PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32933
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Ostatnio znalazłem na jednym z fanowskich forów ciekawą teorię, przedstawiającą założenie, że Trzynasta Doktor miałaby w rzeczywistości być Valeyardem.

Valeyard, to ucieleśnienie całego zła zawartego w Doktorze, krótko mówiąc - jego absolutne przeciwieństwo.

I stąd bierze się teoria - czy po kilkunastu męskich inkarnacjach Doktora można by znaleźć coś bardziej przeciwnego niż obsadzenie w roli tej postaci kobiety? Zresztą popatrzmy na postać Mistrza - czy w chwili,kiedy zregenerował w kobietę, nie stworzył swojego odpowiednika Valeyarda w postaci Missy, która to, dla odmiany, zdawała się być postacią o wiele lepszą od klasycznych inkarnacji Mistrza?

Osoba, która stworzyła tę teorię zwraca też uwagę na delikatne znaki dawane w odcinku - od monologu o tym jak zło wygrywa nad dobrem, co męczy już Doktora, po muzykę z Bad Wolf i alarmowe sygnały Tardis, która zdaje się nie chcieć 13tej Doktor na pokładzie pod sam koniec odcinka i część monologu Capaldiego ("One lifetime would not kill anyone...except me" i "Doctor, I let you go.)

osobiście sądzę, że to trochę naciągana teoria, zwłaszcza że o ile kojarze Valeyard zawsze przedstawiany był jako facet (choć akurat w uniwersum DW to nie jest wielki problem.) Ale co wy mysklicie?

ocenił(a) serial na 10
Rexus88

Valeyard chciał regeneracji Doktora, gdyż nie ma własnych - to jak dla mnie raczej wyklucza tę teorię.

Rexus88

To już Capaldi miał być Valey, a tak naprawdę jeżeli Chibnall chciałby zadziałać coś w tym kierunku zapewne obsadzi w tej roli Tennanta / Meta Doctor /

ocenił(a) serial na 10
Jasir_Karim

Nie miał być - trik polega na tym, że Valeyard powstał pomiędzy dwunastym a ostatnim wcieleniem - nie dwunastym a trzynastym. Inaczej mówiąc jeśli ostatnie wcielenie miałoby być, dajmy na to, dwudzieste pierwsze, to Valuś powstał pomiędzy dwunastym a nim ;)

Capitano_S

To wiem, chodziło mi o to że w 2013 roku taka teoria chodziła między fanami, bo Moff akurat w ostatnim sezonie 11ego wspomniał Valeyarda ustami Wielkiej Inteligencji, a później Capaldi był zapowiadany jako bardzo zagubiona, wręcz negatywna regeneracja. Stąd wzięły się fanowskie teorie że to W KOŃCU wielki V.
Teraz Chibnall ma pole do popisu - może przywrócić Tennanta jako Meta - Doktora a skonfrontowanie go z całkiem nowym bo kobiecym wcieleniem Oryginału może dać całkiem udany efekt.

ocenił(a) serial na 10
Jasir_Karim

Jeśli Tennant będzie grał Valeyarda, chyba się popłaczę :P A tak na serio to ogólnie z Valusiem będzie ciężko wyjaśnić, czemu wygląda inaczej bez regeneracji. Ale in Chibs we trust ;)