PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

6x11

ocenił(a) serial na 8

Wiem, że już był temat związany z tym odcinkiem, ale nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie co Doktor zobaczył w 'swoim' pokoju? Jak myślicie?

ert15

Samego siebie??

constanza

Nie.. był tam dźwięk umierającego silnika tardis

Misco_93

W sumie to nie wiadomo, co tam było, więc praktycznie każda spekulacja może się sprawdzić. Ja osobiście stawiam, że Doktor boi się samego siebie. Tego, że kiedyś przedobrzy :-)

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

albo mogła to być River Song, w sumie jeszcze wtedy nie był w stanie stawić jej czoła

ocenił(a) serial na 10
ert15

Ja tam myślę, że zobaczył trupy Amy i Rory'ego jako symbol tego, że zawiedzie i nie jest nieomylny albo coś takiego.

alva90

To nie były trupy jego towarzyszy, ponieważ kiedy lekko uchylił pokój powiedział zdanie (miejwięcej):
"ach, to ty... Któżby inny?!"
Osobiście, uważam, że jest paru kandydatów do osoby, którą zobaczył:
1) samego siebie - jak było już wcześniej wspomniane, może w końcu przedobrzyć.
2) Mistrz - jest w końcu jego największym wrogiem, chociaż zawsze od niego słabszym.
3) jego "córka" - był odcinek, w którym powstała idealna kopia Doktora tylko rodzaju żeńskiego. Stworzono ją do wojny. Potem niby umarła, ale pod koniec odcinka wsiada do kapsuły i z uśmiechem na twarzy mówi to co zwykle Doktor mawia za nim pociągnie wajchę w Tardis i przeniesie się w czasie.
4) ktoś kogo jeszcze nie znamy - może to być dosłownie ktokolwiek.

Wykluczam wszystkie osoby słabsze psychicznie od Doktora (np. River Song), ponieważ Doktor nie może się bać kogoś nad kim góruje wszystkim, co czyni go tak podężną osobą.

Nadal nie wiem kto był w pokoju...

ert15

Może zobaczył Davrosa? Tak mi się teraz naunęło.

ert15

Może swoją wnuczkę? Wkurzyła się, że po nią nie wrócił. :P

ert15

Ja sądzę że samego siebie, jakoś od razu jak oglądałam odcinek tak mi przyszło do głowy i nadal tak uważam :D

ocenił(a) serial na 9
ert15

Od początku wydawało mi się, że zobaczył tam siebie, ale teraz znalazłam coś, co może to potwierdzać. A mianowicie w radiowych przygodach Ósmego Doktora, w odcinku "Phobos" pojawia się kreatura na którą strach miał toksyczny wpływ i Doktorowi udaje się ją pokonać myśląc o strasznych rzeczach, z którymi musiał się zmierzyć. Jako ostatnią rzecz, to czego on się boi, wymienia, cytując, "there are the things that I am afraid that I might do one day". Czyli Doktor najbardziej bał się tego, do czego sam jest zdolny. Co prawda, kwestia kanoniczności tych audycji jest raczej... płynna, ale można to potraktować jako wskazówkę.