PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=595770}

Downton Abbey

2010 - 2015
8,2 39 tys. ocen
8,2 10 1 38608
7,7 9 krytyków
Downton Abbey
powrót do forum serialu Downton Abbey

Kostiumy!

ocenił(a) serial na 8

W długim oczekiwaniu na kolejną serię proponuję nowy temat: kostiumy, bo właśnie one są
jednym z ważniejszych atutów serialu. ;). Pierwsza seria jest dopracowana wręcz idealnie
pod tym względem a druga niestety - czy sposób zamierzony ( okoliczności niedostatków
wojennych) czy z zaniedbania, już nie. Pomimo tego pojawiają się i tam perełki - szafirowa
sukienka Mary z 7 odcinka lub jej garsonki.
Oczywiście zielony kostium Sybil z 1 serii bije wszystko o głowę, a wręcz stwierdzę że to
właśnie Sybil( pomimo tego ze Mary ma niesamowitą garderobę) wygrywa dla mnie ranking
najlepiej ubranych dam Downton.
Kolejną sprawą jest dla mnie zmarnowany wygląd Lagvinii - te oliwkowe zielenie i czerń
zupełnie jej nie pasowały i wydawała się zupełnie nijaka... w stylu powinna być równa Mary,
jako jej rywalka, niestety nie była.
Pozdrowienia dla fanów DA.

audrey13_fw

Mnie zawsze zachwycają suknie Mary, są po prostu przepiękne. Sybil tez ma ładne, ale z Edith się nie postarali, zawsze ma bardzo zwykłe kostiumy.

ocenił(a) serial na 9
elenkaa

Moje ulubione stroje należą do Hrabiny Grantham. Ta kobieta jest klasą sama w sobie, ale stroje i fryzury zyskują z każdym odcinkiem - mimo wojny.

ocenił(a) serial na 9
elenkaa

Również uważam, że to niesprawiedliwe względem postaci Edith, ale z drugiej strony rozumiem też że, twórcy na wszelkich frontach starali się pokazać, że pełni w rodzinie rolę 'szarej myszki'.

Mam tylko nadzieję, że jeszcze uda się tej postaci zaistnieć w jakimś sensowniejszym wątku niż tym z traktorzystką ;p

ocenił(a) serial na 9
audrey13_fw

Ogólnie panie w Downton mają imponującą garderobę i styl :)
a co do przyjezdnej Lagvinii, to myślę, że ogólnie ta postać była przedstawiona w mało przyjemnym świetle, żeby widz za bardzo z nią nie sympatyzował. Co prawdę mówiąc udało się, bo czekałam wyłącznie na to kiedy zniknie z serialu.
O dziwo, jak skuteczny był to zabieg może zaświadczyć to że, do jej pojawienia nawet nie specjalnie kibicowałam Mary, po nim zaś zdecydowanie jej postać zyskała w moich oczach w zestawieniu z tak nijaką i antypatyczną rywalką ;p