PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498164
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Oglądając pierwszy odcinek 6 sezonu nie mogłam się powstrzymać od porównań z Lotem nad kukułczym gniazdem. Co o tym sądzicie?
Pozytywne zaskoczenie, chociaż nie mogę doczekać się konfrontacji "nowego" House'a z resztą "ekipy".

ocenił(a) serial na 10
ploteczki1

Dlaczego "Lot nad kukułczym gniazdem"? Bo akcja dzieje się w szpitalu psychiatrycznym? Więcej wspólnych mianowników nie widzę:)

ocenił(a) serial na 9
voagar

Mnie również się to skojarzyło i to bardzo pozytywnie... ;)

ocenił(a) serial na 10
voagar

nie tylko; główny bohater ląduje w psychiatryku na własne życzenie, obejmuje pozycję lidera i ma "misję" do spełnienia. tylko house lepiej kończy (na szczęście).

ocenił(a) serial na 9
ploteczki1

Zgadza się! Też o tym pomyślałem. Jednym słowem twórcy serialu czerpią z najlepszych wzorców.

Coekawe co przyniosą dalsze odcinki.

ocenił(a) serial na 10
Sidzirodzi

Przecież nawet niektórzy bohaterowie byli podobni do tych z "Lotu...". Na przykład ten murzyn taki co się wiecznie uśmiechał i mało mówił - jak DeVito z Lotu. Albo motyw z niemówiącym pacjentem. Sam House podobny do postaci granej przez Jacka. Alviy do tego młodego chłopaka z "Lotu...", tam też przez Jacka wpadł on w tarapaty.
Skojarzeń było dużo ;)

ocenił(a) serial na 10
MartWa

Przyznaje się do błędu:)

Jak tak się bliżej przyjrzeć, to w sumie macie racje:)

Ale chyba nikt nie zauważył największego nawiązania do "Lotu nad kukułczym gniazdem". Tak się zastanawiałem, po co House założył tą czapkę na początku odcinka. To oczywiste nawiązanie do postaci McMuprhy'ego.

ocenił(a) serial na 10
ploteczki1

To pozornie jest decyzja House'a. Bohater "Lotu nad kukułczym gniazdem" nie cierpi na halucynacje ani inne psychiczne dolegliwości, chce jedynie uciec przed wymiarem sprawiedliwości.

No nie da się zaprzeczyć, że obejmuje pozycję lidera, ale to zbyt mało, żeby mówić o podobieństwie.

To jest naciągane skojarzenie:)

ocenił(a) serial na 9
voagar

A mi się ten odcinek skoarzył z "12 małp" :P
Jeden z tych świrów przypominał mi Jeffreya Goinesa xD

ocenił(a) serial na 10
voagar

Trzeba bardzo nie chcieć żeby nie zauważyć podobieństw. przecież nikt tu
nie mówi o kalkach czy ordynarnej zrzynce z "lotu.." ale o podobieństwach i
nawiązaniach a tego było po prostu trochę.

już scena na początku gdy house chce się wypisać budzi skojarzenie zakłada
na moment wełnianą czapkę (którą zdjął z pacjenta rośliny) w podobnej
czapce pomykał przecież McMurphy.
nie mówiąc już o oczywistościach czyli przyjmowaniu roli lidera, wygłupach,
podburzaniu pacjentów czy kłótniach z personelem. Zabrakło tylko siostry
Ratched.

No ale jak wspomniałem to były tylko przyjemne nawiązania a nie kalki.

ocenił(a) serial na 10
oddajcie_mi

Już na to wpadłem we wcześniejszym poście:)

Zwracam honor:D

ocenił(a) serial na 10
voagar

o rzeczywiście, przez ten śmieszny system umieszczania odpowiedzi nie
zawsze na samym dole nie zauważyłem.

ocenił(a) serial na 9
oddajcie_mi

A ja w tym tygodniu oglądałem Rob Roya i zauważyłem że ci surowi męscy mężczyźni odwiedzają tego samego krawca co bohaterowie filmu Braveheart, czyżby zbieg okoliczności? A może po prostu pod płaszczykiem brutalności ci drudzy lubią od czasu do czasu przebierać się w kobiece ciuszki?

Sunny

Mnie sie nawet wydaje że house był kręciny w tym samym miejscu, zwłaszcza pomiesczenie gdie mieli tą terapie grupową tylko odświerzone ale to chyba to samo, częś postaci też podobna.. scena na bisku bardzo podobna do tej z lotu

ploteczki1

Miałem to samo skojarzenie hehe:D coś w tym jest - cieszę się że niektóre odcinki , zwłaszcza te rozpoczynające i kończące kolejne serie są takie trochę nietypowe i wyjątkowo oryginalne, akcja nie dzieje się w Princeton Plainsboro tylko gdzie indziej. wątek z tym psychiatrykiem naprawdę świetny, no i ten współlokator House'a - Alvi. Świetna postać epizodyczna która zapada w pamięć i Franka Potente jako tymczasowa kochanka w zastępstwie Cuddy:D