PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32935
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Aż dziw, że nie ma tematu do dyskusji o tym odcinku, a do następnego już jest :P Czas to zmienić.
Ten odcinek to zaskakujący przykład drugiej części historii, która jest o niebo lepsza od pierwszej.

+ Na pierwszym miejscu zdecydowanie PETER CAPALDI! Dzięki niemu rozważałem czy nawet nie dać temu odcinkowi 10. Fenomenalna gra podczas przemowy, która była zaskakująco długa ( z 9 minut – tyle żadna chyba dotychczas nie trwała). Peter sprawił jednak, że kompletnie się tego nie odczuwało. Ogromny szacun, widać jak wiele jeszcze jest on w stanie wyciągnąć aktorsko.
+ Osgood. Dobrze, że teraz będzie ich dwie. Ciekawe czy kiedyś się dowiemy przy jakiejś okazji, czy obie to Zygonki, czy też nie. No i znamy wreszcie jej imię :D
+ Puszki Osgood, design bardzo przypominał Moment z odcinka rocznicowego – dlatego nic dziwnego, że nic w nich nie było. W ogóle skojarzyły mi się nieco z Matriksem. Też dwa egzemplarze, i też niebieska i czerwona, i też prowadziły do prawdy lub konsekwencji życia w nieświadomości.
+ Czuć było, że ten odcinek był znacznie bardziej kameralny niż poprzedni. Skupił się praktycznie tylko na najważniejszych postaciach. I wyszło to moim zdaniem na dobre tej historii.

+/- Wątek Zygonów przesunięty bardziej w tło, super – szkoda tylko że wytłumaczenie dla całej inwazji jest nieco naiwne. Byli uciskani itd. Tylko czemu
+/- Doktor prowadzący samochód to był trochę dziwny widok XD Ale skoro umie latać TARDIS, to czemu prawka nie miałby zrobić :P

- Osgood nie będzie towarzyszką Doktora, chyba szkoda. Chociaż na jedną podróż mogłaby się zgodzić.

Ten minus w zasadzie był chyba tylko po to żeby się do czegoś przyczepić. Szkoda, że historia Zygonów zostałą rozbita na dwa odcinki. Uważam, że dałoby się to wszystko – sensowniej – zmieścić w jednym odcinku, ew. wydłużając go o, dajmy na to 5 minut. „The Zygon Inversion” mogłoby funkcjonować samodzielnie. Dodałoby się świetny wstęp z poprzedniego odcinka i bez cienia wątpliwości wystawiłbym 10/10. Tak się jednak nie stało, więc waham się między 9 a 10, bo brakuje mi tego czegoś do dyszki. Jak na razie jest to mój drugi ulubiony odcinek tego sezonu. Dotychczas poszczególne części historii dwuodcinkowych miały tendencję do tego, że jedna część podobała mi się bardziej, druga mniej itd., ale tak nierównej historii jak ta nie spodziewałem się zupełnie, zwłaszcza że dotychczas było całkiem dobrze. Podsumowując, jak dla mnie Capaldi pociągnął ten odcinek – ze względu na sympatię dla niego podciągnę ocenę do 10-/10, a całą historię oceniam na 8-/10

ocenił(a) serial na 10
Gandalf13

Nie mogę już edytować, dopiszę tylko to czego zabrakło, czyli w punkcie o wątku Zygonów: Tylko czemu np. nie poprosili Doktora (jako twórcę tego całego rozejmu) o pomoc, tylko od razu rwali się do walki/rewolucji? Myślę, że za mało wiemy o tym co kierowało Bonnie. Z drugiej strony ile rewolucji (ogólnie, pomijam tutaj ISIS czy interpretację z mniejszościami) właśnie w taki sposób jest prowadzonych - bez zastanowienia się nad tym co będzie później? Chyba sporo, co poniekąd uwiarygadnia całe zamieszanie, ale jak dla mnie to za mało ;)

ocenił(a) serial na 10
Gandalf13

Temat juz jest. W ogole chce mi sie przeklinac i mam jakis klimat mowiena co mi slina na jezyk przyniesie, wiec:
po ch*& tyle tego pisac ziomus piszesz ze spoko odcineczek i tyle luz, nie udawajmy kurczewa wielkich krytkow filmowych.
Co do mniejszosci - przez caly odcinek wlasnie sie smialem pod nosem, widzac te nawiazania do obecnej sytuacji.
Chce mi sie wszystko i jednoczesnie nic :///

ocenił(a) serial na 10
manga_maniak

To chyba Ty musisz tutaj wrzucić na luz a nie ja. Co Ci do tego, "ziomuś", czy ktoś pisze więcej czy mniej? Chyba mamy wolność słowa. Każdy może pisać tyle, ile chce. Ja jak widać mam po prostu więcej do powiedzenia. Widzę, że tak chyba reagujesz na większą ilość tekstu ;) W sumie nic dziwnego, ostatnio panuje moda na nieczytanie i minimalizm. Poza tym na FW nieraz były posty o podobnej długości (nie tylko moje) i jakoś w żadnym z nich nic nie pisałeś. Więc jak mówisz co ślina na język przyniesie to mówi to każdemu i konsekwentnie :) Widzę, że ostatnie zdanie ("Chce mi sie wszystko i jednoczesnie nic") idealnie do Ciebie pasuje. Chce mi sie krytykować innych jak to mi się nie podoba jak oni robią inaczej niż ja bym robił, ale samemu już coś więcej napisać to już się nie chce :P BTW Skoro temat jest (jak mówiłem, mi szukajka nic nie znalazła) to może zechcesz łaskawie dać linka - chętnie go poczytam.

ocenił(a) serial na 10
Gandalf13

To wszystko jest bez sensu. Po co w ogole my tu piszemy walic to. BOZE COORWAA POBIEGALBYM SOBIE NIE MOGE SIE DZISIAJ SKUPIC CO SIE DZIEJE DZISAJ

ocenił(a) serial na 10
manga_maniak

DOBRA PO PROSTU NIE CZYTAJ TEGO TEMATU NIE BYLO POMYLILEM SIE BO MYSLALEM ZE CI CHODZI O S09E09 WSZYSTKO JEST ZAJEBISCIE BOZE ODPISUJE TOBIE OD GODZINY. UGH NIENAWIDZE NIEDZIELI.

ocenił(a) serial na 10
manga_maniak

Źle ze mną, lol.
Po prostu jakos nie moge sie skupic i jestem ostro pobudzony, bo niedzielny wieczor to najgorsza rzecz, jaka istnieje na tej planecie.

ocenił(a) serial na 10
manga_maniak

Spoko, czasami takie coś zdarza się każdemu :P Ważne, że sprawa wyjaśniona :)

ocenił(a) serial na 10
Gandalf13

BTW. Oglądałeś najnowszy odcinek?

ocenił(a) serial na 10
manga_maniak

10? jeszcze nie, jutro prawdopodobnie go obejrzę.