Kto to ocenia??? Czy ci ludzie powariowali. Nawet opsady dobrze się jeszcze niezna ani nie wiadomo kiedy będzie premiera a ci ludzie już oceniają. Nie rozumiem ich.
Może sami to kręcili a może telepatia? :)
Co do serialu to poprostu rozpacz. Jeden z forumowiczów napisał: "zakaz dorabiania kultowych filmów" i jeśli chodzi o mnie to podpisuje się pod tym. Nie oglądałem całego tego serialu (nawet nie wiem czy wszystko puścili?) lecz zaledwie jeden odcinek. Wielką szkodą stało się że przy tak doborowej obsadzie która faktycznie grała w Alternatywach jak i nowym "serialiku" nazwano owe dzieło następcą swojego wielkiego poprzednika.
Czytałem wcześniej w prasie że widzowie mogą być nieco zaskoczeni, ponieważ "Dylemat" jest trochę inny ale nie wiedziałem że jest aż tak źle. Jak dla mnie ten serial nie powinien powstać. Pieniądze zostały wyrzucone w błoto - nie chcę urazić aktorów, dla których szacuneczek mam. Podobnie było także z "Rozmowami kontorlowanymi" - II części "Misia".
Uważam że w przypadku "Misia", "Alternatyw" oraz "Zmienników" dzieła te wymagały chyba pewnej inteligencji od widza. Nie ma podanego na tacy że ten to SB, tamten to członek rady narodowej, bo nie wolno było... i może dobrze. W "rozmowach" (1990) czy innym "dylemacie" (2007) nie dość że to o czym już wolno było powiedzieć jest aż za bardzo uwypuklone to w dodatku ta akcja się jakoś nie kleji.
Wiem że twórcom trudno jest dorównać takiemu poprzednikowi jak S.Bareja, bo w końcu ciężko byłoby żeby dzisiejsi "Zmiennicy" jeździli
Fiatami 125p, a Rysio z Misia kombinował przez dwie godziny filmu jak wyjechać do Londynu. Jednak skoro czasy są inne, to i inne problemy, albo i te same, ale spowodowane innymi czynnikami. Jeśli dzieło będzie awykonalne, to po co próbować.
Aha, nie wierzcie że to kwstia czasu i że za 10 lat odkopany ten serial zrobi furore.
Pozdrawiam, wszystkich kochających dzieła Stanisława Bareji, Mariusz vel "mmoo"
obsady tuku a nie opsady. Ty byś napisał scenariusz jakiś to świat by się poskładał ze śmiechu. Idź do szkoły lepiej.
tłuk tłumokowi oka nie wytłucze...
tłuk - rzeczownik, rodzaj męski - 1. kamienne narzędzie używane dawniej do rozbijania i obróbki
2. posp. o człowieku mało rozgarniętym
tłuk -ka, -kiem; -ki, -ków
występowanie:
Słownik ortograficzny języka polskiego - Muza 2001, 2005 - T. Karpowicz
Wielki Słownik Ortograficzny PWN