PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=503156}

Dragon Ball Kai

2009 - 2011
8,0 17 tys. ocen
8,0 10 1 16731
7,0 2 krytyków
Dragon Ball Kai
powrót do forum serialu Dragon Ball Kai

Nowe Elementy

ocenił(a) serial na 9

""Nowa wersja ma zawierać wiele nowych elementów "" - (cytat z opisu) znajezliscie jakies "nowe elementy" ?

ocenił(a) serial na 10
Matgol

walka songoku z vegeta na ziemi w wersji francuskiej wycięte były napewno jak vegeta pod postacią goryla złamał obie nogi songa, jak songo uszkodził oko vegecie oraz jak nappa pozbawił tenshina ręki

kvvapol

Mam nadzieje ze jeszcze w tym roku Songoku doleci na Namek;)

ocenił(a) serial na 9
tom_welling759

Już dawno doleciał. Nie było też pokazane jak Vegecie obcinany zostaje ogon (była tylko scena jak już ogon leży na ziemi)

Autsajder_2

W 30 odcinku Goku wylądował na Namek i zaczął rozprawiać się z Siłami Ginyu, więc szybko to idzie.

kvvapol

To nie są nowe elemanty, po prostu to co oglądaliśmy na RTL7/TVN7 było ocenzurowaną wersją z francuskim dubbingiem, pewnie dlatego że leciało to rano i traktowane było jako bajka a nie anime... Szczerze mówiąc fajnie teraz mi się ogląda oryginał z napisami (wystarczy w necie poszperać :) ), tym bardziej, że niektóre polskie tłumaczenia były komiczne, głównie: Piccolo - Szatan Serduszko. No i dowiedziałem się, że Songo (Goku) to na prawdę Kakarotto, jakoś na RTL 7 tak chyba tego nie tłumaczyli (głównie Vegeta tak mówi).

ocenił(a) serial na 10
Matgol

Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem (albo mam po prostu takie wrażenie) ale odkąd akcja dzieje się na Namek pojawiają się w DB Kai sceny narysowane całkowicie inną kreską, tak jakby twórcy powoli zaczynali nas przyzwyczajać do nowego wyglądu anime. W ostatnim odcinku gdy Goku ląduje na Namek i otwierają się drzwi od statku kosmicznego to scena kiedy Kakarot stoi przy wyjsciu jest calkiem inaczej narysowana niz dalsza część. Nie powiem żeby mi to nie odpowiadało, chętnie zobaczę bardziej plastikowe DB Kai :)

cravencod

Nie od Namek. Już wcześniej takie sceny się pojawiały.

bk201

szczerze to jest masa scen narysowanych calkiem od nowa tyle ze ciezko je dojrzec jezeli nie pamieta sie zwyklej serii:P

rahimek

rahimek ma racje wiele scen jest narysowanych zupełnie od nowa.. i z każdym odcinkiem jest coraz lepiej.. tylko trochę już gnają z tematem.. szkoda, że tylko jeden odcinek na tydzień jest :-/

SagaTM

Gdzie to oglądacie? Jest lub będzie Dragon Ball kai w tv?

G3n1usz

Ja oglądam na tej stronie http://www.kreskoweczki.pl/

W telewizji jest, tyle, że japońskiej ;).

cravencod

ja przezylem swoisty szok jak uslyszalem muzyke ktora poleciala podczas sceny, w ktorej Frezzer nabil na swoj rog Krilana. Co to za nowa konwencja muzyczna? Opera???

the_men_from_okinawa

Szok? Ja przeżyłem najwyżej szoczek, ale raczej pozytywny. Zresztą to nic w
porównaniu do początku następnego odcinka tj. 38.. W oryginalnej Zetcę nie
bardzo udało się wyeksponować uczuć, które powinni towarzyszyć tej dosyć
tragicznej sytuacji. W Kai świetnie im się to udało. Jestem pełen uznania.

bk201

Zgodze się z Tobą, ale czy widziałeś tę scenę w starym dobrym oryginale? Nie ocenzurowaną. Nie taką wersje jak leciała kiedyś na RTL7. Nie odejmowałbym jej emocji. Niedawno dopiero odkryłem jak pocieli Dragon Balla cenzorzy.

http://www.youtube.com/watch?v=75TuGBsBD5o&feature=related

the_men_from_okinawa

Przyznam jakoś to mnie ominęło. I ta scena rzeczywiście jest dobra.
Próbowałem oglądać tę uncutową wersję oryginalną, ale sentyment z dzieciństwa tym razem nie zwyciężył ;p NUUUUDA. Jako dziecko w oczekiwaniu
na bijatykę mogłem przełknąć bezsensowne przestoje w akcji (które po prostu
psują dramaturgię i napięcie), ale tym razem to nie przeszło.

Dlatego uwielbiam DBKai. Szkoda tylko, że mamy tę cenzurę - widocznie czasy
się zmieniają, tylko w OAVach mogą sobie pozwolić na takie sceny. Szkoda,
nie ma co ukrywać lubię takie mocne akcenty. Wiele osób narzeka na brak
nowej grafiki. Może mają rację, ale mi wystarczy fakt, że z tasiemca robią
nietasiemca i robią to dobrze. Całkowicie zmienione ścieżka dźwiękowa (nowa
muzyka i wszystkie dialogi nagrane jeszcze raz) też nieco odświeża. Mi
pasuje.

bk201

Dragon Ball Kai jest super, bo ma w sobie sporą dawkę świeżości, a opowiada starą dobra historię DBZ. :D

Nie moge sie doczekać kolejnych sag, jakie je przerobią, ponieważ zawsze miałem wrazenie, że saga Namek sporo się różniła od kolejnych (przy czym nie ujmuje jej to w niczym). Po prostu stanowiła, według mnie, specyficzny pomost pomiedzy Dragon Ball'em, a Dragon Ball Z. Dopiero następujace po niej sagi miały już 100%-owy charakter Dragon Ball Z. Chodzi mi miedzy innymi o złożoność scenariusza.
Takie przyjemne dojrzewanie. :)

the_men_from_okinawa

Napiszmy petycje do TVNu z prośbą o wykupienie emisje Dragon Ball Kai w TV. Mieliby na tym spory zysk gdyż zainteresowanie Dragon Ball jest duże .

ocenił(a) serial na 7
the_men_from_okinawa

Dzieki stary za tę scenę jestem w szoku nie miałem pojęcia o0
Okrutnie pocieli to.

Matgol

Jedyne co wam mogę powiedzieć, to odpuście sobie serwisy typu kreskoweczki.pl, animetv.pl czy kreskowka.pl. Jakość obrazu i dźwięku, która jest na tej stronie, woła o pomstę do nieba. Osobiście każdy odcinek oglądałem w jakości HD (720p oraz 1080p) i muszę powiedzieć, że jest to całkiem nowa jakość.
Jak ktoś powiedział wcześniej, scen narysowanych od nowa jest bardzo dużo. Również przywrócono nam wszystko co było cutted.
Kolejną zaletą jest to, iż walki stały się bardziej dynamiczne. Osobom ,które chcą się o tym przekonać, polecam walkę Ginyu vs. Goku, która w DB KAI jest o wiele dynamiczniejsza i fajniej się ją ogląda niż w DBZ.
Jednym słowem: Wszystko na plus i żadnych minusów. Ścieżka dźwiękowa zrobiona od nowa, grafika ulepszona (no i to HD), dorysowane sceny.
Na koniec trzeba dodać, że francuski dubbing, a następnie polski lektor zaliczali ogromną liczbę wpadek. Wiele rzeczy było niejasnych, a jeszcze więcej całkowicie przekręconych.
Dlategoż też uważam to anime za ,,must see" dla wszystkich fanów i dla tych, którzy z serią nie mieli do czynienia :)

arni583

Dla mnie mistrzostwem była pierwsza walka Goku z Vegetą. Następne walki też
jakoś nie spadały z tego poziomu, ale właśnie ta walka:
http://www.youtube.com/watch?v=Jp4Iu7XGKjM
pokazała klasę DBKai po raz pierwszy.

ocenił(a) serial na 10
bk201

prawie w każdym odcinku widać kilka "dorysowanych" scenek, tak więc to są chyba te nowe elementy ;)

ocenił(a) serial na 9
arni583

Skad je sciagasz?

Matgol

http://dbpolska.net/

Matgol

na początku odcinka 55 pojawia się fragment, którego (o ile się nie mylę) nie było w oryginalnym DBZ - mianowicie pokazane jest, jak King Cold odnalazł ledwo żywego Freezę. pamiętam, że pojawienie się zregenerowanego Freezy na Ziemi było dla mnie szokiem, więc wątpię, żebym po prostu zapomniał o tej scenie :P
ale jeśli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi ;)

reCoil

Ta scena była w DBZ.
za krótki <br/>

Satou_Kain

ech, czyli jednak pamięć już nie ta ;)
trochę też szkoda, że pominęli wątek z Garlikiem Jr. niby to taki nic niewnoszący zapychacz był, ale przynajmniej dawał poczucie, że coś się w ciągu tego czasu po Namek działo.

reCoil

Na filmiku są pokazane różnice między BD KAI a Z

http://www.youtube.com/watch?v=RWp12UWjPbw&feature=related

ocenił(a) serial na 10
SagaTM

i nastepne porownanie http://www.youtube.com/watch?v=1AN_1euPsTk&feature=related

ocenił(a) serial na 9
reCoil

No dobrze jeśli tak było to zaraz sprawdze w normalnym DBZ z tym Garlikiem jak tak mowisz ze omineli

reCoil

No właśnie, też nie pamiętałem żeby były te momenty na statku zaraz po uratowaniu Freezy, oczywiście samo to jak przylecieli i rozwalił ich Tronk to było. Co do poprawionych momentów to nie podobało mi się tylko gdy Goku po raz pierwszy zamienia się w SSJ. Miał jakieś takie włosy dziwne, taka żółta plama, w ogóle nie było widać tej energii, ale może pierwotna scena (DBZ) była schrzaniona i nie wiele dało się z tym zrobić. Potem, z Tronkiem z przyszłości było już lepiej.

ocenił(a) serial na 8
ab86

Jestem dopiero na 35 odcinku.Czy już pojawił się Cell (Komórczak dla tych którzy oglądali na TVN7)?
I jak tak, to w którym odcinku?

Nie pamiętam, także, aby było we francuskiej wersji moment jak Freezer <dosłownie> odrywa rękę Nail'owi (najsilniejszy Nameczanin - odcinek 34)

http://www.youtube.com/watch?v=TljsQTWbu3k&feature=related - Nie wiem jaka to wersja, ale jest to tutaj

Mathias_13cool

Cell pojawił się w ostatnim odcinku, czyli 68, na sam koniec. w 69 będzie jego walka z Piccolo.