Widziałem, fajny quiz i postanowiłem założyć do takiego rewelacyjnego serialu więc zaczynamy
pytanie : Ile miał lat Bronek gdy tragicznie zginął?
Kto zna odpowiedź , odpowiada i zadaje nastepne pytanie:)
1927, skoro gdzie jest mowa, ze ma 18 lat gdy konczy sie wojna
Ile lat zyl Bronek?
Bronek zginął mając 21 lat.
Co Beata zrobiła ze spodniami, które Jan kupił jej w Pewexie?
-pocięła je żyletką z maszynki do golenia Alfreda
-jakim słowami Alfred określił Prokopa gdy ten pijany montował antenę na dachu kamienicy
Ze to symbol tych czasów. Żadnych kwalifikacji, a jak wysoko zaszedł.
Który znany "towarzysz" ukrywał się przez 2 tygodnie na Złotej 25?
-to był o ile dobrze pamiętam tow. Wiesław czyli Gomułka
-na jaką nazwę miała być przemianowana Złota
chyba na hibnera ale nie jestem pewien
gdzie mieszkał ciotka anuli którą zaadoptowali wrotkowie
W Będzinie na w Zagłębiu Dabrowskkim
O co miał założyć sie Muniek z swoim operatorem 1974
Obie odpowiedzi są błędne!:)
- Ulica miała być przemianowana na Władysława Kniewskiego - Ciotka Anuli mieszkała w Sosnowcu - Wrotek wybierał się do Będzina i po drodze zamierzał zostawić Anulkę, właśnie w Sosnowcu, pewnie stąd ta pomyłka.
Pytania nie zadaję, ponieważ... nie znam odpowiedzi na pytanie macka:)
Coz, znowu cisza, więc pozwolę sobie zadać pytanie, aby nieco rozruszać towarzystwo:
- Co, według polecenia Henia, miał ukraść kieszonkowiec cudzoziemcowi?
Czerwonym:)
Jaki przedmiot chciał przekazać przez Jadźkę Andrzej siedzącemu w więzieniu Wiktorowi? Dodam, że Wiktor kategorycznie odmówił przyjęcia czegokolwiek od Andrzeja...
A czy ten Czerwony samochód nie był Jaguarem? ;)
Andrzej chciał przekazać Wiktorowi sweter.
Na czym polegał "fantastyczny patent" Krzysia Talara na zarabianie pieniędzy (pośrednio wykorzystujący Andrzeja)?
Nikt nie odpowiada, więc strzelę:
Na handlu wynoszonymi częściami z FSO?
Pytanie: Czym podjechał do swego ustawionego ślubu Leszek?
Powiedziała, że mu już nie wierzy i że jednak nie będzie chciała z nim zamieszkać.
Co produkował Poleski (Polo), facet Grażynki, która dla meldunku w stolicy wyszła za Leszka?
Dla sprostowania - odpowiedź na moje pytanie o "fantastyczny patent" Krzysia Talara: brał w imieniu ojca łapówki za załatwienie samochodu w FSO.
Był już kapitanem (w kazdym razie taki stopien miał w XI czesci wydania ksiazkowego)
Z kim pokłócił się Popiołek podczas pierwszej wycieczki ze starą Talarową po Warszawie?
O topografie Warszawy.
Jaka wpadke zaliczyKostek w ostatnim meczu przed wojna
Kurcze, nie pamiętam... Za to w książce powiedział, że nie ma ani grosza, więc rikszarz chciał od Kostka ubranie. Ale go nie dostał, bo rikszarza "naprawiła" kopniakami Halina Wrotkowa, a cała kamienica jej w tym dopingowała...
obreb_2 dokładnie tak samo ta scena wyglądała w serialu :)
Teraz Twoje pytanie :)
A, no to cała przyjemność po mojej stronie...:)
I pytanie: jakie przezwisko miał Spodzieja, spawacz z FSO?
Zadałam zbyt trudne pytanie? Odpowiedź: Wszystkie swoje olśnienia, między innymi czerwoną piłkę w grochy.
Zadaję zatem inne pytanie. Wydaje mi się, że łatwiejsze...
Jaki służbowy środek transportu otrzymał Jasiński? (Podpowiedź: często "pożyczał" go sobie jeden z młodszych lokatorów kamienicy.)
Rower
Ile czasu Popiołek musiał chodzić za swoją Józią, by dała mu się pocałować w rękę? (opowiadał o tym Talarowej)
I nie tylko Talarowej. Opowiadał też o tym Bawolikowi, gdy syn Bawolika potrzebował wolnej chaty, bo miał randkę z Magdą. Chciał by rodzice poszli do kina, ale Bawolikowi wypadł mecz i do kina nie szedł, więc poszedł do Popiołka i wtedy Popiołek "żeby Józię raz w rękę pocałować, ja siedem miesięcy do nie chodziłe. (...) Kto dzisiaj umie tak kochać..."
Więc odpowiedź to siedem miesięcy.
Pytanie: W jakich okolicznościach doktor Lang podjął decyzję i zakomunikował ją Lidce?
Decyzję o wyjeździe? Kiedy znalazł adresowane do siebie listy, które Lidka ukrywała przed nim.
http://serialdom.fora.pl/
założyłam jakiś czas temu forum serialu Dom, gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam do udziału w rozkręcaniu ;)
Tak, ale chodziło mi też o to, że t była ich rocznica. Mieli nawet dwóch gości. W każdym razie odpowiedź uznaję.
Zadaj pytanie, Ardis
Pamiętałam imprezę, ale myślałam, że to wyjście na Sylwestra było :D
Jaki tytuł nosił film, który nakręcał Rajmund a pomagali mu Andrzej i Wiktor?
"Apel cieni". Identyczne pytanie zadałem trochę wyżej...
I pytanie: Jaki wierszyk miłosny ułożył Bronek Talar dla Ewy?
Przepraszam, ja w tym wątku dziś po raz pierwszy i nie przeglądałam całości :)
ten wiersz to było coś w rodzaju:
Mowa moja będzie krótka
Chciałbym wstąpić do Twojego ogródka
"Żyj tak, żeby nikt przez ciebie nie płakał".
Czy o to chodziło? :) Ewentualnie "Starych drzew nie można przesadzać", ale to pierwsze bardziej mi pasuje.
W jakiej scenie serialu i jako kto pojawia się Agnieszka Kotulanka, prócz roli narzeczonej Gienka Popiołka?