A może we wszystkich?
Chciałam zacząć oglądać, ale mówiąc szczerze pogubiłam się już patrząc na obsadę.
Od 5 do 7.
Oprócz tego Christopher Eccleston w 1, David Tennant od 2 do 4, a Peter Capaldi w(póki co tylko) 8.
dzięki, a powiedz mi jeszcze proszę czy wszystkie sezony są ze sobą połączone czy można zacząc od np. 5?
Sezon 4 zakończył wszystkie wątki toczące się od 1 sezony. Można powiedzieć że 5 sezon to taki reset serii. Jedyne co musisz wiedzieć to kim są władcy czasu i czym jest ostatnia wielka wojna czasu, to chyba tyle.
Ja bym Ci radziła obejrzeć 2 odcinki sezonu 3: Silence in the Library i Forest of the Dead, ponieważ jest tam pewna postać bardzo ważna w sezonie 6. Ale i bez tych odcinków możesz oglądać od 5. Jak lubisz Smitha to poleciłabym Ci obejrzeć regeneracje - odcinek The End of Time Part Two, ale żeby być mniej więcej w temacie musiałbyś/abyś obejrzeć jeszcze trzy wcześniejsze odcinki ("The Stolen Earth", "Journey's End" i "The End Of Time Part One") więc te sobie odpuść ;)
Doktor jest kosmitą. Pochodzi z starego gatunku Władców Czasu, którzy wyglądają jak ludzie. Potrafią oni podróżować w czasie za pomocą statków kosmicznych "Tardis". Mogą one przenieść się gdziekolwiek i kiedykolwiek władcy czasu chcą. Ogólnie to tardisy podczas lądowania przyjmują postać czegoś, co najbardziej wtopi się w tło. Z tardisem Doktora było tak, że w pierwszym odcinku wylądował on w Wielkiej Brytanii w latach 60 ubiegłego wieku. W tamtych czasach były popularne tak zwane "budki policyjne", dzięki którym policjanci mogli zadzwonić na komendę. Jednakże kiedy Doktor wylądował tam, jakaś mechaniczna część się zepsuła i od tamtego czasu tardis zawsze wygląda jak niebieska budka policyjna, która jest większa w środku. Ta budka stałą się symbolem serialu i częściowo też całego BBC. Cała fabułą polega na tym, że Doktor podróżuje w czasie i przestrzeni i raz na jakiś czas zdobywa towarzysza z którym podróżuje. A co do regeneracji - władcy czasu jak umierają to mogą 12 razy się zregenerować. Dzięki temu mogą przyjąć nowy wygląd i charakter, dzięki czemu aktora grającego główną rolę można wymienić i serial trwa już od 50 lat.
Serial zaczął się w 1963. Niestety odtwórca głównej roli z powodu chorób serca zaprzestał grać w serialu po 4 sezonach. BBC jednak nie chciało się żegnać z tak popularnym serialem, więc wymyślili patent z regeneracjami i tak aktorzy się zmieniali co kilka sezonów aż do 1989. Wtedy z powodu malejącej popularności Doktora BBC postanowiło go anulować. W 1996 zrobili pełnometrażowy film, ale to również była klapa finansowa. Dopiero w 2005 twórcy postanowili „wskrzesić" serial. Był on powiązany z poprzednimi seriami, ale można było go również oglądać od serii z 2005, bo naliczanie sezonów trwało od nowa. Wyjaśniono tam większość rzeczy. Wspomniano jednak o Wojnie Czasu, która wydarzyła się pomiędzy filmem z 1996 a nowymi seriami. Doktor niechętnie o niej wspominał i więcej dowiedzieliśmy się dopiero z zeszłorocznego odcinka na 50-lecie serialu. Opowiadała ona o wojnie władców czasu z Dalekami. Dalekowie to najwięksi przeciwnicy Doktora. Doktor postanowił tam zrobić „bańkę czasową" i była ona tak jakby „poza czasem", przez co nikt nie mógł się tam dostać.
Nowa seria pierwsza jest całkiem dobrym punktem na początek, tylko według wielu osób (nawet fanów) pierwsze odcinki tejże serii ssą. Druga seria opowiada już o następnej regeneracji i jest bardzo dobra, tylko jest dosyć mocno powiązana z serią pierwszą.
Nowe serie tak sobie trwały przez 4 serie aż do 2010. Wtedy zmieniono większość rzeczy - odtwórce głównej roli, showrunnera, postacie, wewnętrzny wygląd tardisu itd. Wtedy też nastąpiła seria piąta. W niej pojawił się właśnie Matt Smith. Z powodu recyklingu wątków to też jest dobry moment na start (choć w mojej opinii piąta seria ma fajny pierwszy odcinek i odcinki od 10 wzwyż. Odcinki 2-9 mym zdaniem są do bani i przestałem przez nie oglądać Doktora na miesiąc, ale czytając wątki na forum jestem w tej opinii osamotniony, więc może tobie podejdą). I Matt Smith sobie trwał aż do odcinka świątecznego z zeszłego roku. Wtedy to przyszedł Peter Capaldi. Do sierpnia była doktorowa susza, wtedy powstałą seria 8, która wczoraj właśnie się skończyła.
Więc masz do wyboru takie punkty na start
*pierwsza seria z pierwszym doktorem (Nie polecam, odcinki jednak trochę się postarzały, lepiej tu wróć jak już obejrzysz nowe serie)
*jakikolwiek odcinek starych serii, bo są tak zrobione, że możesz oglądać zarówno od końca 5 serii jak i połowy 13 serii. (Też nienajlepszy wybór).
*film z 1996 (także nie polecam)
*pierwsza seria z 2005 (jak przetrawisz słabsze odcinki to polecam, ja tak zacząłem)
*druga seria z 2006 roku (odcinki tutaj są bardzo dobre, lecz powiązane z pierwszą serią, więc nie polecam)
*5 seria z 2010 (tak poleca większość osób)
Polecałbym też zapoznanie się z tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=Y9aTxgRFQ5E i z tymi artykułami http://splay.pl/2013/04/26/nie-tylko-star-trek-sie-chowa-ale-i-moda-na-sukces-ku ltowy-doctor-who-ma-juz-50-lat/ http://splay.pl/2013/05/24/doctor-who-dla-poczatkujacych/