Znacie może seriale lub książki o podobnej tematyce?
Ja właśnie dziś przypadkiem trafiłem na reklamę AXN gdzie promowali Gran Hotel - http://www.filmweb.pl/serial/Gran+Hotel-2011-630096 - obejrzałem sobie pilot i jestem wniebowzięty. Mam nadzieję, że utrzymają fason, ale zapowiada się nad wyraz dobrze. Może też zaryzykujesz? ;-)
Ten wątek już się na pewno na tym forum przewijał, więc jak poszukasz dobrze to na pewno znajdziesz ;)
A ode mnie tak na szybko:
-"Gosford Park" - film również z Maggie Smith autorstwa Fellowsa, dobry i pokazujący te dwa światy i to jak się zderzają i przenikają w bardziej cyniczny sposób niż w "DA";) (ale już dla samej obsady warto obejrzeć - Kristin Scott -Thomas, Micheal Gambon (Dumbeldore;), Clive Owen, Helen Mirren)
-serial "Schodami w górę, schodami w dół" BBC - nie oglądałam, ale też podejmuje wątki dołu i góry, akcja dzieje się w roku 1936..
-"Albert Nobbs" - film z przegenialną rolą Glen Close w roli lokaja. Akcja dzieje się w Dublinie, w roku 1898, w pewnym eleganckim hotelu.. Naprawdę warto obejrzeć mimo słabej oceny na FW.
- "Okruchy dnia" na podstawie powieści K. Ishigury - nie oglądałam, ale zamierzam, z opisu wnioskuje, że to takie psychologiczne bardziej studium nad jednsotką. Kamerdyner Stevens dąży do perfekcji w swoim fachu za wszelką cenę, a w tej roli sam Anthony Hopkins ;) Plus Emma Thompson ;)
A co do książek to polecam wszystkim fanom "DA" zajrzeć do aktualnego wydania "Książki. Magazyn do czytania" z Wyborczej, autor nawiązuje do "DA" (wielkie zdjęcie z kadru przedstawiającego stojącą w rządku służbę z wyszczególnieniem kto kim jest i za co odpowiada;) mowa też o "Gosford Park", "Okruchach dnia", a to w nawiązaniu do recenzji książki Lucy Lethbridge "Servants: Downtstairs view of twentieth - century Britain";)
Gosford Park - miodzio.
Spoiler ->
Obejrzałam też Downstairs, Upstairs - powiedziałabym, że prawie kopia DA, jest zazdrosna siostra, rozwalająca życie jaśniepani, podobne problemy między jaśniepanem a jaśniepanią, wątek homoseksualny no i nadchodząca wojna. Tyle żę druga, więc czasy trochę inne, ale nadal jest część służby oddana swoim panom, a część dążąca do lepszego życia, anwet romans szofera i siostry jaśniepani.
<- koniec spoilera.
Warto serial obejrzeć, chociażby dlatego, że jest krótki i tak podobny do DA. Głowna bohaterka może wzbudza mniej sympatii niż Mary, ale też jej kibicowałam.
Jeszcze jakby ktoś był zainteresowany:)
W aktualnym wydaniu miesięcznika "W sieci historii" artykuł poświęcony "DA". Autorka pisze o sukcesie serialu w UK i na świecie, streszcza fabułę, btw: opisując Violet jako "markizę Bath"(?) (nie pamiętam żeby tak ją ktoś w serialu tytułował:P)
Pisze przy okazji o dwóch książkach:
-"Idealny służący" z 1825 r. rodzaj przewodnika, napisany przez S i S. Adamsów, byłego kamerdynera i pokojówkę pani domu, który instruował, jak powinna być zarządzana rezydencja: jak prawdziwe DA, czyli Highclere Castle"
- "Przejrzeć Angilków. Ukryte zasady angielskiego wychowania" - autostwa Kate Fox, antropolożki, która " jak żadna wyjaśnia tajniki współczesnego brytyjskiego społeczeństwa klasowego. Przynależność do klasy widać i słychać: słownictwo, akcent, BBC English, styl życia, sposób zachowania, ubierania, spędzenia wolnego czasu".
Ps. olusia9, pisząc o książkach, miałaś pewnie raczej na myśli literaturę piękną, a nie popularno-naukową, ale tak się złożyło, że ostatnio w krótkim czasie trafiłam na te dwa artykuły, które mogą być pomocne przy głębszej analizie/recenzji serialu. W zeszłym roku pisałam o "DA" krótki tekst w ramach fakultetu, ale nie znałam wtedy wyżej wymienionych pozycji, a szkoda, bo bardzo by mi się wtedy przydały, ale za to może teraz ktoś skorzysta;)
Pozdrawiam.
Co do książek to na pewno "Dom w Riverton" i "Zapomniany ogród" Kate Morton.
"Ashford Park" Lauren Willig.
"Altana" Mary Nichols.
"Powieść w altówce" Natasha Solomons.
"Dom orchidei" Lucinda Riley.