PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32949
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who
ocenił(a) serial na 7

Swietny odcinek!

Matt Smith pokazał co potrafi! Był absolutnie genialny!! Szefowa Jenna - to mi się podobało :) Dzieciaki bez szału, mogli zrobić to lepiej. Cybermeni trochę mniej beznadziejnie niż ostatnio, całkiem całkiem, ale i tak nie mają tej grozy. Cała sytuacja z szachami, i tym jego lokatorem w głowie najlepsza, i jak ten oszukiwał Clarę że jest taka piękna, od razu się zorientowała. Uśmiałam się wtedy :) Imperator ekstra. A dzieciaki, wracając do nich, trochę nie mądre. Jak można mówić że im się nudzi z Doctorem, phi! wypraszam sobie! :) Ale, po Neilu Gaimanie spodziewałam się czegoś lepszego. Było bardzo dobrze, ale naprawdę, mogło być lepiej. Dzieci przede wszystkim. Poooza tym prequel do następnego odcinka, polecam obejrzeć!! http://www.youtube.com/watch?v=mtaIpkjF6Ss

O, i znalazłam jeszcze inny trailer następnego odcinka, zaintrygował mnie bardziej niż ten co pokazali na końcu tego odcinka :) http://www.youtube.com/watch?v=CRhG3oEQ9eY

Odcinek fantastyczny! Na razie nie jest w stanie dokłądnie go skomentować, więc zostawię to sobie może na jutro XD Muszę się pozbierac od nadmiaru informacji i spoilerów przyszłego odcinka.
http://tstape.tumblr.com/post/50187931084/trenchcoat-fetish-tstape-next-week-is- gonna tutaj ktoś zauważył coś ciekawego. Czyżby w tym odcinku wkleili Clarę do klasycznyych odcinków Doktora? Byłoby to fantastyczne!!
http://www.sfx.co.uk/2013/05/11/doctor-who-the-name-of-the-doctor-spoiler-free-p review/ teasery do finału

ocenił(a) serial na 10
Luelle

"Something’s bigger on the outside." xD

użytkownik usunięty
Luelle

OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG NO WAY! MASAKRA! JEŚLI TO BĘDZIE PRAWDĄ, TO... WOOOW

użytkownik usunięty

Obejrzałem ten trailer i na 99,9% ten żółty samochód to Bessie. No to szykuje nam się ostry odcinek za tydzień. Capitano, co Ty na to? ;D

użytkownik usunięty

Okej, czyli już wszystko jasne. A co jeśli ją wkleją do innych scen z przeszłości? Że Doctor widział ją dziesiątki razy wcześniej, przelotnie, nie zwracając uwagi, gdyż był zajęty swoim zwyczajowym pośpiechem? Wtedy słowa "Run you clever boy, and REMEMBER" nabierają całkiem nowego znaczenia, co Wy na to?

ocenił(a) serial na 8

Podoba mi się ten pomysł!

ocenił(a) serial na 10

Strasznie krótkie to ujęcie, i albo to istotnie jest Bessie, albo Moff celowo wcisnął tam coś, co w tej scenie wygląda na podobne, żeby odwrócić naszą uwagę :)

Nie, nigdy nie lubiłam Matta Smitha. Całe sezony 5 i 6 wnerwiała mnie jego gra aktorska - jakoś nie potrafiłam się przekonać do Jedenastego. Jednak sezon 7 powoli zaczął zmieniać nastawienie do tego gościa. Po dzisiejszym odcinku mówię - Matt jest geniuszem! Scena gry w szachy zrobiona tak mistrzowsko, że oglądałam z 3 powtórkami :D Oby tak dalej!
Czy tylko ja uważam że Cybermani wyglądają jakby zaprojektował ich Tony Stark?
Jeśli powklejali Clarę do klasycznych odcinków to trzeba będzie obejrzeć je jeszcze raz.. And who is to blame? Moffat!

ocenił(a) serial na 8
Nemaeth

"Czy tylko ja uważam że Cybermani wyglądają jakby zaprojektował ich Tony Stark?"

Za mało kolorowi, raczej ten jego kolega bez polotu z drugiej części XDDDD

LiannaMadej

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/apEWm75_700b.jpg Się komuś na planie nudziło :D

ocenił(a) serial na 8

Odcinek bardzo fajny, Castell Coch (zamek) prezentował się bardzo ładnie w odcinku (uwielbiam rozpoznawać miejsca kręcenia serialu :D ). Choć muszę przyznać, że poprzedni odcinek Gaimana był bardziej "Gaimanowy" - mroczny i groteskowy, "Nightmare" miał inny klimat, lżejszy (może to oddech przed następnym tygodniem?). Podobał mi się podwójny wątek a la "Czarnoksiężnik z krainy Oz" - gdy Porridge udaje Cybermana i potem znowu, gdy okazuje się, że Porrdge'a udaje Imperator :) Gra w szachy - ciekawy pomysł, tyle że mogliby go bardziej wykorzystać. Clara świetnie weszła w rolę dowódcy, stanowcza i "doktorowa" jednocześnie. Za to dzieciaki w sumie nie były potrzebne, bo nic nie wniosły do odcinka - ani nie widzieliśmy relacji ich i Clary, ani np. ich reakcji na Doktora, ot, tacy statyści trochę.
Na plus możliwość zobaczenia wszystkich Doktorów w głowie Jedenastego :)
Za to na następny odcinek już czekam i nie wiem, jak przeżyję ten tydzień :P Bo zapowiada się srogo (Moffatowo przez duże M).

ocenił(a) serial na 10

Sceny z grą w szachy trochę przypominają monologi Smeagola z LOTR. Naprawdę świetnie to wymyślili, szczególnie "scenografia" umysłu Doctora po prostu powala. I co najważniejsze, chyba wreszcie możemy mieć pewność, że nie będzie romansidła na linii Clara-Doctor. Moffat, jak cię proszę, nie zepsuj finału!

ocenił(a) serial na 9
formora912

Tak, ja też od razu pomyślałam o Gollumie. :D Matt mnie zachwycił, mam wrażenie, że z sezonu na sezon jego "performance" jest coraz lepszy.

ocenił(a) serial na 10

Neil Gaiman - czy ktoś wierzył, że to się może nie udać? Tylko dzieciaki ostatecznie wkurzały, ale było ich tak mało, że nie ma to najmniejszego znaczenia.

Odcinek ok, ale baz zachwytów . Nie wiem po co ta Angie . Odnoszę wrażenie , że kazali scenarzyście wpleść dzieciaki w akcję , bo to dzieci kogoś ważnego w BBC , scenarzysta się zgodził ale (po złości ) napisał dla nich takie dialogi , żeby zirytowały widzów (co stało się w przypadku Angie , bo Artie był ok ) . Poza tym sposób dołaczenia ich do podróży Tardisem jest mało spójny i jakiś sztuczny - ostaje od wysokiego poziomu innych wątków . No i na koniec Angie dostaje telefon od Doctora (od Tardis). To według mnie wskazuje, że ze zblazowaną Angie będziemy mieli jeszcze do czynienia . Tak , to dobre określenie, zblazowana , bo jeśli zabrana wehikułem czasu do innej galaktyki kręci nosem i marudzi , że się nudzi to ...... brak słów - postać Angie bardzo niespójna i niewiarygodna - i nie wiem czemu jej obecność w serialu ma służyć (ewentualnie jeżeli ktoś zastanawia się czy mieć dzieci to po tym odcinku popadnie w wątpliwości ). Jeżeli pamiętacie Jumanji z Robinem Wiljamsem i Kirsten Dunst to tam widać , że dzieci mogą świetnie zagrać .
Tak , wiem , że ten serial też oglądają małe dzieci , no ale litości , scenarzysta mógłby się bardziej przyłożyć . Chyba , że powód jest taki jak napisałem na początku posta - kumoterstwo w BBC .
Poprzednie odcinki bardzo dobre , ten oceniam na 5 , za babola z dziećmi .
Clara jak zwykle świetna .
Ps. Gaiman pomieszał dobre fragmenty ze słabymi . I nic mnie tak nie ucieszyło jak moment w którym cybermen ,,zaopiekował" się Angie . To jedyny dobry fragment scenariusza Gaimana dotyczący dzieci .
Gaiman , popraw się !

Odcinek naprawdę dobry, ale niestety 10 mu nie dam, zbyt niespójny momentami, a ta Angie tak strasznie mnie denerwowała... "Nudzę się"... no naprawdę. Artie akurat był w porządku, ale i tak dobrze że dzieci nie było za dużo. Cybermani mieli, zgodnie z zapowiedziami, być straszni. Mnie osobiście, cóż, nie przestraszyło nic oprócz tych insektów . Ale ogólnie zostali dobrze napisani, dużo lepiej niż w 6x12. Duży plus za pomysł z rozgrywką w szachy. Czyli to Władcy Czasu ją wymyślili. Gra aktorska Matta fenomenalna, szczególnie włanie w scenach z grą w szachy. Clara również moim zdaniem wyszła w tym odcinku bardzo, bardzo dobrze. Porridge też był bardzo fajny, nie spodziewałem się takiego zakończenia jego wątku. I czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę na zachowanie Doktora, gdy pytał Clarę czy za niego wyjdzie? Jakby lekko zazdrosny ;) Odcinkowi dam mocne 8, oczekiwania były zawyżone ze względu na scennarzystę, ale Gaiman wyszedł obronną ręką. Może to nie "The Doctor's Wife" ale poziom odcinka naprawdę bardzo wysoki. A za tydzień- wielki finał sezonu. Jeśli mam być szczery, to, za wyjątkiem Straxa atakującego Vastrę, Next Time Traielr mnie nie powalił, ale to chyba lepiej, niż gdyby było tak jak w Vi sezonie, gdzie trailer był świetny, a sam odcinek moim zdaniem co najwyżej niezły, zdecydowanie najgorsze zamknięcie sezonu od 2005 roku. Interesują mnie także nowe potwory, no i kto zginie w tym odcinku. Stawiam jednak na Straxa albo Vastrę, niestety, poza nimi nie za bardzo ma kto. Chyba, że River, jeżeli rzeczywiście miała by to być river po wydarzeniach z 4x08 i 4x09. Ale to oim zdaniem byłoby głupie... ożywiać ją żeby znów zabić... No cóż, zobaczymy.

Rexus88

Mi w kontekście Doktorowych uczuć do Clary bardziej utkwiło zdanie wypowiedziane przez niego po tym jak Clara wyszła na zakończenie. "Niemożliwa dziewczyna. Tajemnica owinięta w zagadkę, wciśnięta w sukienkę która jest odrobinę za ciasna." Zaraz po tym reakcja jakby w głowie Doktora tworzyło się coś "kosmatego":P

ocenił(a) serial na 10
Rexus88

Finał VI sezonu był dobry, drugi w rankingu najgorszych, pierwsze miejsce zajmuje niestety finał III sezonu, był potencjał, a okazał się w dużej części niestety obrzydliwy :/
Powrót River i jej mały udział w zwiastunach trochę mnie nie pokoi, liczyłem na ciekawe rozmowy Clara/Doctor/River :) oby 11 został z Clarą na 8 sezon(niby ma tak być, ale Moffat kłamie ;) ) i przydałby się jakiś fajny odcinek tej trójki :) najlepiej by, żeby River była w jubileuszowym odcinku :) Spoiler alert może: 3 Doctorów, Rose i River to by było marzenie :D

ocenił(a) serial na 8
ymek84

O tak, River + Clara - to mogłoby być ciekawe :) Propozycja na odcinek jubileuszowy też godna, 3 Doktorów, Rose, River i Clara? Nie wiem, czy TARDIS by to wytrzymała...

W UK odcinek oceniany jako średni , a w Polsce zachwyty , dziwne .

Bardzo okej odcinek, rozdwojenie Doctora wyszło świetnie, waleczna i bossy Clara genialna, co prawda dzieci wkurzające i Cybermeni nie do końca mi się podobali, ale ogólnie bardzo na plus.
Zwiastuny i prequel zapowiadają kapitalny finał. Oby tak było. A teoria z żółtym samochodem... CIEKAWA

użytkownik usunięty
leoss

To była Bessie na 99,9% jak powiedziałem ;) Nie tylko ja tak uważam. Poczytajcie sobie na zagramanicznych stronach. :D

ocenił(a) serial na 8

Po zakończeniu poprzedniego odcinka czekałam na te dzieciaki, ale trzeba przyznać, że w seriach Moffata relacje rodzinne leżą xD Może z wyjątkiem Stormageddona xD Ci tutaj byli tak jakby... Niepotrzebni? Gdyby ktoś ich nagle wyciął, to fabuła nic by nie straciła, bo przecież równie dobrze Doktor mógł chcieć pokazać to miejsce Clarze. Z Cybermenami walczyłby, nawet gdyby był sam, a tu miał Clarę, więc naprawdę nie potrzebował dodatkowej motywacji. Choć z drugiej strony - oni pełnili nudną rolę zakładników, dzięki czemu Clara mogła się zająć ciekawszymi rzeczami ;-) I ta dziewczynka - ja rozumiem, że gimnazjaliści są STRASZNI i "zblazowany" to ich drugie imię, zwłaszcza kiedy chodzi o dziewczynki, ale HALO - najpierw chciała jechać, a potem jest na "nie"? Co prawda, Doktor nawet dorosłych traktuje jak dzieci (cóż, z jego perspektywy...) więc pewnie jego entuzjazm wywołał odruch obronny.

"Cybermani mieli, zgodnie z zapowiedziami, być straszni."
Obawiam się, że po 50 latach to nie przychodzi tak łatwo. ZWŁASZCZA konserwom xD

Co nie zmienia faktu, że odcinek był świetny! Gra w szachy - no tak, którzy by ją mógł wymyślić, jeśli nie nieśmiertelna (czyli mająca DUŻO czasu) rasa? Bardzo podobał mi się Cesarz i trochę żałowałam, że Clara nie przyjęła jego propozycji. Myślę, że kiedyś, kiedyś, kiedyś, jak już przyjdzie zmiana towarzyszki, mogliby doprowadzić do sytuacji, w której Cesarz powtórzy swoje pytanie i Clara po prostu z nim zostanie.

Dowodząca Clara też całkiem fajna, w ogóle ta dziewczyna staje się jedną z moich ulubionych towarzyszek (obok Donny).

Następny odcinek zapowiada się ciekawie! Ten gość w cylindrze wyglądał jak Śmierć z Supernatural o.0 Wreszcie pojawiła się River! Już myślałam, że zamierzają pominąć jej temat milczeniem. I przeraża mnie tylko ilość rzeczy, które zamierzają zmieścić w czterdziestu pięciu minutach. Mam nadzieję, że im się uda. Prześladuje mnie wizja chorego, moffatowego clifhangera, po którym trzeba będzie czekać jakąś masakryczną ilość czasu na rozwiązanie.

P.S. Już wiem. Dzieci zostały porwane i opanowane przez Great Intelligence. To dlatego są takie nieogarnięte i dzięki temu zdobyły tak łatwo zdjęcia.

ocenił(a) serial na 8
LiannaMadej

A, ten gość co wyglądał jak śmierć to chyba głupek, który rozmawiał ze swoim bałwankiem... Myślałam, że ktoś ciekawszy.

ocenił(a) serial na 10
LiannaMadej

*possible spoiler* Ponoć finał ma być właśnie zakończony cliffhangerem - nie wiem na ile jest ta informacja oparta na wycieku odcinka, a na ile na "oficjalnych" zapowiedziach.

ocenił(a) serial na 8

Odcinek bardzo fajny, oprócz tej irytującej Angie. Myślałam, że pokażą jak Doktor marudzi, że Clara im powiedziała i nie chce zabrać dzieci (jak np co do taty Rorego) xD
Clara była świetna w tym odcinku: - I trust the Doktor - You think he knows what he's doing? - I'm not sure I'd go that far xD
Fantastyczne są coraz to lepsze efekty w tym sezonie. A 11 Doktor po raz pierwszy chyba powiedział Allons-y - choć to w sumie nie był wtedy Doktor, ale zawsze. :P
W następnym odcinku będzie River chyba i mam nadzieję, że z nią skończą definitywnie.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Ja mam nadzieje, że nie, ma spotkać jeszcze kilku następnych Doctorów, uwielbiam tą postać i czekam na więcej odcinków z jej udziałem :D

ocenił(a) serial na 8
ymek84

Ja też ją uwielbiam i powinna spotkać tych innych Doktorów! Ale obawiam się, że jej historia się kończy.

ocenił(a) serial na 10

Najlepszy jak do tej pory odcinek w całym 7 sezonie!!! Przebił nawet The Angels Take Manhattan! Mam nadzieję, że następny będzie jeszcze lepszy ;). Zły "Doktor" jako Mr Clever przeciwko dobremu Doktorowi- moje marzenia się spełniły :D. Poza tym zauważyłam nawiązania do 9 i 10 Doktora. Kiedy Doktor powiedział "Everybody lives" przypomniał mi się Christopher, no i oczywiście to "Allons-y" ;).
I jakoś tak rzuciła mi się w oczy ta lalka z "The God Complex". Była w kolekcji tego faceta na początku. Nie wiem, czy to coś znaczy, ale może to jakaś podpowiedź do tego, że już niedługo poznamy największy lęk Doktora?

ocenił(a) serial na 10
HarryFanka

No właśnie! Nie mogłem sobie kompletnie przypomnieć w którym odcinku się te lalki pojawiły. Hm...

ocenił(a) serial na 7

Spodziewałem lepszego odcinka, troszkę się zawiodłem, ale pewne jest ze muszę jeszcze raz to obejrzeć ;)

UWAGA!!!!!!!!!!!
LUDZIE, UWAŻAJCIE NA TO, CO CZYTACIE, PONIEWAŻ BBC AMERICA PRZEZ PRZYPADEK WYSŁAŁO WCZEŚNIEJ DVD Z DRUGĄ CZĘŚCIĄ SEZONU I CZĘŚĆ LUDZI WIDZIAŁO FINAŁ!!! Z TEGO POWODU W INTERNECIE LATA MNÓSTWO SPOILERÓW, DLATEGO BĄDŹCIE OSTROŻNI!!!

Koniec Caps Locka ;)

Luelle

Że też nikomu nie chce się jakoś zgrać z DVD finału i wysłać do internetu :(

Luelle

Dlatego ja nie przeglądam stron fanowskich, tylko zaglądam tu po każdym odcinku. Jest wiele plusów takiego podejścia, jednym z nich jest to, że można ufać że Ci co szukają/wiedzą sporo o Doctor Who umieją korzystać ze SPOILER ALERTÓW. Mimo wszystko dzięki za ostrzeżenie.

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Dzięki za ostrzeżenie. Swoją drogą nie dziwota, że im oglądalność spada skoro część ludzi widziała odcinki na dvd...

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Lol. Oglądalność spada, bo od kilku odcinków nie uświadczyliśmy nawet trailerów promujących nowe epizody, i dopiero finał sezonu doczekał się trailera...

ocenił(a) serial na 9
Herushingu

Jak to, przecież do każdego odcinka był trailer - chyba, że chodzi ci o coś innego...?

wrzask_liter

Są Next time trailery. ale nie ma BBC one trailerów.

ocenił(a) serial na 8
Rexus88

Teraz to ludziom się w czerepach przewraca xD Mają odcinek co tydzień, po każdym zapowiedź następnego i brakuje im jeszcze trailerów. Przecież to nie kinówka, tylko serial xD

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Może jakieś źródło? Nie przypominam sobie, by doszło do czegoś takiego... Poza tym zakładając, że rzeczywiście doszłoby do czegoś takiego to finałowy epizod by już wyciekł...

Herushingu

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/947066_513466962034797_12 4959282_n.jpg
http://25.media.tumblr.com/abf18ce864f4698a589ba2613f38712f/tumblr_mmoyn5vEi31qg 62bgo1_1280.jpg
http://untempered-schism-insta.tumblr.com/post/50255139345/so-did-anyone-else-ge t-their-pre-order-early
mnóstwo jest ostrzeżeń na facebooku i tumblrze (tam najbardziej trzeba uważać!). Nie mam zamiaru bardziej się w to zgłębiać, bo nie chcę przypadkiem znaleźć spoilerów.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Dla mnie to jedynie dowód na to, że ktoś nie ma ciekawszych zajęć, aniżeli bawienie się photoshopem i wkręcanie ludzi. W mojej opinii jest to ściema... Przynajmniej do czasu pojawienia się stosownego news'a na jakimś szanowanym portalu poświęconym DW.

Herushingu

Nie, to nie jest ściema, to nie jest żaden photoshop. Najwyraźniej to Amazon popełnił błąd i nie wiadomo ile jak na razie osób dostało te płyty wcześniej.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Zwyczajnie nie kupuje tego, bo gdyby była to prawda to znalezienie ripów nie stanowiłoby problemu, szczególnie, że drugi screen sugeruje ich istnienie, bo chyba nazwa pliku na bd nie brzmi Doctor Who 7x14 The Name of The Doctor-LEAKED.mp4... A osobiście nie zdołałem takowego znaleźć, nie licząc fakeów, ale i w ich przypadku nazwa pliku była inna. Ale każdy oczywiście ma prawo do własnej opinii na ten temat...

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Ok. Właśnie pojawił się pierwszy news na ten temat. Może to jednak jest prawda... Nie zmienia to faktu, że ripów nie zdołałem znaleźć. /me idzie przeszukiwać torrentownie i googlać :D

Herushingu

Bo ripów nigdzie nie ma. Nikt na razie nie wrzucił tego do internetu i mam nadzieję, że tak pozostanie. Akurat w whovian pod tym względem jeszcze wierzę, ponieważ żaden z nich nie zdradził tego, że w 1 odcinku 7 sezonu pojawia się Jenna (pomimo wcześniejszych pokazów przedpremierowych). Więc liczę na to, że nikt tego nie wrzuci na takie torrenty, bo nie bedę mogła się powstrzymac przed obejrzeniem XD

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Istnieją lub cześć zdjęć jest efektem photoshopa, patrz nazwa pliku na drugiej "fotografii" w twoim poście (Doctor Who 7x14 The Name of The Doctor-LEAKED.mp4). Chociaż póki co nie znalazłem żadnego prawdziwe linka do owego odcinka... Ale zakładając nawet, że takowe nie istnieją to nie wierzę w to, że nie wyciekną do soboty, pozostaje kwestia tego jak szybko do tego dojdzie...
Natomiast pokazy przedpremierowe mają to do siebie, że nikt nie chce ryzykować zostanie wykluczonym i zapewne obarczone są one koniecznością podpisana stosownych klauzul poufności... Chociaż i tak się dziwie, że informacje z owych pokazów nie wyciekają, ale mniejsza o moralność whovian i ich motywy przy zachowywaniu tajemnicy.