PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10047572}
6,5 1,3 tys. ocen
6,5 10 1 1308
Dragon Ball Daima
powrót do forum serialu Dragon Ball Daima

Już DB Super miał masę problemów, lecz pomimo wad wciąż jakieś zainteresowanie we mnie wzbudzał. Nowe ciekawe postacie, jak bogowie zniszczenia i ich aniołowie, przeciwnicy jak Zamasu oraz ciekawy koncept drużynowych walk w Turnieju mocy (Szkoda, że Jiren to totalny "nothing burger" jeśli chodzi o charakter). Jednak DB Daima nic nie robi dobrze. Pierwsze co robi, to to, za co GT było krytykowane, tylko do kwadratu. Bo, miast zmienienia w dziecko jednej postaci, robi to ze wszystkimi. Sama atmosfera oraz ton historii to "Atomówki", choć te miały poważne momenty w przeciwieństwie od DB D.

Poziom kreatywnego bankructwa, jaki Dragon Ball osiągnął, odkąd zaczęło wychodzić Dragon Ball Super, jest wręcz niewiarygodny. Najpierw wskrzesili Friezę... Potem Cella w DB Super Hero, Broliego skanonizowali, a teraz, w DB Daima mamy Majin Buu z aliexpress!!! I to jest ten sam twórca, który wywarł tak ogromny wpływ na ogólnoświatową kulturę? Niewiarygodne.
Fani DB na pewno pamiętają, że już w pierwszej serii czarni charakterzy (z wyjątkiem Pilafa) stanowili zagrożenie. W każdej sadze była gra o dużą stawkę, ginęły niewinne postacie, Goku i przyjaciele musieli mierzyć się z trudnymi wyzwaniami. W DB Z każdy power up miał odpowiednią podbudowę, dzięki czemu widz czuł, że postacie osiągnęły cel ciężką pracą. Każdy pamięta Kaioken Goku, przemianę w Super Sajana 1 i 3 przez Goku oraz Super Sajana 2 przez Gohana... Jaki talent trzeba posiadać, by taki fanserwis jak przemiana Vegety w SSJ 3 wzbudził jedynie uśmiech politowania w nic nie znaczącej w walce ze generycznym przeciwnikiem! To był także problem DB Super. Cholerne przemiany boskie to była kpina, nawet w porównaniu do SSJ 4 z DB GT. Nie wspominając już o tych bzdurnych przemianach Gohana (SSJ Beast), Piccolo (Orange Piccolo) oraz Vegety (SSJ z fioletowymi włosami). Cała plejada postaci zmieniła się w Power Rangers!. Szczerze, nie przypuszczałem, że kiedykolwiek Dragon Ball może być tak ciężki i nudny w oglądaniu... Niepotrzebnie Toriyama wskrzesił tą markę... Pozostaje wrócić do DB i DBZ

ocenił(a) serial na 2
Crackarotto

Tak trudno zrobić serię, która działaby się po DB Z? Takie GT, tylko lepiej napisane? Goku i Vegeta (ew. Gohan i Piccolo) jako mentorowie Gotena i Trunksa oraz Pan? Nowi przeciwnicy stanowiący realne zagrożenie? Być może ostateczne uśmiercenie części postaci? Jakieś wielkie wydarzenie, które zmieniłoby świat? Toriyama stworzył przebogate uniwersum, w którym tak naprawdę tylko wyobraźnia ogranicza autora. Niestety, ale obecni twórcy DB nie mają jaj by zrobić coś ciekawego i kreatywnego, więc mamy powtórkę z rozrywki. Ten sam błąd, który popełniono w 1996 roku. Tylko w przypadku GT, próbowano pchnąć historię dalej. DB Super i Daima za to cofają się w rozwoju, wciąż zmieniając i retconując znaną nam historię...

Tylko dzięki dobrej animacji ocena to 2, a nie 1.

Jeśli komuś przeszkadza chaotyczny sposób pisania, to sorry. W emocjach pisałem :P

ocenił(a) serial na 4
Crackarotto

Z ciekakowci ile masz lat? Mimo, że zgadzam się z częścią argumentów, generalnie ciężko się czyta Twoje wypowiedzi...

ocenił(a) serial na 2
himitsu

Jestem pewny, że więcej, niż zakładasz. Piszę dość chaotycznie bo i myśli mam chaotyczne. Podobno ADHD :P Prawie 33 na karku

Crackarotto

''Jeśli komuś przeszkadza chaotyczny sposób pisania, to sorry. W emocjach pisałem '' zachowaj czujność bo na fw roi ,sie od kolesi co mają bzika na punkcie pouczania o słabą pisownie .

Crackarotto

dla mnie najgorsza seria db to db gt

ocenił(a) serial na 2
KuroganeYaiba

Powodzenia z odcinkiem 15. Po tym co tam zobaczycie położycie lagę na tej serii ;)

Kamecha

mocno sie zdziwisz z chęcią poczekam do końca serii db daima

ocenił(a) serial na 7
Kamecha

Przecież ta seria wciąga nosem pokemonową serię Super :)

ocenił(a) serial na 2
nillvo

Daima jest pokemonowa. Dla mnie DB skończył się na Z. GT, Super i Daima to fanfiki.

Crackarotto

ty tak na to patrzysz

ocenił(a) serial na 2
KuroganeYaiba

Patrzy tak jak większość fanów. Popłuczyny po GT.

Kamecha

ciekawe po czym tak to wnosisz

ocenił(a) serial na 1
KuroganeYaiba

Po ocenie na filmwebie względem innych dragon balli na przykład? Moim skromnym zdaniem obecna 6,5 to i tak za dużo. I nie myślę, że każdy powinien dawać jedynki jak ja, bo rozumiem, że niektórzy mogą dostrzegać w tej serii coś więcej, co im się podoba itp. Jednak trzeba spojrzeć obiektywnie, że ten db jest póki co najgorzej ocenianym i nie bez powodu z resztą. Możesz walczyć z wiatrakami i spamić wszędzie, że wszyscy żyją w błędzie a Daima bezkrytycznie najlepszy Dragon Ball ale muszę ci powiedzieć brutalną acz szczerą prawdę- jesteś w sporej mniejszości. No chyba, że ktoś ci płaci by to wszystko pisać i prowadzić krucjatę w internetach na rzecz chwały twórcòw szrotów, to jest to jakiś argument. A jak nie, to szkoda czasu na prowokacje :)

nikifor92

delikatnie ujmując nie interesuje mnie to że wedle twego widzimisię że jestem w sporej mniejszości .Bo zapewne daima zasłużyła na dużą niższą ocenę xdddd 

ocenił(a) serial na 1
KuroganeYaiba

Przedstawiłem ci fakt zaś ty nadal twierdzisz, że tak nie jest... aha, ok xd.

nikifor92

fakty jedynie według ciebie