PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32951
8,3 14 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Po poerwsze czy to serial dla gimbazy? Bo podróżowanie w czasie budką telefoniczną nie
zapowiada poważnego sci-fi.

Po drugie czy można zacząć oglądać to wydanie bez oglądania poprzednich?

użytkownik usunięty

W sensie móc zawsze można :D tylko czy nie jest to niewskazane?

ocenił(a) serial na 9

Na pewno lepiej zacząć od początku (mam na myśli "nowej serii", bo starą to chyba naprawdę tylko najzagorzalsi fani widzieli). Ale prawda jest taka, że można zacząć od każdego pierwszego odcinka z nowym aktorem grającym "Doktora", albo jeszcze lepiej z nową "towarzyszką", bo wtedy właściwie jest wszystko od nowa wyjaśniane, więc nie ma problemu, a jak pozostaje coś niewyjaśnione, to zawsze można w necie doczytać w 2 minuty. Ja osobiście zaczynałam od drugiego sezonu, potem do końca czwartego sezonu oglądałam w kratkę, może co trzeci czy co czwarty odcinek. Dopiero od 5 zaczęłam oglądać wszystkie, ale nigdy nie nadrobiłam tych, które ominęłam i wszystko ogarniam.

ocenił(a) serial na 8

1. Nie znam definicji serialu dla gimbazy, więc nie wiem jak za bardzo odpowiedzieć na to pytanie :P Raczej typowemu "gimbusowi" nie spodoba się "Doctor Who". Ale jeśli chodzi o to czy to serial dla dzieci to odpowiedź brzmi: i tak, i nie. Twórcom zależy na tym, żeby ten serial był odpowiedni dla widzów w każdym wieku, więc raczej nie znajdziesz tu bezpośredniej przemocy, ale poruszane wątki są dość często skierowane do starszego, dojrzalszego widza. Najlepiej będzie jak sam obejrzysz kilka odcinków i stwierdzisz czy odpowiada Ci taka forma serialu (przy czym w moim odczuciu pierwsze pół sezonu jest zwyczajnie średnie, nawet słabe, które dość często zniechęca do serialu, więc lepszym wyjściem byłoby obejrzenie kilku innych odcinków, które mogą lepiej pokazać to co w "Doktorze" jest najlepsze).

2. Można. Pomimo tego, że odnowiona wersja jest kontynuacją klasycznej, to nie ma jako takiej ciągłości fabularnej. Prawdopodobnie większość fanów serialu zaczynała od nowej serii, a dopiero potem zabierała się za serię klasyczną ;)

Dorzucam jakiś przykładowy trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BZzwiQjwam0

ocenił(a) serial na 9

Gimbaze odstrasza "kiczowatość" i "słabe efekty" (które słabe były tylko w pierwszym sezonie).

Na Twoim miejscu zacząłbym od początku nowej serii (tej rozpoczętej w 2005). Pierwsze 2-3 odcinki są raczej średnie, ale potem serial tak się rozkręca, że zwalnia dopiero w sezonie 7, który prezentował się najsłabiej ze wszystkich ;)

ocenił(a) serial na 9
aleq1138

A mi się sezon 7 akurat podobał...

Ascello

7 sezon to mój ulubiony :)

ocenił(a) serial na 10

Doktor Who jest nie raz kiczowaty (szczególnie pierwszy sezon nowej serii), ale i tak jest zajebisty :) :) Podobały mi się horrorowate odcinki, np. Night Terrors, Hide, ale wszystkie sezony są super.