Jakie sa wasze odczucia??, czy spełnia wasze oczekiwania czy też nie??
Opening
jak dla mnie bomba, fakt utwory Hironobu Kageyamy były niezastapione, ale te tez trzymaja poziom
Fabuła
ciekawie zrobili to wprowadzenie, pokazali planete ''Vegeta'' a potem jej zniszczenie przez frieeze noi dorastającego goku
Jakosć
tu trochę sie nie postarali, opening ładny piekny, natomiast odcinki nadal takie ''szare'', ale to dowodzi tylko tym ze bardzo szanuja Akirę Toryiamę i postanowili nie ruszac kreski
Cóz czekam na więcej
bo oni pewnie podkręca tylko walki mam nadziej ze będą wyglądać jak na openingu bo szczerze mówiąc zajawki były ekstra;D
Mi się nie podobało. Kolory zbyt jasne, kreska i ogólna jakość moim zdaniem wyglądała nawet gorzej niż w "oryginale" (serię Z oglądam w w wersji zremasterowanej w HD), może jest lepiej w porównaniu z tym co leciało u nas w TV, ale nie w porównaniu z remasterem, graficznie wolę starą Zetkę. A szkoda. Widać, że nie rysowali tego od nowa tylko wprowadzili lekkie poprawki do tego co już zostało narysowane. Trochę się zawiodłem. Oczywiście jest stary klimat, zmiany są kosmetyczne, ale nie widzę większego sensu dla robienia tego (oprócz trzepania kasy oczywiście), można byłoby przecież po prostu puścić starą serię Z wyrzucając zbędne odcinki. Gdyby kreska wyglądała w Kai tak jak pod koniec Zetki gdy walczyli z Buu to bym widział sens tej "nowej" wersji, a tak niezbyt mnie to przekonuje.
Ogólnie jest całkiem fajnie. Mogło by być trochę ładniej, ale może następne odcinki wprowadzą jakieś większe zmiany w animacji. Zobaczymy jak będzie dalej, ale jako materiał do nauki japońskiego jak znalazł;) fajnie, że wrócił:)
jakiś taki nie dragonballowy ten DB, co to ma być, odświeżony, a postacie wyglądają gorzej niż na starym DB, nie wspomnę nawet już o ubraniach, które totalnie zostały spaprane i co oni zrobili z włosami raditza, czemu takie matowe.
Nie wiem, ale jedyne co mi się podoba to opening, tam zajebiscie wyglądają psotacie a jak już leci główny odcinek, wszystko takie jakieś spieprzone.
Mi sie podobał , czekam na kolejne odcinki , wole to ogladac niz badziewny Dragon Ball Evolution ...
a no to racja, tyle, że jeśli już, to po to mam ściągniete wszystkie odcinki DB, żeby oglądać oryginał, bo ta wersja byłaby ciekawa, gdyby desing postaci był jak w openingu, a tak to jest to nudne jak cholera.
to był 1 odcinek dlatego moze zawiało nuda ,zobaczy sie głownie po walkach czy jest lepiej czy gorzej , ale dla mnie jest fajne ;D
Ja tam jestem pod wrażeniem. Zremasterowany dźwięk i obraz prezentują się wspaniale. Opening niezły, ending już mniej. Bez kitu czegoś takiego trzeba było dbz, teraz to jest świeże iwyjebane w kosmos.
Ja jestem bardzo zadowolony. Podobał mi się opening, ending, dźwięk, lepszy obraz i to, że już w pierwszym odcinku widać, że akira wyraźnie streścił akcję. Co do narzekań, że kreska nie jest taka jak w openingu to sorry, ale naprawdę tego chcieliście? Może i wyglądałoby nowocześniej, ale było wiadomo, już po zapowiedziach telewizyjnych, że takich drastycznych zmian w wyglądzie nie będzie. Ale widać, że obraz i tak się polepszył. Najlepiej ściągnijcie sobie na dysk z torrentów, bo jakość jest super. I do tego są już napisy:)
Oczywiście już wiadomo, że DB Kai zasługuje na 10/10.
Akira niczego nie streścił. On to napisał.
Akiry twór + radosna, rozciągające akcje do granic możliwości twórczość
scenarzystów anime = oryginalne anime.
Tym razem wszystko będzie oparte na mandze, bez przedłużaczy. Dreams come
true.
Wiem, że zarówno DB Kai, DBZ jak i manga to w pełni twór Akiry. Więc można powiedzieć, że Kai jest bardziej treściwsze od DBZ pełnego czesto niepotrzebnych fillerów. Uważam, jak pewnie wielu, że postąpił słusznie:)
czy ja narzekam ze kreska nei taka jak w openingu, ja mówię, że jest nudne, bo nei ma takiej kreski, całe zremanstrowane db wygląda gorzej niż moje podrasowane DBZ od fanów, nawet dźwięk mam lepszy niż w tym czymś.
Mam pytanko czy u was też jak oglądaliście to w niektórych momentach głos leciał trochę szybciej a potem Goku np. ruszał tylko ustami? (może mam coś z kodekami)?
a ściągnąłeś sobie na dysk czy oglądałeś np. na youtube?? Bo na początku widziałem właśnie na youtubie i rzeczywiście w niektórych momentach było tak jak mówisz, ale jak ściągnąłem na dysk to wszystko chodzi idealnie. no i lepsza jakość.
To sie napracowali przy tej serii.... Zrobili opening i ending , zmontowali gotowe sceny i wuala arcydzielo gotowe ... omg
no dosłownie daltego mówię, ze to shit i wcale nie jest podrasowany, wersja DBZ 291 odcinków pdorasowanych od zwykłych fanów, wygląda o niebo lepiej niż to coś (DBZ:Kai)
oczywiście będę oglądał, ale tylko z ciekawości, moze dodadzą jakieś nowe sceny, ale tlyko tyle, bo jak chcialbym sobie obejrzeć DBZ, to wrzucił oczywiscie obejrzałbym wersje 291 odc.
Ale Michał nie rozumiesz, że DB Kai ma w założeniu skrócić fabułę?? DB Kai pozbędzie się niepotrzebnych wątków, doda kilka nowych ciekawszych (już w pierwszym odcinku dodano motyw Bardocka) i trochę ulepszy obraz jak i dźwięk( tutaj już więcej zmian). Nowy opening i ending jest super. Jeżeli nie podobają się tobie te zmiany to trudno, ale nazywanie DB Kai shitem to jednak przesada:P Cieszmy się, że Akira siebie zmobilizował i to stworzył.
PS. Jeżeli już tak bardzo zawiedliście się tą kreską, która jednak wielu (w tym mnie też) się podoba, to możecie mieć nadzieję, na unowocześnienie, ponieważ wiele osób sądzi, że grafa taka jak w openingu może się pojawić po treningu Goku u Kaito. Ale to jest raczej nadzieja:)
stary ty mnie nei zrozumiałeś, wiem, ze to ma byc skrócone do 100 odcinków, ale mówię, że wygląda ten remanstred gorzej niż wersja 291 odc zremanstowana przez fanów, dlatego jeśli miałbym dla przyjemnosci oglądać DBZ, to oczywiście wybieram wersję fanowską, a tego DBZ:Kai obejrze z ciekawości, bo chcę zobaczyć co z tego wyjdzie i jakie nowe sceny będą.
PS: Na 99,9999999999% nie bedzie takiej kreski jak w openingu, no ale 0,000000001 nadzieji pozostaje.
Jeśli mam obejrzeć z przyjemność DBZ, to oglądam Kai, bo nikt przy
zdrowych zmysłach nie obejrzy jeszcze raz 300 odcinków, nawet jeśli
wyglądają ładniej. Umówmy się - DBZ wcale taki idealny nie jest, żeby
tracić tyle czasu.
A pierwszy odcinek Kai mi się podobał. Po raz pierwszy przy oglądaniu
Dragon Balla ani razu się nie nudziłem. Akcja o wiele sprawniej zostaje
ukazana.
"Tylko" nowe zmontowanie starego materiału? Dla mnie to "aż".
więc niby jestem chory? przykro mi cię rozczarować ale dla twojej wiadomości nie mam nic z głową ani innymi częściami ciała... co do DBZ to mi to by osobiście nie przeszkadzało oglądanie tylu epków bo ja lubię oglądać to i co ważniejsze mam sentyment do tego ;)
własnie, ja też wolę obejrzeć jeszcze raz 300 odcinków, masz coś do tego?
już ze 4 razy tak oglądałem.
Żal patrzeć, że takie dobre anime z chodzi na psy abstrahując od tego kinowego szitu co właśnie wszedł, to ten Kai to totalna porażka jak zawsze chodzi tylko o kasę. Po co odgrzewać 100 razy to samo co już było, ciężko wymyślić nową fabułę albo nic nie robić i nie psuć wizerunku DB.
Aż wstyd, że Akira na to pozwolił, czyżby chciał skończyć jak Naruto Shippuuden.
Co do tego ze Evolution to szit to zgadzam sie w 100% jednak pomysl z Kai nie wydaje sie byc taki zly. Czasami nuzace byly te dluzyzny a teraz dostajemy 100 odcinkow ciaglej wartkiej akcji. A jakosc jest naprawde super, aby sie o tym przekonac pobierzcie sobie z torrentow jakas wersje 1280*720 najlepiej mkv. Ja jestem pod wrazeniem.
Matko, czy oni według ciebie poprzez Kai psują wizerunek DB?? Jakim cudem, powiedz mi. Rozumiem, DBZ to już seria legenda, ukochane anime moje i milionów ludzi, ale w niczym mi nie przeszkadza to, że stworzono Kai, które jest w sumie czymś nowszym, zwięźla akcje, pozbywa się fillerów, uaktualniono dubbing i zrobiono przysługę również tym, którzy wolą bardziej mangę, bo tym razem nie będzie trzeba patrzeć na 291 odcinków, tylko na sto. A w nich i tak będzie wszystko to co najważniejsze. Więc ok wolicie cały czas oglądać dbz, ale na Boga nie nazywajcie kai totalną porażką bo żal słuchać.
Michale, Zdzisławie, nie mam nic do tego. Jesteście tylko kolejnymi,
nieszkodliwymi, nieco ortodoksyjnymi fanami DBZ jakich wielu. Spowodowane
jest to zapewne sentymentem z lat dzieciństwa i rozumiem to.
Nie za bardzo wiem, co nie pasuje wam w filerach, których pełno w anime,
ale... Ja się cieszę z tej serii. Kto wie, może to jakiś krok w kierunku
nowej serii, stworzenia odpowiedniego gruntu dla niej? Najpierw odcinek
specjalny napisany przez Akirę, teraz Kai, kto wie? Nawet jeśli tak nie
będzie to i tak Kai wypada u mnie lepiej NA RAZIE (dopiero 1. ep
poleciał, wstrzymam się z wyrokowaniem).
hehe, no raczej to z powodów sentymentalnych, co nie zmienia faktu, ze bardziej mi się podoba jak narazie wersja 291 odcinkowa.
Ja nie powiedziałem, ze Kai, to tolane gówno, właściwie to jest genialny pomysł i być moze przyczyni się to do zwiększenia fanów wśród tego anime.
Mogą mnie róże rzeczy wkurzać z powodów czysto sentymentalnych, ale to co cały czas próbuję wyjaśnić, to to jak spieprzyli to remanstrowanie.
Naprawdę przyjżyjcie się wersji 291 odcinków zremanstrowanej przez fanów, a przyjżyjcie się temu Kai, przecież gołym okiem widać różnicę, ubrania jakieś niezbyt wyraziste, twarze tak samo, nasycenie kolorów moim zdaniem zbyt małe (i co zrobili z włosami radizta to pozal się panie boże) i to ma być HD?
Szczerze mówiąc nigdzie o takiej fanowskiej wersji nie słyszałem. DBZ
Remastered wydane na dvd w Ameryce - tylko o tym słyszałem i obejrzałem 2
odcinki. Jakość dobra, pewnie lepsza od Kai.
http://abcdefghijk.0catch.com/dbzbotlist.xml
grupa dbnl wydaje na bieżąco wersje remastered, na razie jest do 180 epka, a nowe wychodzą co parę dni
na ich bootach są też kinówki i cała 1 seria(wydali też gt ale nie ma tego już na bootach ale jak ktoś chce to mogę dać linki na rs)
(jeden z postów na forum)
a zresztą poszukajcie sobie na tym forum coś powinno być, a jak nie to jest mnóstwo torrentów itp do takich wersji http://www.nnh.na7.pl/forum/viewtopic.php?t=407&postdays=0&postorder=asc&highlig ht=dragonball&start=30
PS: remanstred to po prostu remanstred, inaczej powtórne masterowanie.
Ja naprzykład mam wersję remanstred z podłożonym francuskim dubbingiem i oryginalnym japońskim obrazem, czyli bez cenzury.
Tak, wiemy co to znaczy remastered.
Postaram się gdzieś ściągnąć jeden odcinek od DBNL i sprawdzę sobie.
być może, że ja mam właśnie wersję tą amerykańską tylko tyle, ze ktoś zajał się podłożeniem innego dubbingu, ale tam gdzie to ściągałem nie pisało nic na ten temat.
PS: nawet jeśli tak jest, to dowodzi to tylko jednego, że tak czy siak, czy wersja fanowska czy nie to te 291 odcinków remanstred jest owiele lepsza, niż te nowe DB:Kai
btw. ściągnąłem sobei dla pewności DB:kai 01 w formacie mkv, bo miałem w avi i wcale nic się nei zmienia, nadal początkowe sceny wyglądają jakby miały ogromną pikselozę i nadal postacie szczególnie twarze nie są tak wyraźne, wystrczy spojrzeć na linie brwi oczu itp, odrazu widać kwadraciki, wiec pytam się to ma być remanstred? to ma być HD?
Jak na moje oko to chyba coś tu jest nie tak.
oo albo opczaj 2 ep z DB:Kai 4min 41s, co to za niby białe kropki latają wokól raditza, no nie powiecie mi chyba, ze to zostało specjalnie zrobione.
Tak. Właśnie przeglądałem stronę internetową DBNL i widzę, że historię o
fanowskim remasteringu (która była co najmniej dziwna od początku) można
włożyć między bajki.
Pewnie, że jest tu coś nie tak. Wiele bym dał by mieć wszystkie sezony
DBZ Remastered od FunAnimation, bo zrobili to naprawdę dobrze.
W tej chwili, jednak zbyt wielkiej zaufania w tych RAWach nie pokładam,
może pokażą się jeszcze lepsze?
no może się pokażą, btw, mile jestem zaskoczony końcówka 2 odcinka a właściwie walką, a raczej krótką sceną jak radic ich uderzył, wypadła naprawdę, naprawdę nieźle, zobaczymy jeszcze jak to będzie w 3 odcinku, ale wydaje, mi się po tej scenie, że walki zostały ostro poprawione, jesli by tak było, to może nawet zmienię zdanie o tej wersji Kai, oczywiści na plus.
Nareszcie teraz akcja będzie taka jak w mandze, bez zapychaczy. Akcja będzie o wiele bardziej ciekawsza:D Już widać po dwóch pierwszych odcinkach, że wszystko jest tak jak w mandze, nic nie dodali oprócz sceny z Gohanem i Goku przy wodzie. Jak dla mnie jest rewelacyjnie na razie.
no dla mnie tez calkiem moze byc niby to tylko poprawiona wersja zetki ale swoje walory ma np ten opening (ktory mi tez przypadl do gustu) a tak nawaisem to co jaki czas wychodzi 1 odc.? co tydzien? bo to pytanie mnie neka ;>