PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Bardzo dobry odcinek, chyba nawet najlepszy z Capaldim.
Wylapaliscie easter eggi?
Bo ja (bez kolejnosci):
- Pojawienie sie Doctorow 4,5,6,7 oraz 8 w klipach z ich historii, oraz klip z 4tym z Genesis.
- Missy komentujaca fakt ze Doctor nie ma srobrokreta (nawiazanie do ery 5, 6 i 7 Doctorow, 5ty stracil srobrokret w swojej 4tej historii i potem juz sonic sie nie pojawil az do filmu w 1996 roku, Doctor spotkal Mastera 6 razy po tym wydarzeniu)
- Colony Sarff nawiazuje troche do Mary, zwlaszcza przypomniala mi sie scena z lustrami z Kindy, Davison to w koncu ulubiony Doctor Moffata a Kinda i Snakedance to jego ulubione historie.
- Mowa o szaliku i muszce, nawiazanie do 4tego i 11tego Doctora.
- Missy nie wyjasnia jak powrocila, tak jak nigdy nie bylo wyjasnione jak Master powracal w klasycznych seriach.
Dodatkowo jej slowa, cos w rodzaju ze ona zawsze wraca czy cos.
- Oczywiscie masa Dalekow.

Chyba tyle, znalezliscie cos?

ocenił(a) serial na 6
FenrirLokeson

Szczerze najlepszy odcinek z Capaldim, 8 sezon był strasznie nużący wręcz zniechęcał. Ale dzisiejszy odcinek nadrobił cały 8 sezon tymi powiązaniami ze starszą serią. Davros ohh Davros. Zrozumią to tylko ci którzy starszą serię oglądali.

ocenił(a) serial na 9
ShakeItOff

A ja za to uwielbiam ósmy sezon, ogólnie 12. Doctor to jeden z moich ulubionych, chociaż jak na razie w moim osobistym rankingu szóstej serii chyba nic nie przebije.

ocenił(a) serial na 10
FenrirLokeson

A propos "pojawienia się" poprzednich Doktorów na ekranie Davrosa: TO OZNACZA, ZE ON MA NAGRANE WSZYSTKIE PRZYGODY DOKTORA! I może sobie ogląda po cichu...

ocenił(a) serial na 7
ContraMundi

Ja tez mam prawie wszystkie wydane, wszystkie z Davrosem

ocenił(a) serial na 7
FenrirLokeson

A i jeszcze Missy z Dalekami, nawiazanie, w pewnym sensie do The Frontier in Space

ocenił(a) serial na 10
FenrirLokeson

Trzy wersje Atlantydy :)

ocenił(a) serial na 7
Capitano_S

Hahaha, Faktycznie, zapomnialem o tym xD

FenrirLokeson

Jeszcze o 10 zapomniałeś w tych klipach :)

ocenił(a) serial na 7
navyblue_fw

No jest, nie zwrocilem uwagi

ocenił(a) serial na 7
FenrirLokeson

P.S. Missy glaszczaca daleka, nawiazanie do The Curse of the Fatal Death? xD

ocenił(a) serial na 10
FenrirLokeson

Jeszcze więcej: - Dwunasty miał spodnie Pierwszego, które ten nosił w pierwszej historii z Dalekami,
- wiadomość od Missy to przeróbka tej piosenki https://www.youtube.com/watch?v=WFrmapGCuhs,
- wiersz, który Clara cytuje bardzo pasuje do odcinka ("Do Not Go Gentle Into That Good Night"/ "Nie wchodź łagodnie do tej dobrej nocy" w przekładzie Barańczaka), krótki więc warto poświęcić chwilę i przeczytać. Więcej - ten wiersz Dylan Thomas napisał, gdy umierał jego ojciec, który ślepnął. A kimże jest Davros jak nie umierającym ślepcem?
Tej ostatniej ciekawostki sam nie wyłapałem, na Gallifrey.pl o nich przeczytałem (chociaż się domyślałem że to być może jakiś wiersz, ale zanim poszukałem to tam to wyczytałem xD), ale dwa pierwsze easter eggi już tak ;) Miło że tyle tego było w tym odcinku :D