PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32951
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Hej,
w związku z tym, że wszystkim serialom, które oglądałam skończyły się sezony, chciałam zacząć coś nowego. Padło na
doktora (mam nadzieję, że dobry wybór). Włączyłam pierwszy odcinek pierwszej serii i... hmm nie tego się
spodziewałam. Rozumiem, że Doktora grało już 3 aktorów- czy pozwala to na rozpoczęcie oglądania od późniejszych
odcinków ? Czy jednak warto oglądać wszystko, od początku? Jeśli tak, to od czego mogłabym zacząć? Z góry dzięki za
odpowiedź.

yeux_noirs

Oczywiście najlepiej byłoby zacząć od pierwszego sezonu, ale pierwsze 5 odcinków jest tak, hmmm... wykonane, że sam się śmiałem, i to bynajmniej nie z powodu śmiesznych sytuacji czy dialogów. Wina w tym głównie efektów specjalnych, które na kolana nie powalają, delikatnie mówiąc, lecz z każdym sezonem jest pod tym względem coraz lepiej, a ostatnie 2-3 sezony mają je już bardzo dobre. Jeżeli chcesz, możesz zacząć oglądanie np. od 1 odcinka 5. sezonu, lub 1. odcinka 2 .sezonu, Akurat DW jest takim serialem że spokojnie można go oglądać praktycznie od dowolnego odcinka. Radziłbym Ci jednak spróbować wcześniej obejrzeć końcówkę 1. sezonu, tak od 9 i 10 odcinka, jeżeli Ci się spodobają, to bardzo prawdobne że serial też. I nie przejmuj się, iż 11 odcinek znów będzie bardzo średni, to na dobrą sprawę ostatni, poza jednym wyjątkiem tak słaby odcinek Doctora. Jeżeli nie- cóż, tak jak pisałem możesz spróbować od 2. lub 5. sezonu, ewentualnie od odcinka Blink, ale licz się z tym, że ten ostatni nie jest typowym odcinkiem, a w dodatku jest zdaniem wielu najlepszym jak dotąd odcinkiem, więc trudno będzie go pobić. Jeżeli i te Ci się nie spodobają- trudno, może to po prostu serial nie w twoim guście, w końcu jest baaardzo specyficzny.

Rexus88

"pierwsze 5 odcinków jest tak, hmmm... wykonane, że sam się śmiałem, i to bynajmniej nie z powodu śmiesznych sytuacji czy dialogów. Wina w tym głównie efektów specjalnych, które na kolana nie powalają, delikatnie mówiąc, lecz z każdym sezonem jest pod tym względem coraz lepiej, a ostatnie 2-3 sezony mają je już bardzo dobre."

A ja właśnie wolałam te kiczowate efekty z pierwszych 4 sezonów. Tandetne elementy to cecha charakterystyczna tego serialu, którą uwielbiam. Dzięki temu DW się wyróżnia. W ostatnich sezonach z Matt'em efekty specjalne są nieco mniej kiczowate, ale nadal nie powalają jakością, więc mam nadzieje, że już tak zostanie.

ocenił(a) serial na 8
yeux_noirs

Były już takie tematy w tym jeden całkiem niedawno. Wg. mnie najlepiej zacząć od początku. Nie rozumiem po co to komplikować. Pierwsze odcinki nie są złe, trzeba tylko trochę dystansu mieć i otwarty umysł. :)

ocenił(a) serial na 10
yeux_noirs

Po pierwsze nie 3 aktorów tylko 11 bo są jeszcze serie klasyczne i film ale one nie są jakoś bardzo związane z seriami nowymi. Radziłbym przejść przez pierwsze 5 odcinków 1 sezonu. Może są nie do strawienia na 1 rzut oka ale trzeba spróbować. Jak już się wkręcisz to pomiń 2 odcinki z sezonu 2 "Love and Monsters" i "Fear Her". Są to jedyne odcinki które w całości mi się nie podobały.

ocenił(a) serial na 9
Grozer

Aż musiałam sprawdzić, o czym były te odcinki i podpisuję się, nie lubię 'Love and Monsters' - szczególnie za końcówkę. Nie uważam, żeby to było zabawne. Naprawdę dziwny odcinek i naprawdę zły (chociaż sama idea tej grupy ciekawa). Z kolei 'Fear her' (czyli odcinek o Olimpiadzie) podobał mi się, był klimatyczny i sama historia przyjemna, bywały lepsze, ale ten znajduje się na mojej liście tych niezłych.

Wśród tych pięciu pierwszych trzeci (o Dickensie) jest całkiem niezły, ogólnie wszelkie odcinki o sławnych pisarzach były fajne - Dickens, Szekspir, Christie. Chociaż z perspektywy czasu zaczęłam lubić i 2 pierwsze odcinki, może na początku wydają się niestrawne, ale chyba nie są aż tak tragiczne, jak się wydawały na pierwszy rzut oka :)

ocenił(a) serial na 10
yeux_noirs

Najlepiej zacząć od pierwszego sezonu. Od samego początku w serialu pojawiają się coraz to nowsze informacje o Doctorze, a oglądając dopiero od jakiegoś momentu można się lekko pogubić ;)