Przydałby się polski serial, utrzymany w podobnym stylu. Kazimierz Wielki miał sporo za uszami, serial o nim dobrze zrealizowany , chociażby w 50% na takim poziomie jak Tudors mógłby być hitem.
Tez wpadłem na ten pomysł i myślę że taki serial mógłby być nawet lepszy i ciekawszy niż przedstawiana tysiące razy historia Henryka VIII. Ale cóż w Polsce produkuje się w większości seriale w stylu "Barwy Szczęścia" albo "M jak Miłość" a chyba niewielu ludzi wie że historia Polski pełna jest świetnych scenariuszy , których nikt jeszcze nie przeniósł na ekran .
Kazimierz Wielki po prostu lubił się zabawiać z kobietami nie miał na ich punkcie obsesji, nie zabijał ich. A zrewolucjonizował tylko architekturę (przyp. mury zamiast drewna) no i zaprosił Żydów. Troszkę za mało wyszedłby zwyczajny film historyczny, lepiej zrobić porządny dokument lub poczytać książki. Ciekawszą postacią byłby Stanisław August Poniatowski. Również kobieciarz, reformator, ale osadzony w ciekawszych czasach w dziejach Polski. Przede wszystkim trudny o ocenie: marny polityk, marionetka Rosjan, nieudacznik czy marzyciel - no i mamy gotową historię.
Henryk VIII mimo swojej okrutności jest bardziej barwną, ciekawszą i przede wszystkim (co jest najważniejsze i lepiej sprzedawane) bardziej kontrowersyjną postacią w historii. Serial pozwala obserwować i starać się zrozumieć jego postępowanie.
Pozdrawiam
Nie zabijał ?
Powiedz to Klarze Zach i jej rodzinie do 3 pokolenia.
Wg mnie moglaby to byc pasjonujaca historia - zdrady, krew, intrygi, morderstwo (biskup do rzeki, który nie chciał zajac sie uniewaznieniem jego 2 malzenstwa), podwójna bigamia, walka o syna itd
To nie Kazimierz wydał wyrok na Klarę i jej rodzinę, a król Węgier. Podobała mu się to racja jak wiele innych kobiet.
też mi się wydaję, że Stanisław August Poniatowski jest ciekawszy. Pokazanie życia Poniatowskiego na tle rozbiorów byłoby naprawdę interesujące. Chętnie obejrzałbym taki serial. Jak już ktoś napisał, ciekawsze czasy. Więcej się działo. Jak już widzę te nasze polskie opery mydlane to mi się srać chce. Mogliby zrobić coś w ten deseń.
20letni Kazio, żonaty, miał ochote na dwórkę Zachówne, pomogła mu ją 'zlapac' krolowa Elżbieta jego siostra. Ojciec Zachówny chcial zemścic sie za zhanbienie corki i zranił lekko króla a Elżbiecie odrąbał ręke.
Klarze obcieto nos wargi itd a jej całą rodzinę do 3 pokolenia stracono a resztę wygnano. Sama Klara do smierci tj 1335 roku była wożona po Węgrzech.
A coż zrobil nasz Kazio? Latał za Esterką i Cudką.
Serial o Poniatowskim byłby super. Oświeceniowa Polska, trudne wybory, zaskakujace sytuacje, barwne i kontrowersyjne postaci + niewątpliwie dla tych, którzy kochają romanse i intrygi.
Kazimierz to był człowiek jakiego dzisiaj by określono menagerem z bujnym życiem i dragami https://totemat.pl/krol-polski-kazimierz-wielki-bigamista/ dziś by był to taki człowiek lubiany ale pracujący w korpo na jej szczycie. Swoje miał za uszami ale jedna z bardziej wybitnych postaci tamtych czasów naszych rejonów.