PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32947
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Tak, wiem, to dotyczy klasycznych seri, publikuje ten temat tutah, gdyż po pierwsze, uważam serie
od 1963 - 1989 oraz te nowe jako jeden serial, nie dwa, po drugie, tutaj zagląda więcej osób.

Jak wiemy, aż 97 odcinków z lat 60 aktualnie pozostaje zaginiona, jest wiele historii z pierwszym i
zwłaszcza drugim doctorem które istnieją jedynie jako audio i fanowskie rekonstrukcje.

Chciałbym by ten temat był zbiorem wiadomości na temat tych odcinków, czyli jeśli ktoś z was
usłyszy coś (nawet plotkę) że któryś odcinek został odnaleziony, proszę piszcie tutaj, ja też będe to
robił.

Tak więc, znalazłem pare plotek na temat ewentualnych odnalezionych odcinków (linki dodam
potem)
Po pierwsze:
Marco Polo zostało odnalezione.
Jak narazie jest to jedyna w pełni zaginiona historia pierwszego sezonu, jak i również pierwszy
odcinek historyczny.

Po drugie:
Przynajmniej jeden odcinek Smugglers został odnaleziony.

Po trzecie:
96 z 97 zaginionych odcinków (i ten 97my to Feast of Steven, który nie został wysłany za granice)
Są aktualnie w posiadaniu BBC, którzy zajmują sie właśnie ich restoracją, a nie podali tego oficjalnie.

Przy okazji, które zaginione historie chcielibyście by zostały odnalezione?
Ja bym chciał by znaleziono: power of the daleks, evil of the daleks, daleks master plan, fury from
the deep, macra terror, abominable snowmen i faceless ones.

FenrirLokeson

Zrodla:

Marco Polo: http://www.kasterborous.com/2014/02/marco-polo-lost-doctor-episodes-omnirumour-c ontinues/

Smugglers: http://whatculture.com/tv/doctor-exclusive-smugglers-missing-episode-found.php

FenrirLokeson

Powiem jedno słowo: nieprawda. Zawsze po odnalezieniu BBC mówi, że znaleźli odcinek i zajmują się jego regeneracją. A poza tym, to Marco Polo jest znane jedynie z tego, że to pierwsza w pełni zaginiona historia. Nie licząc tego, jest strasznie przeciętny Jeśli ja miałbym wybierać, to zdecydowanie Dalekowe historie z Drugim - Power of the Daleks, mimo, że żadne z niego arcydzieło, ogląda się bardzo przyjemnie i Drugi zdecydowanie przejmuje tę historię. Evil of the Daleks jest z kolei jedną z najlepszych historii w serialu i drugą najlepszą z Dalekami (tak, pierwsze to Genesis). Oprócz tego chciałbym Fury from the Deep, The Moonbase, The Wheel in Space i pozostałe dwa odcinki The Invasion. To wszystko, co mi do szczęścia potrzebne.
P.S. Pierwszym historycznym epizodem było An Unearthly Child ;)

Affc1u

Podobno kolo wielkanocy maja cos oglosic

FenrirLokeson

"[...] które zaginione historie chcielibyście by zostały odnalezione?"
Wszystkie. :D

FenrirLokeson

Ja jeszcze oprócz tu wymienionych bardzo czekam na "Celestial Toymaker" :)

Zathar

ja bym chciał żeby wszystkie były znalezione, a potem wydane albo puszony całą klasyczną wersje w Polsce

Seba_paj

Ha :) tego to chyba każdy fan by chciał :). Ja wciąż się nie mogę nadziwić jak mogli dopuścić do zniszczenia taśm z takim kultowym serialem :(

Belief

Kultowym? Wtedy to był tak kultowy jak filmy mojego znajomego (nie pokażę ich, dla waszego dobra). Tak naprawdę najzwyczajniej nie opłacało się tego trzymać. Wejdźcie w ich skórę - macie ponad 100 odcinków umiarkowanie popularnego serialu. Zaczyna brakować kasy na taśmy filmowe, a inne seriale już usunięto. O, te odcinki są czarno białe. A niedawno weszła kolorowa telewizja! Kto będzie chciał oglądać czarno białe odcinki? I w ten sposób je usunięto. Nie ma za tym żadnej głębszej filozofii.

Affc1u

1. czterej pancerni i pies też są czarno białe i jakoś puszczają

2.jeśli im to przeszkadza to mogą zrobić kolorowe tak samo jak sami swoi

(chociaż w pełni zdaje sobie sprawę że to by było o wiele, wiele, więcej roboty)
bo czarne białe odcinki były przez 6 sezonów czyli 253 odcinki
I - 42, II - 39, III - 45, IV - 43, V - 40, VI - 44.

Ja osobiście bym się zadowolił jak by były tylko z lektorem.

Affc1u

Śmiem jednak twierdzić, że Doctor Who na tamte czasy był jednak lepiej wykonany niż filmy Twojego kumpla dzisiaj. Może serial nie był wtedy kultowy za to na tyle popularny, aby kręcić dalsze odcinki. Nie ma wytłumaczenia dla niszczenia powstałych odcinków. Co to średniowiecze? Zacznijmy niszczyć książki mniej czytane bo nie opłaca się ich trzymać a i papier się przyda. Zniszczenie tych odcinków to wynik tylko i wyłącznie złej polityki BBC. A teraz mamy to co mamy. Szukają zniszczonych odcinków u fanów. Gdybym była takim fanem z jednej strony chciałabym aby inni fani mieli możliwość zapoznania się z tymi odcinkami, z drugiej chciałabym aby BBC zapłaciło za swoją głupotę.

Belief

Wszystko jest lepsze od filmów mojego znajomego. To było dość głupie porównanie, ale Doctor Who nie był wtedy tym, czym jest teraz. Ot, kolejny serial science-fiction, jakich wtedy było pełno. Ma to szczęście, że dość żywotny. I wcale nie ucierpiał tak bardzo, zobacz na przykład Robin Hooda z Patrickiem Troughtonem, którego nie ma. Co więcej, tylko JEDEN odcinek jest na 100% zaginiony i NIGDY nie uda się go odzyskać (mam na myśli siódmy odcinek Daleks' Master Plan, który i tak nic nie wnosi do historii). Pozostaje jedynie, czekać, moim zdaniem znalezienie wszystkich epizodów to kwestia dziesięciu-piętnastu lat.
@Seba_paj Uczyć się angielskiego, a nie jakiegoś cholernego lektora. Zarówno napisy, jak i lektor (a dubbing to już w ogóle) kompletnie niszczą klimat i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie oglądania DW z napisami/lektorem (ok, obecnie oglądam to z rodziną, więc nowe serie oglądam z lektorem, jeśli się uda, to z napisami, ale klasyczne serie jedynie w oryginale. I tak obejrzałem prawie całe NuWho w oryginale :P ), to całkowicie psuje klimat.

Affc1u

Widzę, że jesteś bardzo surowy dla filmów swojego znajomego :D. Ale skąd wiesz, że tylko jeden jest na 100% zaginiony? Brakuje ponad 100 odcinków a przynajmniej brakowało. Niektóre istnieją tylko w wersji "slajdo-audio".

Belief

Jest na 100% zaginiony, bo BBC usunęło wszystkie taśmy w UK, a sam odcinek nigdy nie został sprzedany za granicę. Chyba, że kogoś wzięła ambicja i to nagrał. Wtedy byłoby ciekawie.
Co warto wspomnieć, wiele historii traci, gdy zostaną odkryte. Tak było z The Tomb of the Cybermen - traktowano je jak perłę, coś niesamowitego, etc., etc., a gdy w 1991 historia została odnaleziona w Hongkongu i wydana na VHS to się okazało, że nie jest takie niesamowite, jak mówiono...
I taka inna ciekawostka: BBC ma co najmniej 3 różne taśmy zawierające drugi epizod "Evil of the Daleks", reszta odcinków jest zaginiona :)

Affc1u

Bo im większe oczekiwania i im większym mitem coś obrośnie tym większe rozczarowanie. Tak samo jest z filmami. Na im lepszy film się nastawimy (np. przez trailer) tym większe zawiedzenie.

Odcinek mógł ktoś nagrać. Podobno ludzie nagrywali ścieżki dźwiękowe. Może ktoś tam ma na strychu :)

hmm 3 różne taśmy? Jakim sposobem? Pewnie to jakieś inne odcinki :)

Belief

Jak szukali odcinków, to po prostu znajdywali taśmy z drugim epizodem Evil of the Daleks. Mówi się, że mają od trzech do pięciu różnych taśm :P

Affc1u

PIĘĆ?! :D Nie no bomba :) Może jak złożą to w całość to wyjdzie więcej :D.

Belief

Tak, wyjdzie pięciokrotnie złożony, drugi epizod Evil of the Daleks :P