Downton Abbey

2010 - 2015
8,2 39 tys. ocen
8,2 10 1 39002
7,9 9 krytyków
Downton Abbey
powrót do forum serialu Downton Abbey

To już koniec :-)

ocenił(a) serial na 8

Ostatni odcinek za mną. Niby wszystko skończyło się pięknie i romantycznie ale pozostaje taki mały posmak niedosytu ;-) Tak jakby wszystko zostało trochę na siłę posklejane na potrzeby finałowego odcinka. Jak Edith poradzi sobie z tym wielkim zamczyskiem???? Wydawało mi się że bycie przykładną żoną i zarządzanie wielką posiadłością jest ostatnią rzeczą na jaką miałaby ochotę. Mary i jej mąż spadkobiercami Downtown Abbey? Jakoś mi to totalnie nie pasuje? I w ogóle mało jest mowy o przyszłości Dowtown Abbey, mimo że o problemach finansowych posiadłości mówiło wiele poprzednich odcinków. Na końcu zwycięża romantyczna poprawność. Dla wielbicieli pozytywnych zakończeń to na pewno dobra wiadomość. Ja jednak spodziewałam się, że może pojawi się jakiś bardziej niespodziewany (skandaliczny) element, który doda ostatniemu odcinkowi odrobinę pikanterii :-)

PaulaP_B

Och, skandali było bez liku! Służąca rodziła w łóżku panienki Mary. Lady Violet z panią Crawley siłą wdarły się do cudzego domu. Dzieciata panienka Edith poszła do ślubu w dłuuuuugim welonie. Pojawiają się głosy, że pokojówki są niepotrzebne. Kamerdyner pisuje do gazety pod pseudonimem. A podkuchenna zabrała z szafki panienki suszarkę, żeby zrobić sobie fryzurę jak jakaś aktorka :-)
Każde z tych wydarzeń byłoby skandalem na początku serialu. Wojna i trudne lata powojennych zmian sprawiły, że ludzie zaczęli sobie odpuszczać konwenanse i Downton Abbey końca serialu jest już całkiem współczesne.
Bardzo piękne zakończenie, satysfakcjonujące wszystkich życzących jak najlepiej serialowym postaciom. Nawet - wbrew moim obawom - Carsonowi (dla podkreślenie, że nadeszły nowe czasy) pozwolono przeżyć, a tylko odesłano na emeryturę :-)
Wszystkie wątki zostały domknięte, wszelkie kwestie wyjaśnione. Pozostały tylko dwa pytania. Jeśli lady Mary ma osobną sypialnię ze swoim nowym mężem, to jak zaszła w ciążę? I co znajduje się w wieży pałacu?