Najpierw dla tych ktorzy nie wiedza kim jest Valeyard, jest to ponoc "inkarnacja" Doctora
pomiedzy 12 a 13 Doctorem.
Ale czy aby na pewno?
Moim zdaniem Valeyard to 12 inkarnacja Mistrza (ta przed Delgado).
Tak naprawde nie wiemy za wiele o Valeyardzie, a wszystko co o nim wiemy, wiemy od...
Mistrza.
Tak wiec pomyslcie: 11 Mistrz wymysla plan by zdobyc wiecej regeneracji, ucieka z Gallifrey,
regeneruje sie po cichu, przybiera imie Valeyard, po czym wraca na Gallifrey i pozywa Doctora w
jego 6 inkarnacji.
Mistrz (Ainley) pamietalby o wydarzeniach z Trial of a Time Lord, wiec nie mogac zmienic czasu
przybywa tam.
Na koncu TOATL widzimy ze Valeyard wciaz zyje, wiec ucieka z sali rozpraw, kradnie Tardis, w
miedzy czasie regeneruje sie w Delgado i szuka poprzednich wcielen Doctora.
Teorie podpieram tez tym:
Glowny motyw Mistrza: Rzadzenie Wrzechswiatem + zdobycie pozostalych regeneracji Doctora.
Glowny motyw Valeyarda:
Zamordowanie Doctora oraz zdobycie jego regeneracji (Dodam ze plan Valeyarda jako
"morcznego Doctora" jest durny, bo gdyby zabil Doctora w jego 6 wcieleniu, to nigdy by nie
powstal, a w najlepszym wypadku powstalby paradox.)
Tak wiem, ta teoria ma luki i nie widzialem jeszcze za duzo odcinkow z Mistrzem, ale to moim
zdaniem wyjasnialoby dlaczego Valeyard sie jeszcze nie pojawil w New Who, a teoretycznie
powinien.
Z Valusiem to jest w ogóle taka ciekawa sprawa, że tak to dziwnie powiedziano: "Between twelfth and final incarnations." Nie "thirteenth" a "final". Oczywiście wtedy na pewno nie planowano więcej wcieleń dla Doktora, ale z tym, co mamy dziś w serialu ładnie się to zgrywa. Może Valuś będzie ostatnim przeciwnikiem Doktora, kiedyś, u schyłku całego serialu? :)
Ja mam teorię że Val to ten klon "ręka" Doktora, który jest teraz z Rose w innym wymiarze. Bo
1) Klon jest jak człowiek i nie ma regeneracji
2) Musi je jakoś zdobyć, a najlepszym materiałem dla niego jest oryginał, czyli Doktor
3) Doktor pozostawił go samemu sobie z jednym życiem i Rose, która jest zakochana w Doktorze i pewnie nie traktuje klona jak odrębny byt tylko odpowiednik (zastępstwo) Doktora (resztę można sobie dopowiedzieć)
4) To on zniszczył wszystkich Daleków w finale 4 sezonu. Sam o tym zadecydował i to zrobił, po czym Doktor był na niego wściekły za takie rozwiązanie