PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Będzie lepiej?

ocenił(a) serial na 6

Jestem na trzecim sezonie, ale po tych wszystkich pozytywnych komentarzach spodziewałem się czegoś lepszego. Szczególnie pierwsze odcinki zrobiły na mnie wrażanie jak bym oglądał seriale dla dzieci sprzed 20 lat. W trzecim sezonie efekty i wykonanie są na lepszym poziomie, i na szczęście doktor tez się zmienił, ale nadal zależnie od odcinka oceniłbym na 3-7.
Czytałem gdzieś, że może warto zacząc oglądać od 5 sezonu, bo tam jest lepiej. Ale czy na pewno? Czy jak do tej pory mnie nie porwało na poważnie, to dalej coś sie może zmienić? Czy raczej trzyma dalej podobny poziom?

ocenił(a) serial na 10
Kilson85

Jeśli nie dajesz rady, to oglądaj 5 sezon - są lepsze efekty, a z fabułą bywa różnie, ale odcinki są pozbawione tego... "Kiczu", że się tak wyrażę, z braku lepszego słowa. Jest zupełnie inaczej: inny scenarzysta (ten od "Blink"), inna muzyka, inna historia, inny Doctor. Można powiedzieć, że inny serial. Naprawdę warto spróbować.
Chyba, że dalej Ci się nie spodoba, ale będziesz chciał dalej próbować, to zostaje jeszcze druga połowa 7 sezonu. Tam większość odcinków to perełka, pod względem technicznym jak i fabularnym.

Kilson85

Ewentualnie możesz jeszcze obejrzeć ten 4 sezon, bo Doctor nie jest już takim emo po Rose, a w tym sezonie ma naprawdę fajną towarzyszkę - Donnę. A jeśli ci się nie spodoba to możesz zrobić tak jak koleżanka na górze poleciła - od 5 sezonu, albo od II połowy 7 sezonu. :)

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Też miałem problemy z pierwszą serią, więc zabrałem się za 5 i tu się wciągnąłem. Potem wróciłem do sezonów 1-4 i wtedy już mi się przyjemnie oglądało.

blarol

Przyznam ci, DW zaczęłam od 11. Doctora (chyba 5. sezon) i później zdecydowanie łatwiej jest obejrzeć 1. sezon. :)

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Czyli jestem jedyną osobą, która zaczęła od Dziewiątego i się nie zniechęciła? Mi się tam podobały zombie u Dickensa, choć nie aż tak bardzo jak wampiry - nie - wampiry w Wenecji.

Ireth_Oakenshield

Zombie u Dickensa były spoko, to był nawet jeden z lepszych odc. 1 serii, beznadziejne były żywe plastikowe człowieki XD

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Bo RTD je przerobił!!! W ClassicWho to Autoni fajni byli!

Ireth_Oakenshield

Yeah, RTD potrafił zwalić mnóstwo rzeczy jak i postaci.

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Przynajmniej Donna mu wyszła no i wskrzesił DW... To chyba koniec jego zasług :)
A tak serio - RTD potarfił pisać dobre odcinki, ale niektóre wątki wychodziły mu naprawdę beznadziejnie. Choćby Mickey... :/

Ireth_Oakenshield

Tak, Mickey był taki irytujący. Chociaż RTD zdarzały się czasem dobre odcinki (Midnight, Doomsday).

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

O, Harkness mu jeszcze wyszedł! Harkness to chyba jedno z największych osiągnięć Russella.
"Midnight" jest świetne, o "Doomsday" nie wspominając. A New New New York? Jakieś wybitne to nie było, ale "New Earth" IMO było lepsze od "Eleventh Hour" (nie bić!). No, nie licząc końcówki "Jedenastej Godziny", bo końcówka była świetna.

Ireth_Oakenshield

Harkness był super :)

New Earth lepsze od Eleventh Hour? WUT? *Stara się nie wpaść w nerwicę*. :D

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Bo "Eleventh..." jakieś takie chaotyczne było, muzyka za głośna, Amy wkurzająca... *ucieka do swojej TARDIS i chowa się w kątku*
Tiak, było w calym odcinku dużo fajnych momentów (np. Jeff i jego komputer), ale tak ogólnie... Dopiero w końcówce, ha, tu się naprawdę zaczął odcinek: Jedenasty z muchą, Amy nie irytowała, nowa TARDIS, a muzyka nagle się uspokoiła...

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

I ja się zgodzę, że w końcówce odcinka poziom wrócił. Aczkolwiek... Czy nie jest przecież przypadkiem tak z każdym Doktorem, że trzeba dać mu się rozkręcić? ;)

ocenił(a) serial na 10
Gandalf13

Umm.... Fakt :)
Tylko żeby Capaldi tak długo się nie rozkręcał...

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Lepsze, lepsze, ja też tak uważam. Eleventh Hour było okropne.

Belief

Okej, każdy ma inny gust, ale czemu wspomniano tu o New Earth? Przecież 1 odcinkiem 10. był Christmas Invasion (no chociaż tam Doctor przez większość odcinka chyba spał), a jeśli już ktoś jest bardzo czepialski to może być dla niego nawet ten mini episode Children In Need (nie chce byście zrozumieli mnie źle, nie uważam was za czepialskich, nawet to zdanie nie jest o was ;) ).

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

A bo ja wiem? :) jakoś tak wyszło...
Ale jeśli mam wybrać między "Christmas Invasion" a "Eleventh Hour" to wybrałabym to drugie, bo w pierwszym Doctora jest mało (chociaż było nawiązanie do "Autostopem...").

Ireth_Oakenshield

'Autostopem..'? Explain.

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

...przez Galaktykę" - dokładnie do Arthura Denta, jednej z głównych postaci :D

Ireth_Oakenshield

Ok, już łapię :)

Ireth_Oakenshield

Wait, wait. Takie pytanie. Harkness został napisany przez RTD czy Moffa? Bo 1. raz pokazuje się w odcinkach Moffa, a ten nawet chciał by Cpt. pojawił się w odc. rocznicowym, a wiadomo jak Moff niezbyt lubi chyba nawiązywać do serii RTD (jeśli on, Moffat, np. czegoś nie stworzył of course).

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Osz.... Tak, Harkness to postać Moffa :/ mój błąd.
A wiadomo czemu Jacka nie było w rocznicowym?

Ireth_Oakenshield

Przyznam ci, że nie jestem pewna, ale ponoć Borrowman był zajęty Torchwood, ale przecież nie kręcili Torchwood od 2011, no w każdym razie był zajęty.

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

:( Szkoda, chciałabym zobaczyć reakcję Clary na Jacka :D

Ireth_Oakenshield

O kurdę, ja też, to by było bezcenne.
-Hello, I'm Captain Jack Harkenss.
-Stop It - Doctor said. XD

Biednemu Jackowi nie można się z nikim przywitać. :( XD

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Buahahaha XD
Chcę Harknessa w dziewiątej serii! Ósma odpada, bo pewnie już większość nakręcili, a Barrowman (chyba) teraz ma trasę koncertową :/

Ireth_Oakenshield

Hmm.. trasę koncertową.. śpiewa?

No, mógłby się pojawić, ale słabo, że nie pojawił się za ery Jedenastego :(

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Śpiewa, tyle, że nie teraz, tylko w przyszłym roku ma tą trasę :( a potem "Arrow" czy gdzie on tam gra...
Why?!

Ireth_Oakenshield

Nie wiem, nie interesuję się Arrow. ;)

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Też nie :) odpadłam po pierwszym odcinku i nigdy więcej :/

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Co do zasług RTD... Nie wybaczę mu Slitheenów! ;)

Ireth_Oakenshield

Ja nawet nie próbowałam, nie jest to dla mnie zbyt interesujące.

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

Harkness jest postacią RTD. To on go wymyślił. Pojawił się tylko po raz pierwszy w odcinku Moffata. Nie było go w rocznicowym bo Moffat go nie chciał., Barrowman liczył na zaproszenie, ale się nie doczekał.

ocenił(a) serial na 10
Belief

Zawracam honor Daviesowi (BTW dzięki za sprostowanie). Moffat: hańba ci! Takiej świetnej postaci tam nie wrzucić :/

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

Wiele świetnych postaci nie wrzucił. Mnie np. boli, że w takiej pięknej i okrągłej rocznicy nie dostaliśmy starych Doctorów za to sobie wymyślił kolejne wcielenie. Moffat to cholerny egoista. Nie lubię go ;/.

ocenił(a) serial na 8
Ireth_Oakenshield

Moffat chciał za to ściągnąć Barrowmana do odcinka "A Good Man Goes to War", ale ten był zbyt zajęty inną produkcją.

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

Ja zaczęłam od 9 (od połowy) choć akurat po pierwszym odcinku wyłączyłam TV. Dopiero po jakimś czasie zorientowałam się, że to ten sam serial :). 9 Doctor byl świetny. Po tym jak się zregenerował nie miałam zamiaru dalej serialu oglądać. Ale Tennant mnie uwiódł od razu :). Niestety przy Mattie opuszczałam serial dwa razy.

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

W moim przypadku też się zaczęło od Dziewiątego, i także od samego jego początku. Generalnie jest tak, że jestem dość cierpliwy i daję serialom kilka odcinków na rozkręcenie się. A że tak się stało, zwłaszcza za sprawą Daleka :D to nie zniechęciłem się i oglądałem dalej :) Szkoda, że Dziewiąty był tylko przez jeden sezon, a Dziesiąty i Jedenasty więcej, co na pewno przesądza o ich większej popularności nie mówiąc już o tym, że każdy kolejny sezon to była coraz mniej widoczna budżetowość - co pewnie też jest istotnym czynnikiem przy zniechęcaniu się/zachęcaniu się do oglądania dalej.

ocenił(a) serial na 10
Ireth_Oakenshield

Oj tam. jestem z tobą :)

ocenił(a) serial na 10
Kilson85

Zaczęłam oglądać od piątego sezonu, a najbardziej mi się spodobał 7. Polecam od 5 do 7 z Mattem Smithem. Tak naprawdę fanką tego serialu stałam się po obejrzeniu kilku odcinków z 7 sezonu