto wspomnieć Broadchurch, The Fall, Ripper Street, to z tych najnowszych, a oprócz tego Whitechapel, Budząc zmarłych, Trupia farma, Vera.
Trochę lżejszy klimat, ale też fajny serial kryminalny to Case histories.
SERIALE:
The Fall http://www.filmweb.pl/serial/Fall%2C+The-2013-645514
Broadchurch http://www.filmweb.pl/serial/Broadchurch-2013-662945
Top of the Lake http://www.filmweb.pl/serial/Top+of+the+Lake-2013-633726
Broadchurch całkowicie niepolecam. masakra. TAk samo jak Following, nie trać czasu na ściąganie ani na pierwsze odcinki. Hannibal to bardzo specyficzny rodzaj obrazu i podpasować może tylko niektórym - oczywiście to moje zdanie, ja się nie przekonałam jeszcze na tyle by polecać.
Zgadzam się za to z Magjan że co prawda lżejszy ale też w super klimacie utrzymany to Case histories - jest u mnie na liście ulubionych i zawsze polecanych :) Magjan wiesz że drugi sezon wyszedł?
Aha, polecam też awake, choć to nie kryminał sam w sobie.
Ja zabieram się za shadow line i top of the lake, zobaczymy co to :)
Pozdro.
A ja Broadchurch polecam z kolei, poza tym The Shadow Line, Top of the Lake mi nie podeszło, a z nieco innych, Americam Horror Story, wiem, że szukacie kryminałów, ale warto obejrzec ten serial, chociażby po to, by delektować sie wspaniałą grą Jessici Lange, podchodziłam sceptycznie do tego serialu, ale warto, no ale to juz raczej dramat z elementami horroru.
Wszystko jest jak widać kwestią gustu, a najdziwniejsze że na forum mówi się o gustach o których podobno nie powinno się dyskutować :) Nadal mimo wszystko uważam że to marna przeróbka killing, a killing z kolei dla porównania to remake godny polecenia.
Monik79 możesz przybliżyć serial który polecasz? :)
Pozdro.
Też polecam broadchurch, choć pierwsze 2 odcinki do mnie nie przemówiły to potem robi się naprawdę ciekawie :)
Oprócz tego, co powyżej, jest jeszcze serial brytyjski z wiosny tego roku pt. "Mayday". Wątek również oparty na morderstwie nastolatki i prowadzonym śledztwie. Można zarzucić mu parę niespójności oraz niepotrzebne wątki, ale mnie się bardzo podobał, głównie ze względu na klimat. Acha i nie zgadłam, kto zabił:) Jeśli ktoś lubi brytyjski sposób kręcenia seriali, klimaty oparte na brytyjskim folklorze (stąd tytuł) i nieśpieszne tempo akcji, to polecam. Jako ciekawostka - gra tam ten sam chłopak, co wcielił się w rolę Twitcha.
Oj, pewnie, że Broadchurch czerpie z The Killing, ale co tam:). American Horror Story opowiada o rodzinie, ktora wprowadza sie do domu, w ktorym dzieja sie dziwne rzeczy itp, nie chce pisac wiecej, zeby nie psuc oglądania, wiem, że filmów tego typu było mnóstwo, ale warto, natomiast 2 sezon opowiada o szpitalu psychiatrycznym w latach 60 20 wieku, 2 sezon jest jeszcze lepszy, bardziej spójny i przerażający, wciągają obydwa sezony, także warto obejrzec i wyrobić sobie opinie, ja się cieszę, że mogę na małym ekranie podziwiac grę Jessici Lange., aczkolwiek drugi raz tego serialu bym nie obejrzała:).
Jessica jest DAMNNNNN HOT! 3 sezon AHS uważam za najlepszy :) ale to w ogóle nie w tym temacie powinno być ;)
Ja polecam jeszcze brytyjski miniserial 'What Remains'
http://www.filmweb.pl/serial/What+Remains-2013-680769
Wszystkie, które tu niżej wymienię łączy nieśpieszne tempo, swoisty klimat oraz jakaś zagadka, choć nie zawsze jest to zagadka związana z zabójstwem:
- Forbrydelsen I,II i III (to zarazem pierwowzór the Killing i nawet pokusiłabym się o stwierdzenie,że lepszy, zwłaszcza I i III)
- Broadchurch
- Mayday
- What remains( obejrzałam wczoraj wszystkie 4 odcinki, jak dla mnie klimatyczny i zaskakujący)
- Top of the Lake- klimatyczny, powolny, ale tutaj zagadką jest zniknięcie dziewczynki
- Most nad Sundem i jego amerykańska wersja The Bridge
- Den Som Draeber (tyle,że tutaj zagadka jest rozwikłana w ciągu 1 odcinka)
- Durham County
- The Red Riding,Instynkt Wilka
Niedawno wyszedł nowy Duński serial ,,Dicte''-jeszcze go chyba u nas nie można obejrzeć w Polsce,ale z tego co zdążyłam zrozumieć w każdym odcinku będzie o innej zbrodni, wspólnym mianownikiem będzie bohaterka
Super (ps. Lidka jestem ;-) ).Do listy można by dołączyć,, True detective'' z Matthew McConaugheyem,tydzień temu zaczęli go puszczać na HBO.Według mnie nie dorówna ,,Dochodzeniu'',ale może jestem w błędzie.
widziałam pierwszy odcinek a na resztę nie miałam chwili bo dużo gram w gry i te niestety wygrały w Styczniu ale teraz nadrabiam filmy / seriale ;)
zdecydowanie polecam duński odpowiednik the killing - Forbrydelsen ( 2 , 3 sezon zupełnie inny niż amerykańskie) oraz szwedzko-duński Most nad Sundem (amerykańska wersja przy tym pierwowzorze jest słaba)
Michelle Forbes jest w takich rolach genialana :) Uwielbiam ją za Maryann w TB, dr Pen w Durham County, Admiral Cain w BSG to i teraz jako Mitch. Świetna aktorka, krora zmarnowala sobie karierę grając w serialach. Ona jest taka dobra jak Sigourney Weaver no i jeszcze ten glos :)
the killing jest wzorowany na duńskim forbrydelsen,i to jest dopiero genialny serial,polecam,dwa pierwsze sezony są dostepne z pl lektorem,przy nim the killing blednie
Dokładnie, zobacz True Detective! A z filmów wg mnie podobny klimat ma Labirynt. Bardzo mi się spodobał.
polski film:
Wśród nocnej ciszy
http://www.filmweb.pl/film/W%C5%9Br%C3%B3d+nocnej+ciszy-1978-11845
Na 10-ciu oglądających tylko 3 prawidłowo wskazuje sprawcę!!!
True Detective, Line of Duty, The Killing........ i bdorzucę: Seven Seconds, Harrow, The Fall, Most nad Sundem, Endeavour, Bosch i .... Belfer
Tymczasem polecam filmy policyjne:
"AGRESJA" Sidneya Lumeta z Seanem Connery
"SERPICO" Sidneya Lumeta z Alem Pacino
"PIESKIE POPOŁUDNIE" Sidneya Lumeta z Alem Pacino
"FRANCUSKI ŁĄCZNIK" Williama Friedkina z Genem Hackmanem, Royem Scheiderem i Fernando Reyem
"FRANCUSKI ŁĄCZNIK 2" Johna Frankenheimera z Genem Hackmanem
"OD SIEDMIU WZWYŻ" Philipa D'Antoni z Royem Scheiderem
"SZALENI DETEKTYWI" z Alanem Arkinem i Jamesem Cannem
"KLUTE" Alana J. Pakuli z Donaldem Sutherlandem i Jane Fondą
"SYNDYKAT ZBRODNI" Alana J. Pakuli z Warrenem Beatty
"NĘDZNE PSY" krwawego Sama Peckinpaha z Dustinem Hoffmanem
"UCIECZKA GANGSTERA" krwawego Sama ze Stevem McQueenem i Ali MacGraw
także:
"TRZY DNI KONDORA" Sydneya Pollacka z Robertem Redfordem, Faye Dunaway i Maxem von Sydowem
"MARATOŃCZYK" Johna Schlesongera z Dustinem Hoffmanem, Royem Scheiderem i Laurencem Olivierem
"CZARNA NIEDZIELA" Johna Frankenheimera z Robertem Shawem, Marthe Keller i Brucem Dernem ,
"KIEROWCA" Waltera Hilla z Ryanem O'Neealem i Isabelle Adjani
"ZŁODZIEJ" Michaela Manna z Jamesem Cannem i Tuesday Weld
Lata 70. w pełnej krasie. Naturalne światło, kostiumy, scenografie. Prawda i tylko prawda, tak mi dopomóż...
Zapowiedzi wcześniejsze:
"BULLITT" Petera Yatesa ze Stevem McQueenem, Robertem Vaughnem i Jaqueline Bissett,
"ZBIEG Z ALCATRAZ" Johna Boormana z Lee Marvinem i Angie Dickinson ,
"ZABÓJCY" Dona Siegela z Lee Marvinem i Angie Dickinson ,
"CHARLEY VARICK" Dona Siegela z... Walterem Matthau
"BRUDNY HARRY" Dona Siegela z Clintem Eastwoodem
"ŻYCZENIE ŚMIERCI" Michaela Winnera z Charlesem Bronsonem
...