Możecie mi podpowiedzieć o czym jest ten serial...? Do czego go można porównać? Bo nie wiem czy warto go oglądać...?
Z góry wielkie dzięki!!
Do czego porównać... Zawsze gdy widziałam aktorów w historycznych strojach omijałam produkcję z daleka. Chodzi o to, że geniusz tego serialu zawiera się w detalach - w konstrukcji psychologicznej bohaterów (bardzo ale to bardzo wyraziste postaci, nie sposób ich ze sobą pomylić) i oddaniu pewnej atmosfery tamtych czasów (nie wiem na ile adekwatnej, nie jestem historykiem) - gdy reputacja była ważniejsza od faktów, gdy porządnemu człowiekowi z wyższych sfer praca nie była wskazana... Ale też ten moment, gdy to wszystko zaczęło się walić, gdy służąca miała ambicję być kimś więcej, ale były to myśli nieśmiałe i jeszcze mało akceptowalne.
Spróbuj, oglądnij kilka odcinków i sprawdź czy przekonuje cię ta atmosfera. Mnie urzekła :)
Hm... Dzięki, w sumie fajnie to ujęłaś. Faktycznie obejrzę kilka odcinków i zobaczymy!;)
Ja z kolei bardzo polecam Modern Family - jeśli chcesz się pośmiać to obecnie nie ma nic lepszego!!!!!
Podobny trochę do Sagi rodu Forsyte'ów. Chociaż DA skupia się bardziej na obyczajowości i panujących w tamtych czasach obyczajach. Postacie rodziny właścicieli domu są ukazane na równi z postaciami służby. Często jest też tak że to właśnie służba implikuje dalsze losy właścicieli domu. Na plus jest tez to że nie ma jasnego podziału na postacie dobre i złe jak to w życiu każdy czasem popełnia błędy.