Mam mieszane uczucia, niby serial stara się zachować historyczny obiektywizm i pokazuje ciemne strony wszystkich stron w rosyjskiej wojnie domowej, ale odniosłem wrażenie, że jednak i tak najlepsi w tym filmie byli czerwoni. Gdyby nie informacja na samym końcu o dalszych losach głównych bohaterów, to można by było odnieść wrażenie, że wszyscy znaleźli szczęście w nowej czerwonej ojczyźnie, a ja się pytam gdzie się podział honor takiego W. Roszczyna? Rosjanie za wszelką cenę próbują wmówić światu, że każda ze stron w wojnie domowej miała rację i nie potrafią przyznać, że bolszewicy to najgorsze co się mogło Rosji przydarzyć. Na marginesie jest kilka nieścisłości i braku logiki jak dla mnie w tej produkcji, także co najwyżej 6/10.
Właśnie skończyłem oglądać serial i jestem zdumiony, bo książka (nie czytałem) ma być właśnie Sowiecką propagandą, ale jeśli chodzi o film, to Ja nie odniosłem takie wrażenia, że "najlepsi w tym filmie byli czerwoni', a wprost przeciwnie. Jestem też zaskoczony, że to prawdziwe postacie - tu akurat też się zgadzam, że akcja nieprawdpodobna szczególnie jeśli chodzi o nagromadzenie zbiegów okoliczności. Ale jednak podtrzymuję swoją pozytywną opinię. Dla kolejne potwierdzenie, że Rosja to wielki kraj przynajmniej kulturowo.
Odnośnie kwestii czy to prawdziwe postacie, to zaczęłam wątpić.
Coś mi nie pasowało, bo książka nie jest biograficzna, więc jakim cudem serial na jej podstawie jest?
Serial mnie bardzo zaciekawił, więc zaczęłam szukać trochę w internecie i znalazłam taką informację:
"Kim byli bohaterowie w rzeczywistości ?
- Katia - Natalia Krandyszewska, trzecia żona pisarza Aleksego Tołstoja. Była rosyjską poetką i pisarką, autorką pamiętników. Natalia przeżyła blokadę Leningradu, wtedy też zaczęła pisać wiersze o niej. Zmarł w latach 60. Z Tołstojem miała dwóch synów: Nikitę i Dymitra.
- Dasza - Nadzieja Krandyszewska, siostra żony pisarza. Znana radziecka rzeźbiarka. Przyjacielem z dzieciństwa Nadziei był Maksym Gorki.
- Iwan Teliegin - Piotr Gołyszew, mąż siostry żony Aleksego Tołstoja. Był architektem i malarzem. Miał swój wkład w Bibliotekę imienia Lenina w Moskwie.
- Wadim Roszczyn - Eugeniusz Szołowski, wujek Aleksego Tołstoja. Pierwsza żona Szołowskiego odeszła od niego dla pisarza Michaiła Bułhakowa. Był on generałem głównego sztabu w Związku Radzieckim."
Ta informacja wskazuje, że to nie były prawdziwe postacie.
Może łatwiej by było mi wyciągnąć wnioski gdybym przeczytała książkę, bo może te informacje na końcu dotyczyły dalszych losów bohaterów fikcyjnych? Ciężko stwierdzić.