PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32939
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Hej. Ostatnio pomyślałam sobie, aby nieco sobie przypomnieć kilka starych odcinków NewWho i
chciałam dowiedzieć się, jaki jest wasz ulubiony sezon Doctor Who :)

Temat jest oznaczony spoilerem, jakby ktoś chciał rozwinąć swoje zdanie na temat niektórych
wątków. Zostaliście ostrzeżeni.

Mnie osobiście podoba się najbardziej sezon 7. Od czasu, kiedy Moffat przejął stery jako
showrunner było nieco mało takich odcinków, w których były po prostu przygody bez jakichś
większych nawiązań do finału sezonu (bo np. przy sezonie 6 wydawało się, że te podróże są jakby
dodatkiem do tego, co się stanie w finale i jak Moffat wyjaśni nam sprawę ze 'śmiercią' Doctora). I
tutaj głównie odnoszę się do 7b, jednak 7a też jest bardzo dobre pod tym względem. Oczywiście
aktorsko jest też bardzo dobrze. Matt po odejściu Pondów wydawał się być zdecydowanie lepszy
w swojej roli, Jenna też miała swoje momenty. Z Karen nie jest tak źle jak na początku, kiedy
dopiero poznajemy Amy, aczkolwiek mogła się też nieco bardziej rozwinąć aktorsko. Ale jest lepiej.
Nie wiem jednak co myśleć o Arthurze, wydaje mi się, że gra poprawnie. Oczywiście w sezonie 7
podobały mi się przede wszystkim historie, w tym sezonie znajdują się jedne z moich ulubionych
odcinków, jak np. A Town Called Mercy, czy The Rings od the Akhaten albo Cold War, bądź Hide.
Oczywiście jest to sezon mojego ulubionego Doctora, więc to wydaje się być oczywiste :)
Oczywiście ten sezon ma również bardzo dobrze dobrany soundtrack: 'The Long Song', 'Goodbye
Pond', 'Clara' czy łamiące mi serce 'Infinite Potential' to tylko początek naprawdę długiej listy
dobrych utworów z tego soundtracka. Pondowie w tym sezonie nie byli nawet szczególnie
irytujący, a Clara też jeszcze wtedy wzbudzała u mnie raczej pozytywne odczucia. :)

Anabelle09

1. miejsce - sezon 7 -ulubione epy : 7x01, 7x04, 7x05, 7xchristmas, 7x07, 7x11, 7x12, 7x13
2. miejsce - sezon 4 - ulubione epy: 4x01, 4x03, 4x06, 4x08, 4x09, 4x10, 4x13
3. miejsce _- sezon 5 - ulubione epy: 5x01, 5x02, 5x04, 5x05, 5x10, 5x13
4. miejsce - sezon 2 - ulubione epy 2x08, 2x09, 2x11, 2x12, 2x13
5 miejsce - sezon 8 ( sprawa, rzecz jasna, rozwojowa) ulubione epy 8x02, 8x04, 8x05, 8x07
6 miejsce - sezon 3 - ulubione epy 3x03, 3x07, 3x10, 3x12
7. miejsce - sezon 1 - ulubione epy 1x09, 1x10, 1x13
8. miejsce- sezon 6 - ulubione epy 6x04, 6x09, 6x11

Rexus88

No i, może z tego zestawienia tak nie wyniks, ale wolę sezony Moffa niż RTD. W sumie 6 sezon powinienem dać przed pierwszy, ale zastosowałem taryfę ulgową dla starszego.

Rexus88

Zapomniałam dodać, że możemy również dyskutować :)

Osobiście ja też wolę Moffata.
Nie bardzo rozumiem fenomenu God Complex albo Planet of the Ood. O ile Crimson Horror jeszcze zrozumiem, tak tych dwóch - już nie. (oczywiście jest więcej odcinków, których fenomenu nie rozumiem, ale to na kiedy indziej).

użytkownik usunięty
Anabelle09

No to ja też się wypowiem, a co! Dorzucam przy okazji moje ulubione historie z każdej serii.

1. Seria 5 - Eleventh Hour, Time of Angels/Flesh and Stone, Amy's Choice, Vincent and the Doctor, The Pandorica Opens/The Big Bang
2. Seria 4 - Planet of the Ood, Silence in the Library/Forest of the Dead, Midnight, Turn Left
3. Seria 1 - Dalek, Father's Day, The Empty Child/The Doctor Dances, Bad Wolf/Parting of the Ways
4. Seria 3 - Human Nature/Family of Blood, Blink, Utopia
5. Seria 6 - The Impossible Astronaut/Day of the Moon, The Doctor's Wife, A Good Man Goes to War, The Girl Who Waited, The God Complex
6. Seria 8 - Time Heist
7. Seria 2 - The Impossible Planet/The Satan Pit
8. Seria 7 - (prawdę mówiąc, żadna z historii z siódmej serii nie jest dla mnie jakoś szczególnie rewelacyjna, no ale skoro już mam wybrać...) Hide

A Town Called Mercy było fantastyczne :) Zresztą The Fires of Pompeii też świetne ;) Bardzo mi się podobał klimat obu tych odcinków.

Zaś nie rozumiem fenomenu Bad Wolf/The Parting of the Ways. Rozwiązanie problemu to była po prostu kompletna deus ex machina.

użytkownik usunięty
Anabelle09

Bad Wolf/Parting of the Ways (zwłaszcza Parting of the Ways) to wspaniała historia i zarazem jedna z moich ulubionych regeneracyjnych (zaraz po Caves i War Games). Dalekowie są genialni, poboczni bohaterowie są w porządku, ale przede wszystkim uwielbiam w niej Doktora. Scena w TARDIS, gdy wyświetla się hologram Dziewiątego Doktora i przekazuje on swoją wiadomość do Rose, to też jedna z moich ulubionych scen w historii. Ilekroć bym jej nie oglądała, to mam ciarki. Co do rozwiązania 'deus ex machina' - powiem szczerze, że nie do końca odbieram tę scenę w ten sposób. Albo inaczej - rozwiązanie całej historii nie przeszkadza mi, ogólnie rzecz biorąc. A co jak co, ale na rozwiązania bez ładu i składu jestem okropnie wyczulona (patrz - Journey's End, Last of the Time Lords). Ponadto uważam, że scena, w której Doktor poświęcił swoją regenerację, aby uwolnić Rose od energii, którą zaabsorbowała, jest bardzo piękna :-) Tak, zdecydowanie finał pierwszej serii to świetna historia.

Tak scena, w której Doctor pokazuje się jako hologram i przekazuje Rose wiadomość jest bardzo ładna i nieco nawet smutna. Tak, ta scena regeneracji też jest ładna i ogólnie, Doctor się poświęcił (mimo to szkoda, że był tylko 1 sezon :( 9 był spoko) (przy czym teraz 12 nie wyobrażam sobie, by poświęcił się w jakikolwiek sposób dla swoich towarzyszy). Podobnie było z 5., który może nie należy do moich ulubionych Doctorów (ale Davison jest sympatyczny), tak bardzo jestem zadowolona z tego w jaki sposób się poświęcił dla Peri, uratował ją. Btw. patrz: 5 i 9 mogli się poświęcić, a 10 użalał się nad sobą i zrobił wielką łaskę Wilfredowi, że go uratował. No nie mogę, RTD!!! Ale wracając do s01e12/13. Pomimo tych obu scen, które były całkiem spoko, tak reszta mi jakoś zgrzyta. Te odcinki po prostu wydawały mi się dziwne. Te całe teleturnieje i w ogóle. Nie są to odcinki najgorsze, ale no do tych lepszych (według mnie) nie należą. 6/10.

Btw. mój ulubiony finał to zdecydowanie The Pandorica Opens/The Big Bang i przyznam, że to mój ulubiony odcinek ever :) tuż obok Christmas Carol i The Day of the Doctor.

ocenił(a) serial na 1
Anabelle09

" a 10 użalał się nad sobą i zrobił wielką łaskę Wilfredowi, że go uratował. "- wyjęłaś mi to z ust :D W końcu ktoś, kto nie boi się narazić fanom "najlepszego doctora ever, bla bla bla" którym był rzekomo dziesiąty :P Uwaga, fala hejtów zaraz nas zaleje :)

Fass_

Nie martwię się o to :) 10 lubię, mimo że nie był moim ulubionym Doctorem, ale to po prostu RTD zrobił z niego takiego bufona w tym odcinku. W żadnym innym odc. 10 tak się nie zachowywał.

Anabelle09

A, ja też zrobię taką listę :)

(odcinki są w kolejności, w jakiej miały premierę, nie w kolejności mojej sympatii do nich).

1. Sezon 7 - odc. 1, 2, 3, 7, 8, 9, 12, 13.
2. Sezon 5 - odc. 1, 6, 7, 10, 11, 12/13.
3. Sezon 4 - odc. 1, 2, 8/9, 10.
4. Sezon 2 - odc. 2, 4, 5/6, 8/9, 12/13.
5. Sezon 6 - odc. 1/2, 4, 5/6, 7, 10, 12.
6. Sezon 8 - odc. 1, 5, 6.
7. Sezon 3 - odc. 7, 8/9, 10.
8. Sezon 1 - odc. 6, 9/10.

Oczywiście jest więcej odcinków, które mi się podobają, ale te są dla mnie nieco wyjątkowe i te są moimi ulubionymi. :)

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

No to moja lista ;)
1. seria 4 - odc. Partners in Crime, The Fires of Pompeii, The Unicorn and the Wasp, Voyage of the Damned, Midgnight, Turn Left, Silence in the Library/ Forest of the Dead, The Next Doctor, The Waters of Mars, The End of Time (cz.1 i 2.), czyli prawie wszystkie xD
2. seria 2 - odc. New Earth, The Girl in the Fireplace, The Idiot,s Lantern, Army of Ghosts/ Doomsday
3. seria 7 - odc. Nightmare in Silver, The Rings of Akhaten, Asylum of the Daleks, The Name of the Doctor, The Time of The Doctor
4. seria 1 - odc. Rose, The Long Game, Bad Wolf/ The Parting of the Ways, The Empty Child/ The Doctor Dances
5. seria 8 - jak na razie tylko Time Heist, The Robots of Sherwood i The Caretaker
6. seria 6 - odc. The Impossible Astronaut/ Day of the Moon, Closing Time, The Rebel Flesh/ The Almost People, A Good man goes to a War/ Lets Kill Hitler, The Wedding of River Song
7. seria 3 - 42, Utopia/ The Sound of Drums/ Last of the Time Lords, Human Nature/ The Family of Blood, Smith and Jones
8. seria 5 - The Eleventh Hour, Vincent and the Doctor, Amys Choice, The Lodger

ocenił(a) serial na 7
Anabelle09

1. Sezon 5 - odc. Eleventh Hour, Vincent and the Doctor, The Lodger, The Pandorica Opens, The Big Bang
2. Sezon 7 - odc. A Town Called Mercy, The Power Of Three, The Bells of Saint John, The Rings of Akhaten, The Name of the Doctor
3. Sezon 3 - odc. The Shakespeare Code, Human Nature, The Family of Blood, Blink, Utopia
4. Sezon 4 - odc. Partners in Crime, The Fires of Pompeii, The Unicorn and the Wasp, Midnight
5. Sezon 1 - odc. Dalek, The Empty Child, The Doctor Dances, Bad Wolf
6. Sezon 2 - odc. School Reunion, The Girl in the Fireplace, Fear Her
7. Sezon 6 - odc. The Impossible Astronaut, The God Complex, Closing Time

Nie wiem jeszcze gdzie będzie sezon 8, ale pewnie na 3 albo 4 miejscu.

Anabelle09

Od razu napomknę, że wolę serie RTD. Serii 8 nie uwzględniam.
1. Sezon 4 - Głównie ze względu na Donne, bo moim zdaniem jest najlepszą towarzyszką w NW. - Partners in Crime, The Unicorn and the Wasp, Midnight, Turn Left
2. Sezon 6 - Moffat się rozkręcił, a na dodatek nie ma Clary. - The Doctor’s Wife, The Girl Who Waited, Closing Time
3. Sezon 1 - Ach ten kiczowaty klimat i budżet kanapki. <3 - The Unquiet Dead, The Empty Child, The Doctor Dances
4. Sezon 3 - RTD + nie ma Rose = Sukces. - Blink, The Sound of Drums
5. Sezon 7 - Trochę zbyt dużo się różni od poprzednich serii. ;/ - A Town Called Mercy, Hide, Journey to the Centre of the TARDIS, Nightmare in Silver
6. Sezon 2 - Byłoby wyżej, ale Rołz. - School Reunion, The Girl in the Fireplace i najlepszy odcinek wszechczasów: Love & Monsters
7. Sezon 5 - Niby jest dużo świetnych odcinków, ale gdy w innych sezonach zwykle reszta jest średnia, to tutaj jest po prostu beznadziejna. - The Eleventh Hour, Vincent and the Doctor, The Lodger, The Big Bang

donmaslanoz14

"RTD + nie ma Rose = Sukces." LOL :D Made My Day.

Mnie osobiście w 7 sezonie podoba się to, że sie nieco różni od pozostaych, bo teraz jak np. patrzę na 8 sezon to nie czuję tego powiewu świeżości, pomimo nowego Doctora. Deep Breath działo się w XIXw., więc nieco przypominało mi się The Crimson Horror, albo chociażby nawet inne odcinki w XIXw. Into the Dalek nie podobało mi się przez śmieszność tego odcinka (Doctor wchodzi do wnętrza Daleka, by go naprawić. Sorry, what? A jaka była pierwsza reakcja na Daleka Dziewiątego czy Jedenastego??? [Reakcji 10 nie pamiętam, ale może ty tak]. Zwłaszcza, że 12 to chyba najmroczniejszy i najbardziej stanowczy Doctor z NewWho, więc nie rozumiem jego działania).
Ale wracając do 7 sezonu, nie wiem co uwzględniasz, czy klimat, czy historie, ale po prostu piszę, co mi pierwsze przyszło do głowy. :)

Budżet kanapki :D

"najlepszy odcinek wszechczasów: Love & Monsters" - tak, wg mnie też :D *myśli, że to ironia, więc też się nią posługuję* :D

Osobiście 4 sezon to również mój ulubiony sezon za czasów RTD, bo Donna. Ogólnie ona była fantastyczna, a RTD musiał jej taką krzywdę wyrządzić na koniec :(

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

Seria piąta
Seria siódma
Seria szósta/Seria trzecia
Seria czwarta/seria pierwsza
Seria druga

ocenił(a) serial na 10
Anabelle09

1. Sezon 5 ( 1,4,5,6,7,10,11,12,13)
2. Sezon 6 (1,2,4,7,8,10,12,13)
3. Sezon 7 (1,3,5,7,12,13)