PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498099
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Oglądam już piąty sezon tego serialu i wciąż go nie mam dość. Co jakiś czas zdarzy mi się przeczytać jakiś artykuł odnośnie serialu, jakąś opinię o nim. Autor każdej z nich podkreśla jak niezwykłą osobą jest jego główny bohater. Słyszymy o zabawnym inteligencie, dbającym o pacjentów cyniku, o cierpiącej ofierze medyków... Która z tych opinii jest prawdziwa chcielibyście wiedzieć? Moim zdaniem wszystkie.

Możemy House'a odbierać jako gbura, który wywyższa się nad innych, ponieważ ciągle wszystkim rzuca docinki, stroni od kontaktu i nie ma dnia, aby kogoś nie obraził przy okazji całkowicie ignorując jego opinię. Z drugiej strony jednak wszystkie swoje opinie wydaje w oparciu o żywiołowe dyskusje z pozostałymi członkami ekipy, których się trzyma i których szanuje (np. pierwsze odcinki czwartego sezonu). House może się wydawać odważny (stawia się policjantowi, jak i silnemu koncernowi medycznemu), ale może też być odbierany jako tchórz (podszywa się pod innych, stroni od kontaktu z pacjentem, odchodzi od drzwi [piąty sezon]). House może być odbierany jako geniusz (diagnozuje najrzadsze choroby i ma rację), może też być głupkiem (zaczyna od masy błędnych diagnoz).

Najciekawsze w postaci House'a jest jednak to, że pomimo jego zdolności analitycznych i ciętego języka, który skłonił wielu pacjentów do zmiany stylu życia, on sam wciąż pozostaje sobą. Swoim pacjentom wypomina głupotę kiedy obstają przy swoich hipokryzjach, podczas gdy on jest wierny swoim upodobaniom. Mądrością dla House'a jest ugięcie się wobec jego woli, ale on sam zdaje się nie być do tego zdolny.

Jaki jest zatem Gregory House? Jest sobą, a to jak go odbieramy zależy tylko od własnej interpretacji. A jakoż że widzów "Dr House" ma wielu, toteż i obrazów House'a jest wiele. To od nas zależy, jak bohaterów serialu widzimy i to my zdecydujemy, czy chcemy ich dalej oglądać. Mnie ten obraz skłonił do pewnej myśli - każdy jest sobą i może się zmienić, jeżeli tylko będzie tego chciał. Grunt aby pogodzić własne upodobania z twardą rzeczywistością.

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

Co to? Jakaś recenzja House na Język Polski? Jeśli twoja polonistka oglądała choć parę odcinków to nie licz na więcej niż dopuszczajacy:)

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Takie coś tam... "Czasami człowiek musi ..."
Polskiego nigdy nie lubiłem. Widzę, że to widać. :)

Khaosth

"może też być głupkiem (zaczyna od masy błędnych diagnoz)"

To jest troche przesada. Chorob o podobnych objawach jest wiele (w dodatku symptomy przybywaja z kazda minuta), nie mozna odrazu postawic wlasciwej diagnozy.

ocenił(a) serial na 10
desmatrix

Fakt, ale było co najmniej kilku pacjentów w serialu, którzy tracili wiarę w zdolności House'a na tyle, że byli gotowi opuścić szpital. Dla nich jego geniusz diagnostyczny był co najmniej wątpliwy.

ocenił(a) serial na 4
Khaosth

House był śmieszny przez 2 pierwsze sezony. Szczerze dla tego go oglądałam, czasem trafiał się ciekawy przypadek, ale zazwyczaj choroby wymyślone przez scenarzystów były nudne. Oglądałam 5 sezonów House'a. Szóstego obejrzałam 3 odcinki i na tym poprzestanę. Teraz już na prawdę choroby są tak nudne, że powstrzymywałam się od przewijania, House'a teksty mnie nie śmieszą... House jest już denny, bez wyrazu (np. śmierć Kutner'a, pokazali ją jakby to byłaby po prostu śmierć, tyle że lekarze poszli na jego pogrzeb).

Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, bo na pewno tak było ze względu że House ma dużo fanów, i zawsze muszą być jacyś antyfani. :)

ocenił(a) serial na 10
weronelka

Mnie nie uraziłaś, ale rzuciłaś jak widzę SPOILER. (SPOILER POWYŻEJ)

Mam to szczęście, że nie mam pamięci do nazwisk, więc nie wiem do końca o kim piszesz, ale przy dzisiejszym odcinku pewnie zwrócę na to nazwisko uwagę.