PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

To serial komediowy, który zakrawa o amatorską produkcję. Kolejne odcinki nie są utrzymane w tonie s-f kolejne rozwiązania s-f zakrawają o sceny z kabaretu ośmieszające filmy s-f momentami ma się wrażenie oglądania teatru/kabaretu, a nie filmu w zasadzie tak jest większość czasu + ciągłe puszczanie oka do widza tak jakby bohaterowie wiedzieli, ze są oglądani...nie kupuję tego...ten serial mnie osobiście bardzo nudzi swoją naiwnością i pomysłami podchodzi pod bajkę, a nie film s-f...ma śmieszne momenty to jest zaleta, ale brak klimatu i naiwne podejście do motywów s-f to dla mnie największa wada. Odczuwam również brak spójności po prostu twórcy każdy odcinek zdają się robić na zasadzie - co tym razem przyjdzie nam do głowy jakbym oglądał randomowe sytuacje...Nie pochwalam, że takie coś, a nie BattleStar galactica wiedzie obecnie prym popularności...DR to jedna z najbardziej przecenionych rzeczy jakie widziałem s-f nie dla fanów s-f...absurd trochę..

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Jak nie lubisz, to nie oglądaj. Każdy ma inny gust. Nie wszystko musi się każdemu podobać. Ja np. cenię sobie ten bajkowy nastrój, bo zwykłe sci-fi, delikatnie mówiąc, po prostu mnie nudzi :/

ocenił(a) serial na 5
HarryFanka

Rozumiem choć dla mnie to jest nastrój komedii/teatru...

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Ja tam braku spójności nie widzę.
A tak bardziej ogólnie to trzeba mieć świadomość, że DW to nie jest hard sf. Podchodzi do gatunku jako takiego z ogromnym dystansem, ale wychodzi mu to na dobre. A jego prawdziwą siłą jest główny bohater - takiego konceptu, jak Doktor próżno szukać w innych produkcjach, bo dzięki pomysłowi z regeneracją co jakiś czas dostajemy poważną zmianę zapobiegającą monotonii.

ocenił(a) serial na 5
Capitano_S

czyli dostajemy naiwny taśmociąg robiony dla kasy...tak to zabrzmiało

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Wprost przeciwnie.

ocenił(a) serial na 5
Capitano_S

brzmi to naiwnie jak ciągnięcie maszynki do robienia kasy na siłę to oczywiste...to jakby wymieniać aktorów taśmowców, by ciągnąć je najdłużej jak się da...

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

No właśnie nie. To o czym piszesz robi się poprzez podstawienie innego aktora w miejsce poprzedniego by grał dokładnie tę samą postać. Tymczasem w DW aktor nie musi grać podobnie do poprzednika. Nowy Doktor - nowy charakter. Niespotykana plastyczność postaci przy jednoczesnym zachowaniu jej tożsamości. Jeden z najoryginalniejszych i najlepszych pomysłów.

ocenił(a) serial na 5
Capitano_S

powiedzmy, że tego nie kupuje jednak rozumiem co masz na myśli

ocenił(a) serial na 7
Movie_Crash_Man

w sumie nie dziwię się, że, jako fanowi sci-fi, nie podoba ci się ten serial, bo u mnie akurat jest odwrotnie; nie przepadam za sci-fi, a ten serial uwielbiam ;) właśnie chyba przez ten dystans i taką bajkowość, czasem nadmierną, ale równoważoną przez dość okrutne traktowanie bohaterów (w końcu prawie w każdym odcinku ktoś ginie).
a jak dla mnie te kolejne regeneracje nie są robione dla kasy, przynajmniej nie przede wszystkim (w końcu jednak w przemyśle rozrywkowym ludzie normalnie pracują i tak zarabiają pieniądze); dla mnie ten pomysł jest ciekawy i gdyby był robiony tylko dla kasy, to nie byłby tak udany, przecież dla Brytyjczyków doctor who to serial kultowy, istniejący i oglądany od 50 lat (z przerwą ;p)

ocenił(a) serial na 8
Elinor

E tam, nie ma jakiejś reguły. Ja uwielbiam inne s-f i uwielbiam DW. Po prostu Doktor Who jest wyjątkowy, inny. Nie każdemu to przypadnie do gustu.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

W pełni popieram twoje zdanie, też uwielbiam science fiction i chcę dodać, że mnie na początku bardzo zaciekawił mnie jedynie w tym serialu Doctor i odwiedzane przez niego miejsca. Jednak z czasem jakoś odcinków "wspinała się" na lepszy poziom, przy czym stopniowo ilość absurdów malała ( choć czym jest s-f bez absurdu? :) ). Kicz, który był na początku irytujący dodał temu serialowi ten specyficzny klimat. Obecnie jako już wieloletni fan lubię wracać do tych pierwszych, choć nie zawsze udanych odcinków.

ocenił(a) serial na 5
Movie_Crash_Man

Uwielbiam nBSG ktore wymieniłeś to tak na wstepie zeby nie było.
Zaczałem ogladać DW 2 razy. Za pierwszym było tylko wielkie ja pier... za drugim to samo, i to tak do 3 odcinka. Ale mysle sobie obejrze sobie jeden sezon i zobacze na czym polega ten fenomen. I coz, wpadlem jak sliwka w kompot. Jest kicz czasami wrecz absurdalny - z prostego powodu jak dla mnie. jest to nawiązanie stylistyczne do pierwszej serii - ale fabularnie jest GENIALNIE. I jesli tego nie oglądasz to tego nie zrozumiesz. Ta produkcja nie hard SF ma czasami tak genialne koncepty i pomysły ciagnace z roznych kultur, pomysłów, praw fizycznych, lęków ludzkich i innych ze wyciera podłogę battlestar galacticą jak zwykłą szmatą. W przeciwienstwie do niej - nie ma tutaj dłużyzn i pier... o szopenie. Same pomysły z wykorzystaniem podróży w czasie są tak przemyślane że to głowa mała (kto pamieta smierc doktora dzieki pewnej blondynce ten wie).
Nie mówiąc o genialnej grze aktorskiej każdego kolejnego "doktora". A klimat jest i to niesamowity. Nie bez powodu ten serial ma tyle fanów ile ma, tyle sezonów ile ma, i drugą kontynuację.
Polecam ponowne podejscie do serialu - ja to zrobiłem i absolutnie tego nie załuje - a ogladajac mysle sobie jaki byłem głupi na początku.

Movie_Crash_Man

Z doświadczenia wiem, że nie ma co wojować własnym zdaniem pod filmem/serialem, który posiada psychofanów. Przerabiałem to pod Castlem.

Movie_Crash_Man

Kiczowaty, naiwny, amatorski... owszem, ale to po prostu taka konwencja i tak to miało faktycznie wyglądać. To świadoma zgrywa, rodem z Monty Pythona, w końcu to serial brytyjski :) Nie kupujesz tego- OK, ale moim zdaniem jednak zasługuje na więcej niż 3-4/10.

ocenił(a) serial na 5
jedzoslaw

no w sumie zasługuje na choć 5-6/ 10 jako komedia ale to max

ocenił(a) serial na 8
Movie_Crash_Man

Haha, jakbym czytał własne myśli sprzed paru lat :) Kiedyś przypadkiem trafiłem na odcinek tego serialu i moja reakcja była z grubsza taka: WTF!!! Jak ludzie mogą oglądać coś tak żenującego!?

Ale po jakimś czasie obejrzałem inny odcinek, potem kolejny i moje nastawienie coraz bardziej się zmieniało. Doceniam ciepło i urodę serialu, jego "brytyjskość" przejawiającą się jako luz i brak zadęcia. David Tennant - rewelacyjny. Aktorka grająca Amy - super. Serial nie dla każdego, ale kto się do niego przekona, tego Doktor natchnie optymizmem i zarazi swym urokiem :)

ocenił(a) serial na 5
washingtonirving

czaję, ale dopóki nie trafię na to szukając komedii a nie s-f to nie przekona mnie to. Nie mam zamiaru oglądać na siłę jeśli kolejne odcinki irytują

Movie_Crash_Man

Istnieją jednak seriale s-f, które wymagają wpierw zaakceptowania konwencji, na przykład "Star Trek". W przypadku "Star Trek Następne Pokolenie" i "Stacja Kosmiczna" trzeba obejrzeć nawet i na siłę pierwsze sezony tych seriali, aby móc zaakceptować założenia uniwersum i klimat. Choć trzeba przyznać, że "Dr. Who" może dać się zaakceptować dużo trudniej :)

ocenił(a) serial na 5
jedzoslaw

akurat tar Trek od razu atakował widza klimatem i spójnością...pamiętam ten serial jak dziś mimo, że pierwsze odcinki oglądałem kilkanaście lat temu (!) Doktor Who to przyjemna komedyjka jeśli przełknąć okropnie kiczowate pomysły.

Movie_Crash_Man

Ja ze swojej strony radze obejrzeć jeden jedyny odcinek, nazywa się "Blink", jest on z 3 sezonu nowej serii, związku z linią fabularną innych odcinków nie ma, wiec spoilerów większych też nie będzie, ale zobaczysz o co mniej więcej w Doctor Who chodzi. Jak się nie spodoba to radze zostawić ten serial i wrócić do niego za jakiś czas, może coś się zmieni w gustach.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 5
constanza

dzięki. zrobie obczajkę

ocenił(a) serial na 10
Movie_Crash_Man

Początek tego serialu to jeden wielki kicz, ale im dalej, tym lepiej. :> Pod koniec 2 sezonu zaczyna się jakaś konkretna akcja, potem po prostu może skutecznie wwiercić w fotel. Ten serial jest z sezonu na sezon lepszy, po prostu. ~~

ocenił(a) serial na 5
Kateri

tak. kicz i to tak do bólu żenujący, że mam wrażenie, że twórcy się nie raz ośmieszają...