PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Witam dziś wypożyczyłam sobie z biblioteki książkę czy czytaliście ją ?
Jak wam się podobała?
Czy warta przeczytania ?

ocenił(a) serial na 10
poxx

Więc musisz uważać, żeby przypadkiem Cię nie uszkodził;P

RoseMarie92

Zęby ma spoko xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Nawet zęby ma seksowne;]

RoseMarie92

haha xDD
Cały Cavill

ocenił(a) serial na 10
poxx

Jeśli ma psa to pies tez jest seksowny. i kot.

RoseMarie92

hahah :D
A JRM ma takie " chore" i szalone spojrzenie, brr :D

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Momentami z deka przepite'P

RoseMarie92

Nie pijemy wódki nie pijemy wódki bo wzrok JRM'a był za krótki xDDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Pewnie być chciała żeby rozebrał Cię tym wzrokiem xD

RoseMarie92

wolałabym żeby się sam rozebrał xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

obaj są seksowni :D chociaż Brandon zdecydowanie jest bardziej męski po prostu :D taki... mrauuuu :D

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Tak tak ja też wolę Karolka;)
Chociaż, zaczęłam ten serial oglądać przez Jonathana, ale później stwierdziłam, że ma przystojniejszego kumpla;D

RoseMarie92

Ciachoo xDDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

ciachaaaa :D

czixxxa

A może wrócimy do tematu czy ktoś czytał tą książki i może napisze jakieś ciekawe zdania, momenty co jest w książce.
A nie kto ile waży i jaki chudy jest.

kiwi21

Nie czytałam, bo nigdzie nie znalazłam jej w żadnej bibliotece ani w księgarni :/ A że nie znalazlam, to się zniechęciłam co do dalszych poszukiwań :p
Ostatnio zoabaczylam za 19 złotych książkę tego całego pana Davida Strakyera czy coś :p o Elżbiecie za 19 złotych, polecę ją kupić w przyszłym tyg :)
Hm no i mogę polecić jeszcze "Ja, Elżbieta" zwłąszcza 1 część o młodości Elżbietki :)

ocenił(a) serial na 10
Qdom

też jeszcze nie czytałam :)
teraz jestem w trakcie "Cnotliwego księcia" Strakyera i troszkę muszę przyznać ciężko mi to idzie bo są to po prostu suche fakty, daty, nic nie znaczące nazwiska itp :)

czixxxa

Ja muszę ,,wieczna księżniczkę''
i WITAM :D

czixxxa

WITAM Wszystkich PO Nie Obecności :DDD
Ja muszę wieczną księżniczkę ;(

ocenił(a) serial na 10
poxx

Książki pt. "Królowe. Sześć żon Henryka VIII" Starkeya nie czytałam ( a bardzo chcę przeczytać) Nie mogę jej nigdzie dorwać. Czytałam za to Sześć żon Henryka VIII autorstwa Antonii Fraser, może dziś po południu napiszę kilka ciekawych zdań z tej ksiażki ;) Cnotliwego księcia też czytałam i też myślę, że jest w nim dużo suchych faktów, ale dobrze jest dowiedzieć się choć trochę o dzieciństwie i młodości Henryka ;) Wieczną księżniczkę czytałam, lecz teraz nie mam jej w domu na składzie, ma ją mój wujek - miłośnik historii ;) A z całego serca mogę polecić książkę o której pisała Qdom "Elżbieta I. Walka o tron" Davida Starkeya.

Ann_180395

Przeczytam ;)

Ann_180395

A więc tak może napisz te ciekawe zdania jestem ciekawa :D

kiwi21

Nigdzie jej nie mogłam znaleźc, a książki o Tudorach to biore od razu bez zastanowienia się;p
Poxx, Wieczna księzniczka jest świetna :) I o wiel bardziej wiarygodna niż Kochanice Króla no i w końcu Katarzyna jest młodziutka a nie jak we wszystkich ekranizacjach i ksiązkach, stara i już pod koniec małżeństwa z Henrykiem.
Moja koleżanka czytała Kochanka dziewicy - o Elżbiecie I i Robercie Dudley, też ponoć świetne :)

ocenił(a) serial na 10
Qdom

"Kochanice" nie są takie złe, ale widać, że to była (chyba :P) pierwsza książka Gregory o Tudorach. Mimo wszystko jeżeli chodzi o przedstawienie romasu Marii z Henrykiem jest o wiele lepiej to przedstawione niż w "DT" ;)
A "Wieczna księżniczka" fenomenalna, daje naprawdę świetny i nowy pogląd na życie Katarzyny. Przede wszystkim jest tu bardziej ludzka i nie taka święta :)
"Kochanek dziewicy" - super! :) oczywiście głównie przedstawiony wątek romansu Elżbiety z Robertem, ale to on miał wielki wpływ na jej rządy.
A skoro już o książkach Gregory mowa to jest jeszce "Błazen królowej" - to ksiązka, którą lepiej przeczytać przed "Kochankiem", bo opowiada o krótkim panowaniu Edwarda, wstąpieniu na tron Marii, pobyciu Elżbiety w Tower i konflikcie między siostrami :) tez ciekawsze i lepiej przedstawione niż w "Elizabeth" ;)

W "Cnotliwym księciu" jest dużo nudnych wzmianek o wypłatach dla mamek dzieci Henryla VII itp, więc można się momentami zanudzić, ale zapodam wam fragment, który jest hmm zabawny i obrzydliwy :)
Starkey przytacza tu swoją wypowiedź z rozmowy z kolegami ze studiów na temat Henryka VIII i jego szambelana Williama Comptona :)
"- Czy wiecie, że ten służący miał pieczę nad sedesem pokojowym Henryka? Co? To królewska wygódka. Tak. I że asystował królowi, kiedy ten z niej korzystał? Skąd to wiem? Sam sługa tak twierdzi, a nawet opisuje zawartość... stałą i ciekłą. Pewnie też wycierał królewskie siedzenie..."
Cóż.... biedny Will ;)