Źródło: http://www.bbc.co.uk/blogs/doctorwho/entries/2a2689a8-5c52-46af-8e69-2fad42c46da 3
Poniekąd dosyć dobra wiadomość, panna Oswald stopniowo traciła swoją sympatyczność od momentu, kiedy ujawniła się jej irytująca obsesja kontroli, no i uważam, że błędem ze strony Moffa było przystanie na zmianę zdania pani Coleman odnośnie odejścia w ubiegłorocznym odcinku świątecznym - jak się powiedziało "A" to trzeba powiedzieć i "B". Choć zobaczymy jeszcze, co się z jej postacią wydarzy w serii dziewiątej. Liczę na odejście, które ją zrehabilituje, jak odejście Adrica. Wszystko, co mały palant zrobił głupiego, można mu było wybaczyć za ten finał ;)
"traciła swoją sympatyczność od momentu, kiedy ujawniła się jej irytująca obsesja kontroli"
Czyli kiedy? Powiem Ci szczerze, że ja ją znielubiłam, lecz nie stało się to z dnia na dzień i nie mogę dojść od kiedy zaczęła działać mi tak na nerwy.
U mnie osobiście wielka sympatia do niej zaczęła mijać gdzieś w okolicy odcinka rocznicowego - w erze Dwunastego Doktora było już tylko gorzej. Ciągłe pretensje, że Doktor robi tak, a nie inaczej, bycie niezbyt fair wobec Danny'ego... No mam nadzieję, że Oswaldka się zrehabilituje odchodząc z hukiem ;)
Czyli jednak. Bałam się, że u mnie to zazdrość o relacje Dziesiątego i Clary i nie do końca ma to związek z samą Clarą. Byłoby miło gdyby się zrehabilitowała. Wolałabym jednak mimo wszystko te postaci lubić. :) Mam nadzieję, że kolejny będzie facet. Mam już dość tych kobit.
Nie sądzę żeby to był mężczyzna , chyba że Capaldi odejdzie w tym samym czasie. BBC jest bardzo pro-SWJ/feminizm/trans/tumblr i dlatego będą chcieli mieć pierwszoplanową rolę kobiecą. Właśnie to leży u podstaw wszystkich plotek mówiących że 12 będzie kobietą, wiadomo to się nie stało więc BBC zrobił to co mógł, w ramach istniejącej obsady, czyli zwiększył rolę Clary w całej historii.
Wiesz ja nie wiem czy to jest tak do końca widzimisię BBC, bo słyszałam, że BBC drze koty o pomysły z Moffatem. Także to może być wymysł jego. Jeśli jednak miałbyś rację, to jest to zła wiadomość.
W sumie poza pojedynczymi epizodami w DW nigdy nie było solowego towarzysza-faceta, zawsze oprócz niego była też i jakaś laseczka. Tym niemniej, gdyby nowy męski towarzysz był choć trochę taki, jak Vislor Turlough (Czytaj: samolubna, egoistyczna menda ;) ) to dla mnie nie będzie robiło różnicy, kto jeszcze dołączy oprócz niego ;)
I dlatego, że nie było, mogliby coś nowego zrobić :) Czy dobrze odczytuję i pragniesz towarzysza, który nie będzie przelukrowany? :> Czy po prostu chcesz mocnych cech?
To że była kłótnie pomiędzy BBC, a Moffatem występują jest jasne, lecz to BBC jest szefem i ostatecznie decyduje, więc podejrzewam, że Moffat musiał pójść na kompromis z wysuwaniem damskiej postaci na pierwszy plan. Zaznaczam, że jest to tylko moja opinia, ale im bardziej przyglądam się działalności BBC tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Moffat aż tak dużej swobody, jak się ludziom zdaje, nie ma.
Spoko, ja rozumiem :) W końcu nikt z nas tam i nie wie jak jest naprawdę. Może masz i rację. W końcu po wywaleniu Clarksona z Top Gear (kury znoszącej złote jajka) ryzykując odejście pozostałych, BBC pokazało, że jednak to ono rządzi. Kto wie co się tam dzieje na linii BBC - Moffat.
Szkoda, ją i Rose najbardziej lubiłem z kompanek Doktora. Ciekawe czy już w tym sezonie będzie kilka odcinków razem z nowym towarzyszem czy tylko pokażą kogoś na sam koniec i tyle.
Wspaniała informacja! Mam nadzieję, że pozbędą się jej już na początku sezonu, a nie pod koniec.
Widzę, że Clara jest tu strasznie opłakiwana :D. Mam nadzieję, że tym razem odejdzie naprawdę a nie tak jak ostatnio. Jej postać, która pretendowała na początku do miana najlepszej towarzyszki, spadła na sam koniec rankingu za Marthę i Amy (a większość wie jak Amy potrafiła być irytująca).
Coz, po rewatchu 8. serii powiem tak:
Mam nadzieje na sezon,w ktorym sprawi ze na koniec rzeczywiscie bedzie mi z tego powodu przykro ;)
Jakos za pierwszym razem jej wszedobylkosc w negatywnym slowa znaczeniu nie rzucala mi sie w oczy, a teraz... Listen, The Caretaker, Kill The Moon, Flatline, forest... no i oczywiscie final a do tego jeszcz odcinek swiateczny - w 8 z 13 epizodow miala role co najmniej porownywalna z doktorem...