PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=744108}
7,9 9,6 tys. ocen
7,9 10 1 9591
6,3 3 krytyków
Dragon Ball Super
powrót do forum serialu Dragon Ball Super

Nie rozumiem dlaczego jako główny tytuł nie jest ustawiony "Dragon Ball Super". Może mi ktoś powiedzieć, gdzie posługują się wersją z "Cho" w tytule? We wszelkich informacjach prasowych mamy Super, w logo serialu mamy Super, japoński lektor też wymawia Super. Bezsensowna pogoń za byciem bardziej japońskim od Japończyków.

eguaroc1

Zgadzam się. Denerwuje mnie coś takiego. Na siłę tworzenie tytułu. Dragon Ball Z na filmwebie nie nazywa się "Zetto"... Czasami mam wrażenie, że debile ustawiają te tytuły.

DrDeLorean

Ale już Kai mamy ustawione jako "Doragon boru kai". Dla mnie to jest bezsens. Tytuł złożony z angielskich słów mamy zapisany według japońskiej wymowy tych słów. To równie dobrze można by ustawić wedle polskiej wymowy "Dragon Bol Kaj", widziałbym w tym tyle samo sensu.

eguaroc1

Dla mnie to kretyństwo. Zero w tym konsekwencji. Zwłaszcza że SAMO LOGO serialu jest po angielsku. Nawet nie trzeba się zbytnio wysilać. Ja bym poszedł za ciosem i zapisał wszystkie tytuły amerykańskich filmów fonetycznie, a japońskich krzaczkami. Żeby było różnorodnie.