PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 498 tys. ocen
8,2 10 1 498068
7,6 48 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

House vs. Mentalista

użytkownik usunięty

Pewnie wielu z Was zna lub słyszało o serialu Mentalista, który leci obecnie na Canal+. Jego akcja rozgrywa się, co prawda w środowisku policyjnym, ale jego główny bohater Patrick Jane (mentalista) posługuje się w swojej pracy, podobnie jak Gregory House, w zasadzie tylko siłą intelektu.

Podobnie też jak House ma wyrafinowane poczucie humoru, które częściej denerwuje jego współpracowników niż naprawdę śmieszy, ku zadowoleniu widzów oczywiście. Tak jak House przeżył w przeszłości tragiczne wydarzenia (no może House trochę mniej straszliwe), przez które zmienił swoje nastawienie do życia i ludzi. Z tym, że w jego przypadku była to zmiana na dobre, a jeśli chodzi o House'a - niekoniecznie.

W każdym bądź razie, łączy ich niezwykła charyzmatyczność, a także intuicja, która jest ich ważną bronią w pracy. Tym, czym różnią się najbardziej, to właśnie stosunek do drugiego człowieka: Patrick Jane jest do rany przyłóż, a Gregory House - sół na ranę.

Pomimo, że serial "Dr House" uważam generalnie za lepszy (głównie na zainteresowanie jego tematyką), to jako postać wybieram mentalistę. Jest lepszy w kontaktach międzyludzkich i ogólnie dla mnie ciekawszy.

użytkownik usunięty

Menatlista na TVN od 6 września. Polecam:)

ocenił(a) serial na 10

Nie oglądałem jeszcze tego serialu choć mam zamiar za jakiś czas się za niego zabrać. W to że przebiję House'a czy nawet samą postać głównego bohatera nie wierzę, wątpię czy kiedykolwiek jakaś postać filmowa czy serialowa będzie w stanie pobić Gregory'ego (żeby nie było to moje zdanie), ale z tego co słyszałem to bardzo dobry serial więc za jakiś czas pewnie go obejrzę. Tylko nie na TVN, nienawidzę oglądać czegokolwiek z reklamami bo to działa na zasadzie - oglądam sobie reklamy a tu nagle film i po 1 odcinek co tydzień

ocenił(a) serial na 9
Joker_27

Podobieństwo do House'a zobaczyłem od razu, ale mimo wszystko jest zdecydowanie weselszą postacią :) Ale z teorią, że jest "do rany przyłóż" i zmienił się na lepsze się w życiu nie zgodzę. Ma swoje przebłyski i pomaga ludziom, ale nie jest to regułą.

ocenił(a) serial na 10

Porównywanie "Mentalisty" do "Housa" hmm...?. "Mentalista" to serial fajny, ale nie aż tak wciągający. To taki serial, że da się go obejrzeć, ale płakać się nie będzie, gdy pominie się odcinek.
Facet ma całkiem inne poczucie humoru niż House (i wcale nie jest aż taki zabawny co nadrabia wyglądem) . House ma humor bardziej cięty i czasami bardziej inteligentny (no a czasem chamski wręcz).
Dla mnie zero jest podobieństwa w tych serialach jeśli chodzi o bohaterów. Na pewno próbowano ściągnąć od "Housa" cokolwiek (np. relacke między Mentalistą a panią Lisbon, jak miedzy Housem a Cuddy), ale im nie do końca wyszło.
To moje zdanie na temat Mentalisty, a twoje również szanuję :)
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
LillyR_

To prawda, co napisałeś/-aś. Podobieństw w tych dwóch serialach jest sporo. Zgadzam się też, że Dr House jest generalnie lepszym, ciekawszym serialem niż Mentalista. Jednak mnie postać Patricka Jane bardziej przypadła do gustu.

Prawdą jest, że wiele dzieli te dwie postaci. Jednak bez wątpienia łączy je to, że w swojej pracy używają praktycznie tylko intelektu (z pozytywnymi skutkami), i że obaj są niezwykle charyzmatyczni, dzięki czemu mają bardzo duży wpływ na osoby ze swojego otoczenia i nie tylko. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

Trochę w tym prawdy ale chociaż nie izoluje ten Metalista od ludzi raczej jego przeciwięstwo a to że inteligętny to jak zwkyle ameryka robi serial to mądralach ehehe

ocenił(a) serial na 9

Zauważyłem że jest wiele scen o podobnej tematyce w obu serialach, dosłownie jakby jeden serial był bazowany na drugim np. bawienie się przez głównego bohatera samolotem na ster albo tekst: "These aren't the droids you're looking for" House był produkowany wcześniej więc to chyba serial Mentalista jest oparty po części na nim. Pozdro