PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Ten serial warto obejrzeć ze względu na fabułę. Z jednej strony myślisz, że wszystko rozumiesz i
nagle mózg rozj**any. Niektóre wydarzenia są wyjaśniane później, jak na przykład dlaczego Clara
była w tylu miejscach, lub skąd wzięło się Bad Wolf. Jest on również przepełniony w emocje, raz
śmiesznie, raz przerażająco, a raz smutno. Na pewno każdy znajdzie w tym serialu, scenę przy której
się rozpłacze. Mi poleciały łzy pod koniec 2 sezonu kiedy to Rose utknęła w innym wymiarze.
Dlatego naprawdę, warto go obejrzeć. Kiedy włączysz pierwszy to zaczniesz oglądać dalej z
ciekawości i tak to już pójdzie.

ocenił(a) serial na 8
olekczerwony

Ja osobiście odbiłem się od pierwszego sezonu nowej serii i zamiast tego zacząłem od sezonu pątego (Matt Smith jako Doktor), a potem wróciłem do pierwszego. Muszę przyznać że jak już się wkręci, to nawet niski budżet pierwszego sezonu nie razi i odcinki ogląda się z wypiekami na twarzy! =)

Więc jeżeli komuś straszne słabe efekty specjalne i niespecjalna jakość video, to spokojnie można zacząć od dziesiątego (2sezon) czy jedenastego (piąty sezon) Doktora, a później nadrobić braki już jako członek fandomu ^^

Mam nadzieję, że nie skrzyczy mnie teraz żaden purysta-fanatyk :-P

olekczerwony

To jest na prawdę genialne! Zwrócenie się do użytkownika, który nie jest zaznajomiony z serialem i zachęta, po czym spojlery w pierwszym poście! Pomimo uprzedzenia, to wciąż niedorzeczne.

ocenił(a) serial na 10
Knightfall

Jakbyś nie zauważył, to jest ostrzeżenie przed spoilerami.

olekczerwony

NO DZIĘKUJĘ! Kurcze, teraz wszystko co powiedziałem straciło sens, bo skoro jednak jest ostrzeżenie przed spoilerami, o którym wspomniałem w ostatnim zdaniu, to zachęta do rozpoczęcia oglądania serialu i argumentacja poparta spoilerem stała się całkowicie rozsądna.

ocenił(a) serial na 8
Knightfall

Bez przesady, to tylko jeden spoiler.

PixelPow

I nie ujmuje on geniuszowi autora tematu, który rekomenduje nim serial.

Knightfall

ja tam jakies spoilera nie widze...

ocenił(a) serial na 10
olekczerwony

[SPOILER][SPOILER][SPOILER] Tak samo jak podoba mi się nowy cykl regeneracyjny. Dzięki temu mamy nowe 12 regeneracji, a tym samym 13 wcieleń. Wydaje mi się, że Matt Smith był ostatnim ze starego cyklu i 1 z nowego. Capaladi jest 2. Ale to moje zdanie.SPOILER][SPOILER][SPOILER]

ocenił(a) serial na 10
olekczerwony

Capaldi jest pierwszym z nowego cyklu, ale w dalszym ciągu określamy go miane 12 Doktora.
W razie jakiś wątpliwości wymienię wszystkie regeneracje:
1) Hartnell -> Troughton (1.regeneracja)
2) T.-> Pertwee (2.regenracja)
4) 3) P.-> Baker (3.regenracja)
5) B.-> Davison (4.regeneracja)
6) D.-> C.Baker (5.regeneracja)
7) C.B.-> McCoy (6.regeneracja)
8) McCoy->McGann (7.regeneracja)
9) McGann-> Hurt (8.regeneracja)
10) H. -> Eccelston (9.regeneracja)
11) E. -> Tennat (10.regeneracja)
12) T. -> MetaCrisis Doctor (11.regeneracja)
13) MCD -> Smith (12. regeneracja)
I tutaj kończy się cykl pierwszy, 12 regeneracji, 13 wcieleń. Smith nie może być zarówno ostatnim jak i pierwszym. Cały proces w "Time of the Doctor" od momentu dostania nowych regeneracji, przez rozwalenie Daleków, reset (tak nazwał to Doctor) do faktycznej zmiany twarzy jest jedną regeneracją.

ocenił(a) serial na 9
katniss_

Smith jest pierwszy na takiej zasadzie, jak pierwszy był Hartnell, który nie regenerował z nikogo innego, tylko się urodził po prostu. Capaldi pierwszy być nie może, bo ma już jedną regenerację za sobą, a Troughton, będący Doctorem po jednej regeneracji, oznaczany jest numerem 2. Idąc tą drogą, Capaldi jest dwójką w "swoim" cyklu co czyni z jego poprzednika, Smitha, jedynkę w tym samym cyklu regeneracyjnym.

ocenił(a) serial na 10
hangeyes

Okej, niby łapię o co chodzi, ale nie do końca ma to dla mnie sens. W tym momencie nowy cykl regeneracji da radę "wyprodukować" tylko 12 nowych wcieleń, a nie 13 jak to większość osób określa... Pierwszy raz się w ogóle spotkałam z teorią, że Smith jest zarówno ostatnim jak i pierwszym.

katniss_

Najprościej- Smith- Capaldi- pierwsza regeneracja nowego cyklu, pozostało: 11 regeneracji.

katniss_

Tylko nie rozumiem "4) 3) P.-> Baker (3.regenracja)".

ocenił(a) serial na 10
donmaslanoz14

Omsknął mi się palec, tam miała być tyle trójka oczywiście :P

olekczerwony

o czym, Wy gadacie? :D

ocenił(a) serial na 10
olekczerwony

Jak ja to mówię: "Najgenialniejszy z genialnych" ;)
A dłuuuuuuuuuuugo nie mogłam się do tego zabrać.
A jak zaczęłam to się normalnie zakochałam ;)

ocenił(a) serial na 8
olekczerwony

Po 5 odcinku 7 serii kolejnym odcinkiem jest the snowmen i później dalej dokańcza się 7 serię? :p

ocenił(a) serial na 10
loozack

Tak - "The Snowmen" to specjalny odcinek świąteczny, ważny jednak dla fabuły.

ocenił(a) serial na 8
Capitano_S

dopiero teraz tak się zastanawiam...wcześniej chyba odcinki specjalne były między sezonami czy mi się tylko tak wydawało?

ocenił(a) serial na 10
loozack

Mhm - ale już kolejny świąteczny odcinek był po zakończeniu siódmej serii.

ocenił(a) serial na 8
Capitano_S

2 świateczne odcinki w ciagu 7 serii?

ocenił(a) serial na 10
loozack

Przez to dzielenie serii na pół tak wyszło :) A jeszcze był special rocznicowy :)

ocenił(a) serial na 8
Capitano_S

a to takie buty, to sie zapowiada długa przerwa w połowie sezonu? xD

ocenił(a) serial na 10
loozack

S. Moffat zapowiedział, że w serii ósmej, która zacznie się pod koniec lata, takiej przerwy już nie będzie.

ocenił(a) serial na 8
Capitano_S

uff, to dobrze;)) swoją drogą... całe życie na filmwebie?:D

olekczerwony

Oglądać, oglądać, oglądać!! Ja zaczęłam z 'nudów" na początku grudnia, teraz jestem w połowie 7 serii i co..... zakochałam się w tym serialu:)
Nie ukrywam że moje serce ukradł Tennat, ale ogólnie wszyscy Doktorzy dali radę;)
Poznacie śmiech, łzy, żal, gniew, radość, uruchomicie wyobraźnię:) ENJOY

ocenił(a) serial na 10
pussygallore25

To widzę, że mamy ze sobą coś wspólnego. Też bardzo lubię Tennant'a, ale dla mnie najlepszy był Eccleston, a zaraz po nim David, który miał świetne poczucie humoru, no i genialną mimikę twarzy.

olekczerwony

Poczucie humoru i mimikę twarzy to rzeczywiście Tennant miał nie do przebicia:)) Jego duet z Catherine Tate, cud, miód i orzeszki:)

ocenił(a) serial na 10
pussygallore25

Jeśli chodzi o mimikę, to zdecydowanie na tym polu wygrywa Patrick Troughton. Jego miny są nie do przebicia i są równie dobre jak jego misterne układanie planów :)

ocenił(a) serial na 10
olekczerwony

Osobiście pierwszym, co obejrzałem było "The Lazarus Experiment", ale mocarnie wciągnąłem się oglądając tę scenę z zupełnie innego epizodu: http://www.youtube.com/watch?v=IJ-zt-o2mIM (Od 0:01 od 0:32)

olekczerwony

"Nie oglądałeś? To zacznij"- nie no, rada dobra, gdybym wiedział jeszcze jak zdobyć serial, najlepiej z polskim lektorem. Czy ma ktoś na dysku i chciałby wysłać mailem???

Jak na razie zaznajomiłem się z Dniem Doktora - i fakt myślę że Doktor mógłby mnie wciągnąć i wyłączyć z rzeczywistości na kilka miesięcy.

ocenił(a) serial na 10
Raskolnikow89

http://freedisc.pl/Resident6,d-748662, Sezon%201%20Lektor%20PL - tu jest sezon pierwszy, można i oglądać online i ściągać.
Resztę jak chcesz ściągnąć z lektorem to pewnie tylko z torrentów.

katniss_

o co wam chodzi z tym restartem regeneracji przecieczesz matt nie miał już regeneracji, a władcy czasu dali trochę regeneracji na 1 raz

ocenił(a) serial na 8
Seba_paj

Nie, Doktor sam mówi o tym, że dostał nowy cykl regeneracji.

Turin_Syn_Hurina

A tak, dziś zobaczyłem tego ostatniego odcinka i rzeczywiście, powiedział że ,,to nowy cykl regeneracji,, ale ja myślę że to chodziło o ten co się właśnie przemieniał, chociaż kto wie zobaczymy jak Capaldi będzie odchodził a to może za 2 albo 3 a może nawet za 4 lata.

Ciekawią mnie też kilka rzeczy:

1.mówiąc ,,nerki, mam nowe nerki'' noże Capaldi będzie Doktorem który co chwile musi is do łazienki ?

2.mówiąc ,,brzydki kolor'' chyba mu chodziło o włosy, ale skod może wiedzieć że jest siwy jak nie zobaczył się lustrze ?

3.mówiąc .. mam jedno pytanie, czy potrafisz to pilotować ?'' wogule co to za Doktor co nie potrafi TARDIS pilotować,
chociaż w rocznicowym odcinku pilotował (nie było tego dokładnie pokazane) czyżby miał zaniki pamięci bo na Clare jeszcze tak dziwnie patrzył,
a może specjalnie tak powiedział i będzie taki komikiem ? jak w sodzicie o tych 3 rzeczach ?

ocenił(a) serial na 10
Seba_paj

1. Dziesiąty się dziwił na nowe zęby a nie latał ciągle ich myć.
2. Zdecydowanie miał na myśli nerki mówiąc o kolorze.
3. Doktor z zanikiem pamięci. Nowy cykl regeneracji robi swoje.

katniss_

Czasami się zastanawiam, czy on po prostu nas nie trolluje :)

ocenił(a) serial na 10
TomKruz

Tu się nie bardzo jest nad czym zastanawiać :)

ocenił(a) serial na 10
Seba_paj

3. Doctor dość często po regeneracji na chwilę zapomina, jak prowadzić TARDIS, np. Drugi po regeneracji włączył jedynie autopilota. Trzeci musiał ja złożyć. Jest to część szoku poregeneracyjnego.

ocenił(a) serial na 10
Affc1u

Trzeci miał w ogóle zablokowane zdolności pilotażu odgórnie, przez Władców Czasu.

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

Z drugim potwornie namieszali, głównie chodzi tutaj o regenerację (która miała miejsce długo po The War Games). Z tym nie można być niczego pewnym, skoro drugi uciekł Władcom Czasu :P

ocenił(a) serial na 10
Affc1u

Wiem - tak zwany sezon 6B. Z tym, że nawet wedle tego on im nie uciekł, tylko dla nich pracował w ramach kary. Aczkolwiek zabranie mu wiedzy o pilotażu było wspomniane w odcinkach z Trzecim - nie ma to większego związku z kanonicznością 6B czy jej brakiem.

olekczerwony

Ale nie no na serio może by ktoś wysłał jednak sezony Doktora Who na raskolnikow89@poczta.fm :)))))

ocenił(a) serial na 10
Raskolnikow89

Naprawdę nie wiesz gdzie można oglądnąć ten serial?
Chyba słabo szukasz

Raskolnikow89

na kinoman masz, na zalukaj tesz masz i na wiele innych stronach