PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=744108}
7,9 9,6 tys. ocen
7,9 10 1 9591
6,3 3 krytyków
Dragon Ball Super
powrót do forum serialu Dragon Ball Super

Pogmatwali to całkowicie!

Black Goku, to Zamasu w ciele Goku. A oryginalnego Goku wyciągnęli z ciała Goku i go zabili.
Więc kto wszedł w ciało Zamasu? Kto tam się kryje?

Jakby nie można było skomplikować tego jeszcze bardziej...

ocenił(a) serial na 9
karoman4

Ogólnie 60 odcinek trochę słaby, poza ciekawą końcówką. Niby tu już się wyjaśnia, ale znowu cały tydzień czekaliśmy na coś, co jest pod koniec odcinka. Czemu oni nam to robią? :( :D

karoman4

"Więc kto wszedł w ciało Zamasu? Kto tam się kryje?" Nie za bardzo rozumiem.

ocenił(a) serial na 7
Rycerzyk69

A co tu jest ciężkiego do zrozumienie?

Zamasu z przyszłości zamienił się ciałami z Goku i powstał Black Goku.
Zamasu zlikwidował duszę Goku, gdy przejmował jego ciało.
Jeżeli Zamasu przejął ciało Goku i zwie się Black Goku, to kto jest w ciele Zamasu?
Zamienili się, więc w ciele Zamasu powinien być ktoś inny. Kto?

karoman4

w ciele zamasu jest goku .... zamasu zabil swoje cialo z dusza goku w srodku ....

karoman4

Miałem to napisać ale Ext mnie ubiegł :) Jeszcze dodam coś od siebie, żeby wszystko stało się jasne: jest DWÓCH ZAMASU - nieśmiertelny z przyszłości i Goku Black z innej linii czasowej. Nie wiem czy czytasz mangę ale tam jest o wiele lepiej pokazana retrospekcja walki Trunksa z Daburą. Trunks ledwo sobie radził na poziomie SSJ. W walce uczestniczył też Supreme Kai (Wschodni Kaioshin) z Siódmego Wszechświata i Kibito. Kibito szybko zginął a Supreme Kai został silnie poturbowany, niezmiernie to ucieszyło Babidiego, który zaczął go kopać a potem dusić. Wtedy bezsilny Trunks w gniewie osiągnął SSJ2, rozprawił się z Daburą i Babidim oraz nie dopuścił do powstania Buu. Supreme Kai był bardzo wycieńczony i nie zdołał przeżyć, co sprawiło, że w linii czasowej Trunksa Bóg Zniszczenia z Siódmego wszechświata (Beerus) przestał istnieć. Szkoda, że w anime tego nie pokazali, ale chyba Pilaf i jego banda by się obrazili :D A teraz najważniejsze! Po jakimś czasie, na miejscu bitwy pojawia się nie kto inny jak Goku Black i mówi: "KUKUKU... HOW WONDERFUL. I'VE FINALLY FOUND A TIMELINE... WHERE THAT MEDDLESOME GOD OF DESTRUCTION OF THE 7TH UNIVERSE DOESN'T EXIST... I wszystko pięknie układa się w całość :)

ocenił(a) serial na 7
Rycerzyk69

Wstyd się przyznać, ale ja nie czytałam żadnej mangi spod szyldu "Dragon Ball". !(=;...;=)!

Ja byłam przekonana, że Zamasu zajął ciało Goku, który zmarł na wirusową chorobę serca w alternatywnej przyszłości Trunksa. Goku zmarł tam z powodu choroby, nie jak bohater, więc jego dusza została oddzielona od ciała...

Chyba warto zajrzeć do mang. Lol.

karoman4

Zawsze możesz nadrobić :P Ja miałem tyle teorii i żadna się nie sprawdziła. Manga DBS jest o wiele lepsze od anime. Za czasów DBZ anime było rozszerzeniem mangi, a teraz jest odwrotnie... Już wiadomo z jakiej linii czasowej jest Zamasu vel Goku Black, jest z teraźniejszości :D

ocenił(a) serial na 7
Rycerzyk69

Czyli to ten Zamasu, którego rozwalił Beerus w minionym odcinku?

karoman4

Tak. Ciekawe jak to wytłumaczą.

ocenił(a) serial na 7
Rycerzyk69

gdzie Ty czytasz tą mangę? :)

nillvo

http://manga-skan.pl/manga-dragon-ball-super.html :)

Rycerzyk69

Więc fabuła wydaje się niedopracowana. Z sagi DBZ z planety Namek wiemy, że samo ciało Goku nie gwarantuje mocy, bez duszy jest mało użyteczne.

ocenił(a) serial na 7
besty

Dlatego coś mi tu nie gra od początku. Choć może w przypadku boga wszystko jest możliwe, nawet zgranie się z ciałem, które przejmuje. Kami przecież też mógł ulepszyć ciało naczynia za pomocą swoich mocy (mówię o Tenkaichi Budokai, kiedy to Kami przejął ludzkie ciało).

Chociaż, Black Goku często łapie się za serce, tak, jakby była to wskazówka, że to ciało Goku, który zmarł na wirusową chorobę serca. Czyżby Zamasu nie był w stanie uleczyć chorego ciała?

Jedno jest pewne, Toei gubi się łapiąc kilka srok za ogon. Moim zdaniem, powinni odpuścić sobie wątek Mai/Trunks, a skupić na ważniejszych rzeczach, np. na fabule i logice.

karoman4

Ulepszyc sobie mogl, ale moc Goku, ktory umieral na atak serca to SSJ, a moc Zamasu to gosc na strzala, gosc na strzala przejmuje cialgo Goku bez duszy i osiaga kilkakrotnie wieksza moc niz Goku z dusza SSJ Blue? Glupota.

ocenił(a) serial na 7
besty

Tylko, że zwróć uwagę na jedną kwestię.

Gowasu powiedział, że jego uczeń Zamasu to doskonały wojownik i że jego umiejętności przekraczają najśmielsze oczekiwania.

Jeżeli Zamasu był tak zayebisty jak twierdził Gowasu i jeżeli Zamasu przejął ciało Saiyanina, którego możliwości waleczne wzrastają z każdą kolejną walką, to nic dziwnego, że takie połączenie było w stanie osiągnąć SSJ Rose.

karoman4

Ogolnie ci bogowie to cieniasy poza wyjatkami, wiec dla Gowasu pewnie kazdy kto cos umie przechodzi najsmielsze oczekiwania. Opierajac sie na faktach to Goku mial Zamasu na hita.

ocenił(a) serial na 7
besty

Więc masz kolejny dowód na to, iż logika nie ima się serii Super. xD

besty

Można sobie to tak wytłumaczyć, że użycie do tego super smoczych kul to inna bajka niż zwykła technika Ginyu. Jeśli dobrze pamiętam on nawet nie miał głosu Goku a Black ma, czyli może to świadczyć o wysokim stopniu zamiany.

Rycerzyk69

Imo to szukanie logiki tam, gdzie jej nie ma. Prostsze wytłumaczenie jest, że są niespójności.

ocenił(a) serial na 7
besty

W ostatnim odcinku Vegeta wspomniał o tym walcząc z Black Goku, więc chyba sprostowali tę niespójność.

karoman4

A raczej jeszcze bardziej zagmatwali sami sobie, Vegeta wspomniał, że tylko pajac może wykorzystać to ciało, a Black jest dalej prawdopodobnie mocniejszy niż Goku, więc logiki szukać na próżno.

ocenił(a) serial na 7
besty

Jeżeli Black byłby faktycznie mocniejszy, nie decydowałby się na połączenie z Zamasu za pomocą Potara. A skoro decyduje się na taki krok, znaczy, że sam w pojedynkę już nie jest pewny swojej siły i wygranej.

No i teraz wystarczy Mafuba, żeby zapieczętować obu na raz i finito. Ale znając życie, pewnie coś spieprzą i przeciągną wątek.

karoman4

Jest słabszy od Vegety, więc musi fuzję robic, przez długi czas był i jest silniejszy od Goku w jego ciele bez jego duszy. Z kolei Vegeta mówi, że tylko pajac może wykorzystać to ciało, a pajac b ył słabszy niż Black, widzisz już brak logiki?

karoman4

Vegetto będzie :)

ocenił(a) serial na 5
karoman4

Mając do dyspozycji tyle wszechświatów i dwie linie czasowe mogli to jeszcze bardziej zagmatwać i wmieszać chociażby Champe.

ocenił(a) serial na 7
malysz369

Na dzień dzisiejszy nie wiadomo w sumie, czy Champa ma z tym coś wspólnego, czy też nie. Może siedzi na tej odzyskanej Ziemi z 6-go Wszechświata i wcina smakołyki?

ocenił(a) serial na 5
karoman4

Na razie się na to nie zanosi, ale fajnie by było

ocenił(a) serial na 7
malysz369

Ja jestem zdania, że on nie ma z tym nic wspólnego, choć przez pewien czas brałam go pod uwagę. Z tym, że Zamasu wykorzystał swoje wcielenie z innego timeline'u zaskoczyło mnie, nie powiem. Black Goku to fajny przeciwnik, Zamasu niekoniecznie. I to chyba tyle z pozytywów jeśli chodzi o tą serię.

ocenił(a) serial na 3
karoman4

Moment, to nieśmiertelny Zamasu jest z linii Trunksa czy to Black Goku?

ocenił(a) serial na 7
Goku_from_DBZ

Black Goku, to Zamasu pochodzący z czasów Mirai Trunksa. Zamasu użył ciała martwego Goku, który umarł na wirusową chorobę serca.
Drugi Zamasu, to Zamasu pochodzący z czasów 'obecnych' dla Goku i pozostałych. Czyli patrząc z perspektywy Mirai Trunksa, z przeszłości. Ten Zamasu używał Pierścienia Czasu, żeby dostać się do przyszłości.
Zamasu w ciele Goku, czyli Black Goku, łącząc się z Zamasu z przeszłości dzięki kolczykom Potara, stał się jednym, nieśmiertelnym Zamasu w ciele Goku - wytrzymałe ciało Saiyanina.
Pogmatwane, aż głowa boli. xD