PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37315
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Wszystkim, których interesuje serial The Tudors, jak i jego bohaterowie, polecam film ( a właściwie to serial, który składa się z 4 odcinków) "Krwawy tyran - Henryk VIII". Nie jest tak szczegółowy jak "The Tudors" i reżyser skupia się w nim bardziej na związkach Henryka z jego żonami, ale uważam że jest bardzo dobry.
Przede wszystkim podoba mi się w nim to, że Ray Winstone wygląda jak Henryk, a jego charakteryzacja zmienia się z upływem lat tytułowego bohatera (Henio powinien się starzeć, a J.R.M starzeje się nieznacznie -jeśli w ogóle, i to w The Tudors mi się nie podoba).Jego grze aktorskiej również nie mogę nic zarzucić. Pozostali aktorzy również są dobrze dobrani. Rola Anny Boleyn przypadła w udziale Helenie Bonham Carter i wywiązała się z tego zadania bardzo dobrze. W prawdzie moją ulubiona Anną jak do tej pory jest Natalie, ale Helena też sobie poradziła :). Reszta obsady też jest dobrze dobrana, aktorzy pasują do postaci które grają. Nawet wizualnie. Ośmielę się nawet stwierdzić, że aktorka grająca Katarzynę Howard w "Krwawym tyranie" ,o wiele bardziej pasuje do tej roli niż ta, która gra w "The Tudors".
Katarzynę Howard gra Emily Blunt. Jest ładna, gra dobrze i ma w sobie to coś. Katarzyna w jej wykonaniu ma charakterek, jest uwodzicielska ale też delikatna. I nie kojarzy mi się z prostytutką. Natomiast postać, którą stworzyła Tamzin Merchant, niestety mi się z nią kojarzy. Wiem, że ta żona Henryka miała kochanków ale uważam że aktorka trochę przesadziła. Może to wrażenie zniknie z biegiem następnych odcinków, okaże się. Poza tym wygląda jak szara mysz i nie wydaje się być osobą która olśniłaby Henryka VIII. Ale to moje zdanie.
Oczywiście są nieścisłości historyczne, ale to normalne. Trzeba by żyć w tamtych czasach, żeby przedstawić wszystko dokładnie. Mimo to uważam ,że "Krwawy tyran" jest dobrze zrobionym filmem, który przedstawia realia tego okresu. Może za mało jest szczegółów historycznych i czasem ma się wrażenie, że ogląda się wszystko w przyspieszonym tempie, ale jakby nie było to tylko 4 odcinkowy serial. I akcja musi się toczyć szybko.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
patti_4

Nie miałam przyjemności oglądać tego serialu ale skoro tak bardzo go chwalisz to poszukam go i obejrzę ;) W Tudorach pomimo tego, że Jonathan się nie starzeje to i tak bardzo dobrze gra i oczywiście Natalie Dormer zagrała świetnie :)

Marita09

Oczywiście, ze gra dobrze :) ale mimo wszystko sam fakt, że Henryk w "Tudorach" się nie starzeje tak jakoś mnie razi.

ocenił(a) serial na 10
patti_4

Tak to racja. Ale w 1 sezonie jest taki jakiś młody, taki bardziej "świeższy" ;) a w 2 sezonie to ma już bródkę i jest bardziej dojrzały (i wtedy najładniej wygląda ;]) a 3 sezon to już jest bardzo dojrzały a 4 sezon to już widać że jest starszy... Ale ogólnie Jonathan nie jest wcale podobny do Henryka VIII ale właśnie to daje to "coś" :) jeśli wiesz co mam na myśli :)

Marita09

Teraz zrobiłam sobie krótką powtórkę...i rzeczywiście widać tą zmianę :)
Już nie mogę się doczekać 4 sezonu, tylko szkoda że będzie tym ostatnim :(
Ale z drugiej strony jeśli mieliby go sztucznie przedłużać, to byłaby porażka. Mogłoby wyjść tylko gorzej.