PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498068
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

House vs. Dexter

ocenił(a) serial na 8

Który serial lepszy? Która postać ciekawsza i lepiej zagrana?

użytkownik usunięty
Duke

oczywiście że Dr.House mimo iż dexter też nie jest zły

ocenił(a) serial na 10

Wszyscy powiedzą, że Doktorek... Jakbyś założył taki temat na forum Dextera to wszyscy by powiedzieli, że Dexter ;)
Oba seriale są niesamowite oba moje ulubione, ukochane, ale chyba wyżej House.

Astartte

Nie rozumiem fenomenu House'a, serialu lecącego na jednym schemacie przez 6 serii (z małymi wyjątkami) i posiadającego dosłownie jedną wartą uwagi postać. Scenariusz jest pisany praktycznie na kolanie, gdzie scenarzyści otwarcie przyznają na początku serii, że nie wiedzą jak się ona skończy. O ile pierwsze 4 serie były naprawdę dobre i świeże, to sezon 5ty był ogromnym spadkiem poziomu, a 6ty jest wręcz żenujący prócz pierwszych 40 minut. Seriali na poziomie House'a są naprawdę dziesiątki. Nawet teraz wpada mi do głowy co najmniej z tuzin. Na poziomie Dextera (biorę pod uwagę 2 pierwsze serie): mało.

O ile Laurie odwala naprawdę dobrą robotę tworząc swoją postać (jednak robił większe wrażenie w seriach 1-2), to scenarzyście zwalają swoją robotę od dawna. House postacią jest ciekawą, często intrygującą, ale w żaden sposób nie przełomową, zagraną niesamowicie, powalająco.

Dexter miał za to wręcz wybitny 1wszy sezon i dobry/b. dobry drugi. Do tych dwóch House nie ma nawet startu. Późniejsze serie są dość przeciętne, troszkę gorsze od starego House'a, ale zdecydowanie lepsze od nowego.

Co do postaci: szczerze mówiąc Michael C. Hall ma o znacznie większe możliwości aktorskie od Lauriego. Wystarczy zobaczyć różnicę jego gry w Six Feet Under i w Dexterze. Laurie za to gra swoje role w dość podobny sposób. Dexter jest postacią wielowarstwową, niejednoznaczną, posiadającą "dwie twarze", którą uwielbiamy mimo tego, co robi. W jednym momencie jest zwykłym, uśmiechniętym gościem, w drugim zamienia się dosłownie w bestię i psychola. Pomijając już nawet grę Micheala, postać Dexa jest lepiej rozpisana, ewoluuje (niekoniecznie może w dobrym kierunku), znamy jego rozterki wewnętrzne, przemyślenia. Z całą moją sympatią do tych dwóch serii: o ile postać House jest zagrana w mojej opinii "dobrze/b. dobrze", to Dexter zagrany jest "bardzo dobrze/miejscami rewelacyjnie". Aczkolwiek żadną z nich nie nazwałbym jakimś absolutnym mistrzostwem aktorstwa.

House'a przestałem oglądać po paru odcinkach 6tej serii, choć zamierzałem przestać już w połowie poprzedniego sezonu. Scenarzyści mieli kiedyś szansę stworzyć dobre zakończenie, które zamykałoby serial w jedną, spójną całość. Niestety ją zaprzepaścili i serial stał się cieniem tego, czym był w przeszłości. A niczym wielkim poza paroma odcinkami (House's Head, Three Stories) to on nie był.

ocenił(a) serial na 10
Wojtky

Pewnie że House :* W swojej roli jest rewelacyjny, nikt go nie zastąpi.

kiniaa123

A oglądałaś kiniaa123 chociaż kilka odcinków Dextera bez lektora, czy jesteś tylko kolejną fanatyczną wielbicielką House'a, że wystawiasz D. 3/10 (!) ?

ocenił(a) serial na 10
Wojtky

jeden schemat przez 6 serii? to prawda. ale jaki zajebisty schemat, że trzyma się już szóstą serię:)

a Dexter jest nudny. zerzygałem się z nudów brudząc sobie najlepszą koszulę!

ocenił(a) serial na 10
archis_p

no faktycznie przejebane ;/ [']

ocenił(a) serial na 7
archis_p

Oczywiście DeXter jest dużo lepszy, jako serial i jako postać filmowa. Po 4 genialnym sezonie DeX stał się moim "numre one" spychając LOST(chociaż trudno tu porównywać bo tematyka seriali jest zgoła inna). House`m już tak się nie podniecam jak kiedyś , skończyłem na początku 5 sezonu i nie śpieszy mi się wracać.

marcoxp1233

Zdecydowanie House lepszy, ale to tylko oczywiście moim zdaniem;)

ocenił(a) serial na 10
ania__87

House jako postać jest zdecydowanie lepiej zagrany niż Dexter, bo jest sarkastyczny i ciekawy. Serial Dexter jest lepszy fabularnie, ponieważ trzyma w napięciu od początku do końca każdego sezonu. Seriale różnią się od siebie gatunkiem, więc nie ma ich co porównywać. Bez wątpienia obydwa seriale są kultowe i wyjątkowe w swoim rodzaju, ale gdybym miał wybierać to chyba wybrałbym Housa:
-po pierwsze - Hugh Laurie jako osoba jest świetna już w "A bit of Fry and Laurie" pokazuje swój talent wokalny, aktorski, prześmiewa stereotypy i sypie niebanalnymi żartami. To przyciaga <lol>
-po drugie - kto mówi że scenariusz jest pisany na kolanie ten się myli, bo jest dopracowany do szczegółów i oryginalny. Nie chodzi tu wyłączne życie prywatne house, ale są tu nieprawdopodobne przypadki medyczne, ciekawe i nieprzewidywalne.
-po trzecie - są też w tym serialu inne świetne postacie takie jak: Wilson, czy Foreman i oczywiście dodatkowi pacjenci w każdym odcinku inni

Co do Dextera jest też świetny i Michael C. Hall gra też wyśmienicie, więc POLECAM oby dwa seriale każdemu
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
Duke

Wiele cech łączy głównych bohaterów, oba seriale są przewidywalne - w Housie wiadomo że w końcu znajdzie metode na chorobe, w Dexie mimo wielkich przeciwności - Landy itd nie wyda się że on jest rzeźnikiem z zatoki. W jednym jest humor, w drugim jest "adrenalina" i przywiązanie do bohaterów drugo planowych.
Jeżeli miałabym wybierać to House ale czasem jednak Dex jest lepszy.

ocenił(a) serial na 5
hedwiga

"Dexter" nie jest przewidywalny [patrz finał 4 sezonu]. Czarny humor też się w nim pojawia. Oto co różni te seriale: Dexter poszedł w jakość, a House w ilość. Gra aktorska na porównywalnym, bardzo wysokim poziomie, cała reszta [scenariusz, pomysł, reżyseria, muzyka] przemawia na korzyść rzeźnika z zatoki. "MD House" ma w sobie trochę psychologii, ale przy Dexsie wypada blado.

No i ostatni element za który uwielbiam "Dextera": zakończenia odcinków/sezonów sprawiają, że szczęka opada, monitor gaśnie a na usta cisną się słowa: "O ja pie%dole".

ocenił(a) serial na 9
Duke

w Housie, ciekawe są tylko postacie ich rozterki.. a wszelkie medyczne zagadki to przedziej dla jakis lekarzy.

a Dexterze wszystko jest ciekawe i znane (chociazby z wiadomosci i innych filmow o zabojcach).

ocenił(a) serial na 10
tath

Jeśli brać pod uwagę grę tylko w Housie i Dexterze to wydaje mi się, że Hall jest lepszy. Ale Laurie'go tez lubię :)

ocenił(a) serial na 10
Duke

no dla mnie to oczywiste : House ! świetny jest

Duke

Lepiej zagrana jest postać Housa. Jeżeli chodzi o serial, wg mnie Dexter jest lepszy!

ocenił(a) serial na 8
Duke

Oczywiście, że Dexter jest lepszy niż House!! Zarówno serial Dexter jak i postać Dextera przewyższa serial i postać Hous'a o 3 głowy. Z wielu powodów!

ocenił(a) serial na 7
Duke

Heh. Nie ma porównania. Postacie może i porównywalne, z lekką przewagą Dextera. Gra aktorska też po str. C. Halla. Fabuła- tutaj to już Dexter miażdży każdym swym sezonem. Jak dla mnie seriale z innej półki
Dexter to niewątpliwie serial wyjątkowy i napewno przez lata będę czekał na coś o równie genialnym poziomie.
House jest serialem łatwym do zastąpienia i zostanie zapomniany za kilka lat