Książek i słuchowisk z DW jest więcej, niż się da radę przeczytać/wysłuchać :)
Jak najbardziej, słuchowiska bardzo rzadko "kłócą się" z fabułą serialu, (No i Moffat poniekąd włączył je do oficjalnego kanonu w mini-odcinku z regeneracją Ósmego Doktora), książki może trochę częściej - aczkolwiek niektóre z jednych i drugich czasami nawet adaptuje się na odcinki: "Dalek" z współczesnej serii pierwszej to pastisz słuchowiska "Jubilee" z Szóstym a "Human Nature"/"Family of Blood" z trzeciej powstało z inspiracji książką "Human Nature" z Siódmym Doktorem. (Z inspiracji, bo takich rzeczy, jakie są we wspomnianej książce serial pokroju DW nigdy w telewizji nie zaprezentuje ;) )
Nie, raczej są tylko po angielsku.
A nie zaprezentuje, bo DW to jednak serial mniej lub bardziej familijny, natomiast w tej książce są takie kwiatuszki, jak chociażby to, że jeden z jej głównych złych to kosmiczny gwałciciel fantazjujący sobie w pewnym momencie, co i jak zrobi towarzyszce Doktora, kiedy ją dorwie. Do tego znacznie wyższe stężenie przemocy typu krew i flaki, niż w serialu, dosyć upiorne zakończenie...
Jest mnóstwo fajnych :) Polecam Daredevil od Netflixa, the 100 też fajne choć takie nieco w mlodzieżowym stylu (w końcu to od cw), o broadchurch słyszałam dobre opinie choć sama jeszcze nie widziałam, no i oczywiście Sherlock BBC ale to już chyba każdy widział ;) Ale też przede wszystkim Orphan Black, świetny niedoceniany serial, również BBC, no i główna aktorka naprawdę zasługuje na laury! ;)
sherlocka już obejrzałem kilka razy i czekam na nowy sezon broadchurch też widziałem jak również gracepoint :D a resztę sprawdzę ;)