W tym serialu aż roiło się od śmiesznych dialogów, czy sytuacji. Ja wyłowiłam kilka perełek:
Doctor w którego ,,weszła” Cassandra, do pielęgniarki- kot w "New Earth":
-Idż się pobaw kłębkiem
Albo Doctor do Jackie Tyler o Rose:-Jak ty ja wychowałaś?!
Czekam na inne propozycje;)
w odcinku "zjazd absolwentów" pojawiła się postac sary jane, byłej towarzyszki doktora; ona i rose od razu zaczęły sobie dogrywać. wtedy mickey do doktora: - to tak, jakbyś miał byłą i nowa żonę. katastrofa!
w odcinku "utopia" mistrz (który nie wiedział jescze, że jest mistrzem) był zdziwiony, ze doctor nie zna niektórych faktów, i zapytał:
- to gdzie ty się podziewałeś? [albo coś w tym stylu]
- byłem pustelnikiem
- z przyjaciółmi? [chodzi o marthę i jacka]
- taak.. uprawiamy zbiorowe pustelnictwo. spotykamy sie raz na 10 lat
albo w odcinku 'fear her' rose mówi "śliczny jesteś, kotku" na co doktor zadowolony "dzięki" i dopiero po chwili zauważa, że to nie o nim, tylko o małym kociaku. jego mina była powalająca :)
" -Wytłumaczcie swoją obecność.I nagość tej dziewczyny. - straznik na koniu
- Czy jesteśmy w Szkocji? - doktor
- Jak możecie być tego nieświadomi?
- Jestem oszołomiony i zmieszany. Ścigałem to nagie dziecko przez góry i doliny. (o Rose)
- Czy nie mam racji, ty... nieśmiałe zwierzątko?
- O, hej! Lazłam se tam i nazad. - rose"
albo w odcinku w ktorym Cassandra przedostala sie do ciala Doktora i powiedziala "he's a little bit foxy" i ten ruch brwi... albo "I love my sonic screwdriver" :) ale ogolnie jest mnustwo smiesznych cytatow.
oho, i zapomnialam o niesmiertelnym "Allonz-y!" :) i "łibli łubli tajmi łajmi" - nie mam pojeia jak to sie pisze po angielsku, ale pojawia sie to w kilku momentach, np. w odcinku "blink" sezon 3, jak tlumaczy Sally Sparoow czym jest czas.
i jeszcze:
"jestem pan Copper, historyk statku, i zabiorę was do Starego Miasta Londyn w państwie Yookay. Rządzonego przez Dobrego Króla Wacława. Teraz ludzie oddają cześć wielkiemu Bogu, Mikołajowi, istocie z przerażającymi Pazurami i żoną Merry. A w każdą Wigilię Bożego Narodzenia,mieszkańcy Yookay walczą z państwem o nazwie Turcja. A potem jedzą turków na świąteczną kolację. Jak barbarzyńcy!"
Wedlug mnie wszystkie cytaty odnoszące się do 'I like bananas. Bananas are good!' etc. są rozbrajające :D
Poza tym lekko 'naprany' Doktor w 'Girl in the fireplace', wspomniane wcześniej teksty o 'zwierzątku z cyrku', 'To wcale nie jest zabawne!' królowej Wiktorii, jako że swego czasu pasjonowałam się nią i czytalam wiele książek na ten temat, a we wszystkich wymieniony był ów cytat; 'Elżbieta Królowa-Dziewica... cóż, chyba już nie dziewica' (nie pamiętam jak to dokładnie szło, ale to mnie absolutnie rozwaliło na łopatki! :D)..
Z 5 sezonu - Doktor wychodzący z tortu i rozmowa na wieczorze kawalerskim Rory'ego oraz pierwsze doświadczenia smakowe w 'Eleventh Hour' - mistrzostwo.
Z odc specjalnego
Doctor: Jestem teraz chamski i nie rudy?
Rozmowa Jackie z Rose:
-on ma dwa serca?
-tak
-co jeszcze ma podwójnego?
s05e02
Rozmowa w Londynie przyszłości między Amy i małą dziewczynką.
Komputer wyświetla wiek Amy: 1070 lat , stan cywilny : nieznany...
Amy: ale mam wyjść za mąż ..
Dziewczynka: Naprawdę, kiedy?
Amy: Bardzo dawno temu... Jutro rano ...
"The Lodger":
Doktor: Czy może mi ktoś powiedzieć, jak się włącza ten śrubokręt?
Cały ten odcinek w zasadzie był genialny.