Witam, dopiero teraz zaczelam ogladac dr house. Nie mialam okazji wczesniej, mimo bardoz pozytywnych kometarzy, niestety mnie irytuje dr house. mimo ze uwielbiam seriale medyczne, ten nie jest dla mnie, czy znacie jakis inny ciekawye medyczny serial?
To już twoja sprawa każdy serial jest dla ludzi ja tam nikomu nie każe oglądać serial Dr.House ja oglądam bo lubie wciągnoł mnie a innym serial może na Dobre i złe hehe.
No jej sprawa i jakoś nie widzę by bluzgała tutaj na prawo i lewo na serial... Po prostu wyraziła swoje zdanie - do czego ma prawo. Ja również od kilku lat (pierwszego sezonu) oglądam odcinek za odcinkiem i mimo lekkiego spadku formy i tak serial mnie wciąga. :)
Kinia pytała jednak o coś innego - "czy znacie jakis inny ciekawye medyczny serial?" - i podejrzewam że to jest meritum jej wpisu, a nie opinia, iż House nie przypadł jej do gustu. ;)
Sam co prawda pomóc zbytnio nie jestem w stanie, ponieważ moje seriale "medyczne" zaczynają się i kończą na House'ie, a z tych które znam, nie wątpię iż tobie również nie są obce. Mam na myśli "Ostry dyżur" i "Chirurgów", ale pewnie ktoś lepiej zorientowany zaraz odwiedzi ten temat i doczekasz się satysfakcjonującej odpowiedzi. :)
Każdy ma swoje zdanie:)) Ja akurat jestem wielką fanką serialu Dr House i mimo tego, że dla wszystkich Greg w 7 sezonie jest beznadziejny, ja uważam odwrotnie. Może dlatego, że jestem równocześnie fanką Huddy(tylko mnie nie zabijcie:))
A co do pytania Kinii, to polecam Ci "chirurgów" i na pewno "ostry dyżur", tak jak proud_pl :)) Dla pośmiania się są jeszcze "Choży doktorzy":)
Pozdrawiam serdecznie:)
muszę przyznać, że również nie jestem fanem tego serialu, lecz osoby nimi będące w żaden sposób nie upośledzają jakości mojego życia, więc póki co nie mam z nimi żadnych problemów.
muszę jednak przyznać, że postać dr house jest mocno odrealniona od standardów amerykańskiej służby zdrowia. na ziemi ojczystej silikonu i hamburgerów, lekarz walący końskie dawki piguł szczęścia, oraz będący nietuzinkowym chamem i gburem, nie byłby szanującym się doktorkiem w prywatnej klinice ...
Podoba mi sie w House:
-piosenka
-ciekawe przypadki chorob
- czarnoskory lekarz (jestem w pierwszym sezonie)
Nie podoba mi sie:
-straszna arogancka pewnosc siebie Housa plus brak kitla
-robienie eksperymentow na ludziach (nie sadze aby w normalnych warunkach bez ustalenia diagnozy podawalo sie rozne leki)
-uzaleznienie od lekow
-brak pielegniarek
Dziwne czy w realiach amerykanskich czy jakichkolwiek realiach, lekarze chodza do mieszkan pacjentow, przeszukuja, robia wywiady?
Grubymi nicmi to szyte:)
boshe... to tylko serial... a czy wszędzie jest tak kolorowo jak w 'Leśnej Górze' ? Nic bym nie oglądała jakbym się tak wszystkiego czepiała, ani Supernatural bo przecież demony nie istnieją, ani Zagubionych ani Spartacusa... wszystko jest przesadzone... chyba wystarczy, że życie jest zwyczajne/ realne, po co jeszcze seriale takie mają być?
Na dobre i na zle to dopiero nierealny serial :) ale ja jakos lubie realne i prawdopodobne seriale:) brak mi wyobrazni:)
uzależnienie od leków to minus ? To akurat jeden z najciekawszych wątków całego serialu. Od czego by niby miał być uzależniony od komputera ? Brak kitla to minus ? Akurat to nie jest chyba jakoś nie wiadomo jak wymagane, ja jak chodzę do lekarza to zwykle siedzi sobie w garniturze albo w jakiejś koszuli, tak jak House rzadko mi się zdarza zobaczyć lekarza w kitlu. Pielęgniarki są, tylko że ten serial skupia się na Housie i jego zespole nie na pielęgniarkach. Straszna aroganckość House'a największy plus serialu. Zresztą co w tym nierealnego, wystarczy iść do pierwszego polskiego szpitala. Z tym że House jeszcze jest przy okazji geniuszem. I też trzeba pamiętać że to Ameryka więc to trochę inne realia niż Polska. Jeszcze z włamaniami do domów pacjentów bym się zgodził ale co dziwnego w wywiadzie ? To chyba normalna i pierwsza rzecz którą robi się po przybyciu pacjenta do szpitala
Przecież to serial, w żadnym szpitalu czy to w Polsce czy w Ameryce zaćpany lekarz za długo by się nie utrzymał. Przynajmniej ćpający tak oficjalnie jak House, nie mówiąc już o skandalach wywołanych pod "wpływem": zamrożenia pensji wszystkim pracownikom szpitala, fałszowaniu leków, wreszcie rozprawy, itd., itd. Weryfikujmy fikcję serialową od życia.
oczywiście że tak. Oddzielajmy serial od rzeczywistości ale nie zapominajmy przy tym że to co dla nas oznacza rzeczywistość dla kogoś innego może znaczyć zupełnie co innego. A mentalność w Ameryce w której ludzie tacy jak Hank Moody są na porządku dziennym jest zupełnie inna niż w Polsce. Zaćpany ? Bierze tabletki na ból nogi które pozwalają mu fukcjonować. To że uzależniają to nie jego wina. Ćpałby gdyby brał je bez żadnego powodu jako substytut narkotyków. Oczywiście House ma sporo szczęścia z tymi różnymi rozprawami, ale w końcu ostatecznie nie dostał żadnego wyroku, raz był zawieszony w 2 sezonie, po wyjściu z psychiatryka też przez jakiś czas nie mógł normalnie pracować. Co do zamrożenia pensji, czy stało się tak z wszystkimi pracownikami szpitala ? Bo z tego co ja sobie przypominam z Chasem, Cameron, Foremanem i chyba Wilsonem a więc jego najbliższymi współpracownikami. Fałszowanie recept - zgadza się, nieudowodniono mu. Trzeba przyznać że House ma sporo szczęścia no ale cóż w końcu są ludzie na świecie którzy włażąc w gówno znajdą przylepione do niego dolary
Hej, po pierwsze wyrazam swoje zdanie, fanow serialu nie obrazam w zaden sposob, dlatego prosze rowniez o szacunek dla mnie :)
Wiem, ze to co wymienilam w punktach "nie podoba mi sie" nalezy do konwencji serialu, bez tego nie byloby dr Housa,,, ale mimo wszystko jakos mnie to razi.
Jesli chodzi o uzaleznienie od lekow... ok .. ale jak dla mnie to juz troche nudne, bo prawie w kazdym amerykanskim serialu ktos jest uzalezniony od lekow tak jakby to byl jakis standard. :)
Brak kitla jest dla mnie razacy bo to szpital. a nie przychodnia i powinny byc zachowane zasady aseptyki (czystosci).
Dr House ma ciekawe odzywki, jest nietuzinkowy i oczywiscie posiada genialna intuicje, ale mimo wszystko ciekawa jestem jak on sobie wypracowal taka silna pozycje ze moze sobie pozwalac na takie numery :) Moze to pozniej bedzie wyjasnione?
Piszac "wywiad" nie mialam na mysli wywaidu lekarskiego - a wywiad w sensie ze zachowuja sie jak jednostka specjalna :) sledzac, weszac, przeszukujac,,, nie wiem czy nawet w realiach amerykanskich to nalezy do obowiazkow lekarzy i czy faktycznie tak stawia sie diagnozy.
Zaczelam ogladac dr Housa i troche sie juz wciagnelam wiec bede sie wkurzac na niego, ale chyba nadal bede ogladac bo fascynuja mnie te przypadki medyczne.
Ktos sie pytal co ogladalam- Gotowe na wszystko. Postanowilam zaczac cos nowego:)
W dziecinswie ogladalam "szpital dobrej nadziei" oryg "chigago hope" fajnie gdyby komus udalo sie znalezc gdzie moge sciangac lub ogladnac te odcinki (narazie znalazlam tylko na amerykanskich serwerach wiec niedostepne w Polsce).
bemol33 - Hank Moody to główny bohater serialu Californication, żeby podać przykład z życia wzięty zamiast niego podstaw Charliego Sheena
kinia_16
Co do tej pozycji to cóż dużo tu pewnie zawdzięcza temu że szpital prowadzi Cuddy, w końcu wiemy że wcześniej z kilku wyleciał a dopiero tu został na dłużej. No i w tym szpitalu wypracował sobie właśnie taką pozycję jaką ma teraz
Nie przesadzajmy z tym kitlem przecież "drapie" :D. Nie sądzę by to było jakoś znowu nie wiadomo jak wymagane i przestrzegane, przecież nikt w szpitalu nie chodzi i nie sprawdza czy lekarze są ubrani tak a nie inaczej.
Podaj te amerykańskie seriale w których ktoś jest uzależniony od leków.
Oczywiście że włamy do domów pacjentów są mocno przekombinowane i tu akurat się mogę zgodzić że rzeczywiście to jest trochę nierealny, ale jednak House to dosyć specyficzny lekarz. Ja bym chciał żeby dla mnie się tak lekarz poświęcał, nawet jeśli tylko dlatego żeby rozwiązać zagadkę
Dobra, nie tłumaczmy sobie filmów, co może być w nich prawdziwe, a co jest tylko czystą fikcją, bo to donikąd nie prowadzi, a co najwyżej do piramidy absurdu. Zapewne, uśmiałby się z tej dyskusji mój znajomy, który jest lekarzem właśnie w USA.
Z najnowszych to Siostra JAckie jest rowniez uzalezniona od lekow. Poza tym juz od dawna nie ogladam seriali, ale mam wrazenie ze watek uzaleznienia od lekow jest ardzo popularny w roznych serialach:)
2 myslisz ze noszenie kitli ni jest przestrzegane w szpitalach?? :) WIdac nie masz za duzo pojecia o tych sprawach:) No ale nie dyskutejemy o mundurkach lekarzy tutaj
Nigdy nie widziałam, aby lekarz lub pielęgniarka nie mieli na sobie fartuchów w pracy w szpitalu. To jest ich ubranie "robocze", więc muszą je nosić. Z tego, co wiem jest to jedna z zasad BHP. Jeśli chodzi o lekarzy w przychodniach, to przymyka się na to oko, o ile dany lekarz nie wykonuje żadnych zabiegów. Podobnie jest w prywatnych gabinetach (szczególnie jeśli chodzi o psychiatrów). Wiadomo, że House to House i ma szczególne przywileje nie tylko w tym względzie.
Do autorki : http://www.przypadkimedyczne.pl/seriale-medyczne.html tutaj znajdziesz wiele propozycji seriali medycznych
Jeszcze kliku brakuje - moge Ci polecić np. Nip/Tuck http://www.filmweb.pl/Bez.Skazy
Niedługo postaram się ten serial opisać i opublikować na podanej stronie.
dziekuje bardzo za ten link :) juz pierwszy na liscie serial mnie zainteresowal "off the map", ale widac ze jest nowy i pewnie jeszcze nawet niedostepny online:)
Ja miałam podobnie, kiedy zaczynałam oglądać ten serial. Po jakimś czasie (czyt. po ok. 10-ciu odcinkach) przywyczaiłam się do wybryków House'a, mimo że nie przestaje mnie irytować jego postać (chociaż nie on jest dla mnie najbardziej denerwującą postacią tego serialu).