Jakie Postaci filmowe i serialowe są waszym zdaniem najbardziej przemyślane przez ich
twórców. Telewizja i kino przedstawiają nam bardzo wiele różnych bohaterów w filmach
serialach sensacyjnych dramatycznych itd ale wy wybierzcie najlepszą postać,
najbardziej skomplikowaną, przemyślaną, niebanalną, najbardziej realną. Ta postać po
skończeniu serialu/ filmu nie przestaje zaskakiwać, i zmusza do przemyśleń. Można by ją
oglądać godzinami i nie przestaje nas ciekawić. Taką postać z którą chciało by się
porozmawia w 4 oczy. Taką z której nie możecie oderwać wzroku gdy tylko się pojawi i
nie tylko z powody wyglądu. Taką której siła bije z ekranu. Wierze że macie swoje wybory.
Proszę się nimi z nami podzielić Uzasadnijcie wybór.
Mój wybór na najlepszą postać serialową pada na Doktora House'a. Zauważcie jaką
odwagą musieli się wykazać twórcy stwarzając tak nieprzyjemną postać jako głównego
bohatera. Żaden chyba nielubi Narcystycznego chama wytykającego ostro nasze błędy,
poniżającego nas i wyśmiewając ale aby taka osoba mogła nas poruszyć musiała by
mieć coś ważniejszego niż nieprzyjemny charakter, jak na przykład dużą inteligencję,
poczycie humoru, i talent do czegoś nienaturalnego (jak diagnozowanie arcytrudnych
przypadków medycznych). Oprócz tych cech posiada coś co podoba się ludziom w
każdym wieku. W przypadku osób starszych jest to sens życia, potrzeba akceptacji, i
dystans do samego siebie a u nastolatków to buntownicze upodobanie House'a (
fartuch, akcje w szpitalu psychiatrycznym i inne). Bohater serialu oprócz negatywnych
cech charakteru, buntowniczości i sensu życia i akceptacji posiada w sobie dużo
cierpienia, bólu, goryczy, złości, nienawiści, przez co nie jest zdolny do szczęścia,
zadowolenia i tonie w dużej liczbie środków przeciwbólowych, antydepresantów
alkoholu, czy jakiś innych pocieszaczy na siłę (jak to dobrze odwzorowuje nasze własne
poczynania w kryzysie). Jego zachowania mają jednak jakiś powód np. sprawić żeby
osoby wokół niebo również cierpieli jak on cierpi. Twórcy żeby tego było mało uzależnili
go od narkotycznych tabletek przeciwbólowych, czy doprowadzili do choroby psychicznej.
Jednak pomimo wszystkiego co napisałem jest przykładem geniuszu medycznego, i
szanowanym lekarzem, najlepszym wręcz. House posiada wiele skrajności: nie znosi
ludzi a poświęca się dla nich bardziej niż ktokolwiek, narcystyczny ale samotny, Kłamca
ale często też mówi brutalną prawdę prosto w oczy, często jest sobą ale są sytuacje
kiedy zachowuje się jak ktoś inny. A jego przeszłość jest jakby ciemną sferą, bo przecież
nic o niej nie wiemy, oglądamy przez 7 sezonów postać która się pojawiła i jest, bez
przeszłości. Wilson jego przyjaciel, najbliższa postać jego sercu, a jednak pomimo tego
że House nie dba o niego na prawdę go potrzebuje
Pomimo tego że bardzo podobają mi się postaci z serialów "Mentalista", "Detektyw
Monk", "Dexter" które również są ciekawymi osobami, ale wybrałem naszego Doktorka
heh. A WY KOGO WYBIERACIE
Trudno chyba o postać niebanalną i skomplikowaną, a zarazem realną. Pierwsze dwa kryteria spełnia u mnie najbardziej Patrick Jane ("Mentalista"), który jest, podobnie jak House, cyniczny, ale także na swój sposób uprzejmy i posiada niezwykły urok.