Przecież Cameron to imię męskie! Wprawdzie Cameron Diaz jak wiadomo jest kobietą ale czytłam z nią kiedyś wywiad i mówiła że ojciec jej nadał męskie imię przez żart albo dlatego że 'miał być chłopcem' nie pamietam dokładnie.
Czy Amerykanie przestali juz rozróżniać imiona męskię i żeńskie?( w końcu i tak wszystkie spowadzają do trzyliterowych zdrobnień)
No właśnie, oni wszyscy do siebie mówią po nazwisku. Tak sobie pomyślałem jakby to było na polskim gruncie, trochę głupio ;). "Cześć Kowalski" do swojego przyjaciela na przykład. W innych serialach mówią przeważnie do siebie po imieniu, a tu imiona są prawie nie używane.
To House narzuca coś takiego... dzięki temu zwiększa się dystans między osobami, a o to mu właśnie chodzi.
Dzięki na oświecenie!Powinnam sie była domyśleć bo jakby to było imie to by zdrabniali, ale jak sie ogląda filmy z lektorem to nigdy nic nie wiadomo.
A co do innych seriali to nie zgodzę sie -ja czesto słyszę jak mówią do siebie po nazwisku i to nawet osoby zaprzyjaźnione.W literaturze anglosaskiej też.Mam wrażenie że dla nich nazwisko to jest dosłownie 'drugie imię' i mówią do siebie po nazwisku naturalnie. A celem zwiększenia dystansu(np.pomiędzy przełożonymi) używają raczej 'sir'i 'madam'.House natomiast (IMHO) używa w tym celu sarkazmu:>.
Wracając do ostatniej części Twojego pytania, oni już i tak całkiem podurnieli z tymi imionami .. żeby nazywać dzieci Jabłko albo Kwiecień, moim zdaniem przesada. A puenta jest taka, że jeżeli nada się dziecku jakieś absurdalne imię, to jego płeć i tak nie jest ważna ;p
hmm, a nie lepiej przyjąć po prostu, że imię dziecka zależy od woli jego rodziców oraz nie naszym zadaniem jest definiowanie tego, jako czegoś "przesadnego"? :)