PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Jestem świeżo po obejrzeniu odcinka "Mummy on the Orient Express" (8x08), stąd też moje pytanie.
Relacje Doktora i Clary są złożone, jak na początku zapowiadano. Doktor stał się bardziej mroczny, nieprzewidywalny, momentami zaborczy, ma problem z okazywaniem uczuć. Mam czasem jednak wrażenie, że gdzieś w głębi nadal drzemie w nim echo Jedenastego, który był bezsprzecznie Clarą oczarowany. Z pewnością po części wynikało to z jego lekkodusznej, dość optymistycznej natury. Ale to nie zmienia faktu, że Doktor nadal pozostaje Doktorem.
Teraz Clara nie jest już tylko jego "Impossible Girl", ratującą mu życie przy każdej nadarzającej się okazji. Jej rola się zmieniła, ona sama się zmieniła i na dodatek jest tego świadoma. Pod wpływem Dwunastego nauczyła się kłamać i ranić najbliższe swemu sercu osoby. Doktor, być może mimowolnie, obnaża ciemną stronę jej natury. Sprawia, że traci kontrolę nad otoczeniem i samą sobą. Nie da się ukryć, że oddziałuje na nią destrukcyjnie, ale jednocześnie bardzo intensywnie. Ich relacja staje się pewnego rodzaju nałogiem, z którym obojgu ciężko zerwać. Jest niejednoznaczna. Ma bardzo głębokie podłoże psychologiczne.
Samo zachowanie zarówno Dwunastego, jak i jego towarzyszki jest pełne niedopowiedzeń. Ciężko tak naprawdę określić, jak Doktor traktuje Clarę. Jak córkę, przyjaciółkę? Być może zwariowałam i to pewna nadinterpretacja, ale czasem wydaje mi się, że czuje do niej pewien pociąg fizyczny, swoistą fascynację.
Sama Clara, pod koniec odcinka, w rozmowie telefonicznej z Dannym, wypowiadając słowa: "Kocham Cię", jednocześnie patrząc wymownie w stronę Doktora. To tak, jakby szukała pretekstu do wyrażenia swoich uczuć, gdy ten na nią nie patrzy i niczego nie jest świadomy. Ta postawa dodatkowo potwierdza złożoność ich więzi. Dlaczego Clara nie mogła mu tego powiedzieć otwarcie? Bała się, że to coś zmieni? Że przestanie przeżywać zapierające dech w piersiach przygody? Że utraci Doktora raz na zawsze? A może gdzieś instynktownie czuje, że kocha nieodpowiedniego człowieka?

To by było chyba na tyle :) Liczę na kulturalną, luźną dyskusję, jeśli takowa się nawiąże. Mam nadzieję, że forumowicze mnie za to "nie zjedzą" :) To jest wyłącznie moja opinia- hipoteza. Zdaję sobie sprawę, że duża część się ze mną nie zgodzi i będzie miała odmienne zdanie. Po prostu bardzo lubię analizować ludzkie zachowania i psychikę, zdając sobie jednak sprawę, że często mogę się mylić. Dlatego podjedźcie do mojej wypowiedzi z przymrużeniem oka i pewną dozą dystansu. Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
The_Wild_Rose

Cóż starajmy się nie przesadzać bo ważną role w tym odgrywa co planuje twórca i co chciał przekazać ,co miał na myśli i rzeczywiście coś jasno ich łączy widać to chociażby w krótkim odcinku He said She said którego można łatwo znaleść na you tubie po polsku gdzie doktor mówi z smutkiem i uśmiechem że jest dla niego zbyt idealna a ona że trudno się nie zakochać w Doktorze ale podróżująć z nim tak trzeba w time of the doctor crala powiedziała że podróżuje z nim bo jej się...... a w Deep Breath Doktor mówi że nie będzie jej chłopakiem a jak ona powiedziała że nigdy jej o to nie chodziło on powiedział że nie jest to jej wina i tak dalej smaczków można się doszukiwać ale według mnie doktor stał się gburem bo po regeneracij zobaczył doktora z starszą twarzą jak kiedyś chiał wrócić do starych czasów i ukryć wszelkie emocje i głębsze uczucia młodszaka i skupić się na robocie a nie tak jak czasem doktor Smitha użalaniu się i ponoszeniu emocjom