PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Błędy

ocenił(a) serial na 10

Czesc, nie wiem czy tylko ja to zauwazylam, ale pomiedzy sezonami 1, 2 3 i 4 sa pewene niedomowienia i bledy :
- w odcinku o pompejach, sezon 4, Donna pyta Doktora co sie stanie jesli powie cos co naprawde jest po gracku, chociaz nie musi, bo TARDIS tlumaczy za nia. Mowi do sprzedawcy "veni vidi vici" a tamten jej nie rozumie. Jednak w odcinku "the christmas invasion" sezon 2, Doktor mowi do kosmity jakas obelge w jego jezyku i tamten rozumie.
- w jednym z odcinkow 2 sezonu Doktor mowi, ze nie umie rysowac, co znajduje potwierdzenie w sezonie 1 gdy rysuje szkic "bomby" czyli ambulansu ktory z=spadl z nieba. Jednak w 3 sezonie w odcinku w ktorym Doktor zmienia sie w czlowieka prowadzi dziennik i sa w nim swietne rysunki.
- w 1 sezonie Doktor tanczy z Rose, natomiast w 2 gdy Madame de Pompadour prosi go zeby z nia zatanczyl odpowiada, ze nie umie.

A tak na marginesie - jak dla mnie najlepszy Doktorem jest Tennant i nie moglam sie zmusic do obejrzenia "the end of time" gdzie sie regeneruje w nastepnego Doktora, nie mam zamiaru tego obejrzec ani zadnych odcinkow z nowym Doktorem.

Allonzy!

ocenił(a) serial na 9
BeatryczeHolmes

TARDIS nie wszystko tłumaczy :D chyba jest dość kapryśna pod tym względem. Nie tłumaczyła powiedzonek 10. a teoretycznie powinna. Poza tym Doctor zna wiele języków (przechwala się, że wszystkie) więc jak mówi do kosmitów w ich języku to oni go rozumieją.

To, że 9. nie potrafi rysować i tańczyć, nie znaczy, że 10. też tego ma nie umieć. Każda regeneracja ma inną osobowość, a co za tym idzie także inne talenty.

Moim ulubionym Doctorem jest 11., chociaż nadal uwielbiam 10. ale bardziej ze względu na Davida Tennanta, niż jego osobowość. Poza tym chyba za bardzo kocham ten serial, żeby nie móc go dalej oglądać z powodu odejścia aktora.

użytkownik usunięty
BeatryczeHolmes

Primo - kiedy "zmienia się" Doktor, TARDIS zmienia się razem z nim, co więcej sam TARDIS nie jest maszyną a żywą istota i czasem ma swoje fanaberie. Bo jak na przykład wytłumaczyć to, że Doktor do otwierania TARDISa potrzebuje kluczyka, bo po 4 sezonie otwierać go pstryknięciem palców.
Secundo - zmiana Doktora pociąga ze sobą pewne zmiany w jego "zdolnościach", co więcej we wspomnianym przez Ciebie odcinku zmiana w człowieka musiała wymóc - dzieki TARDISowi - pewne zmiany w jego "zdolnościach manualnych".
Teretio - może Doktor nie chciał tańczyć z Madam?

Na razie ma za sobe pierwszy odcinek nowej serii - Matt ma potencjał.

ocenił(a) serial na 8

Czwartetio - aporpo primo to wydaje mi się, że TARDIS tłumaczy tylko dla jego pomocnikow, gdyż jak wcześniej koledzy wspomnieli Doctor nie potrzebuje tlumacza ;)