PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32948
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Oglądam DW od serii z Ecclestonem, wcześniejsze sezony znam (choć 'znam' to za dużo powiedziane) wyłącznie z fragmentów zamieszczanych w DW Confidential i krótkich filmików na youtube. Do tej pory myślałam, że opowiadana w serialu historia Doctora zaczęła się po Wojnie Czasu, że jako jedyny ocalały (pomijam tu Mistrza) zaczął przemierzać Wszechświat, czasem samotnie, częściej z napotkanymi towarzyszami i pomagać zapobiegać różnego rodzaju nieszczęściom, katastrofom i inwazjom. Ale po przeczytaniu artykułu na temat serialu w Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/Doctor_Who) ogarnęły mnie wątpliwości (jeszcze większe niż po dowiedzeniu się, że Doctor podróżował kiedyś z Time Lady ;). Chociażby taki fragment:
"Seria z 2005 r. ujawniła, że dziewiąty Doktor został ostatnim ocalałym Władcą Czasu i że jego rodzima planeta została zniszczona - w odcinku "Dalek" Rose pytała Doktora, czy to możliwe by istnieli jeszcze jacyś Władcy Czasu, a on odpowiedział z pełnym przekonaniem, że nie, <Inaczej bym to czuł>".
świadczy o tym, że Wojna Czasu musiała mieć miejsce w trakcie trwania serialu. Czy więc była pokazana na ekranie?? Skoro dopiero w serii z Ecclestonem pojawiła się ta informacja, to wnioskuję, że nie. Szkoda, bo to mogłoby być ciekawe. Z powodu tego, że serial ciągnie się już tyle lat pojawiają się w nim różne sprzeczności i nieoczekiwane powroty do świata żywych (patrz: The Master). Twórcy zawsze znajdą jakąś lukę w fabule, z której wyskoczą niby już wymarli Dalekowie ;)

użytkownik usunięty
lizzy_maxia

Ja też przez jakiś czas myślałam, że Doctor od początku był sam, ale w dość wczesnym 'stadium' mojego zainteresowania serialem trochę poczytałam i dowiedziałam się, że jednak nie. Co do tego czy wojna czasu była pokazana to nie jestem pewna, bo nigdzie tego nie przeczytałam (a od starych efektów specjalnych robi mi się niedobrze, więc raszej unikam oglądania), ale mój angielski nie jest na tyle dobry, żebym mogła stwierdzić, że nieznalezienie takiej informacji wynika z jej braku. Jednak to bardzo możliwe, że była pokazana, bo, z tego co pamiętam, zaczęła sę gdzieś w połowie starego Doctora Who, jeśli nawet nie przed połową. Jak to było powiedzizane w School Reunion, Doctor został na nią wezwany i właśnie dlatego sostawił Sarah Jane.

ocenił(a) serial na 10

Hmm ciekawe, muszę w takim razie jeszcze raz obejrzeć School Reunion, bo nie pamiętam tego fragmentu. Dzięki za wskazówkę.

ocenił(a) serial na 10
lizzy_maxia

A ja proponuję poczytać wikipedię (wersję angielską i polską)i poszukać tego co związane z Doctorem - jest tego naprawdę sporo. To kopalnia informacji na temat wcześniejszych losów Doctora i jego towarzyszy, tych sprzed dziewiątego wcielenia.