PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37326
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Witam. Piszę obecnie pracę licencjacką na temat polityki dynastycznej Tudorów (zwłaszcza Henryka VIII, Marii Tudor oraz Elżbiety) i w ogóle o instytucji małżeńskiej, jako narzędzie w rękach polityki władców tego okresu.
Stąd moje pytanie do fanów serialu: czy możecie polecić mi jakieś tytuły książek,literaturę, tytuły innych filmów, które w jakikolwiek sposób mogłyby być dla mnie pomocne?
Za każdą wskazówkę będę mega wdzięczna ;)
M.

madziaczub

Zobacz w katalogu BUW online, jest tam trochę tytułów odnośnie Tudorów, niestety głównie anglojęzyczne. Jeśli chodzi o filmy (a tym bardziej seriale) to raczej nie odnosiłabym się do nich w pracy licencjackiej, bo nie są to pozycje naukowe i recenzent tego nie uzna jako wiarygodne źródło informacji.

użytkownik usunięty
madziaczub

Polecam biografie Tudorów napisane przez Stanisława Grzybowskiego.
Serial to raczej łagodne i przyjemne wprowadzenie do tematu ;)

madziaczub

Kochanice króla ksiązka Gregory
Wieczna księzniczka, też Phillipa Gregory - o młodych latach Katarzyny Aragońskiej
Walka o tron David Starkey - biografia młodych lat Elżbiety I.

ocenił(a) serial na 8
Qdom

Dzięki za informacje ;)

ocenił(a) serial na 10
madziaczub

Tylko nie Gregory! Nie mam nic do jej twórczości pod względem pisania, ale kobieta w ogóle nie trzyma się faktów! No proszę Was, kto uwierzy, że Anna Boleyn spaliła swoje dziecko w kominku lub też, że spała z własnym bratem? No chyba, że to ma być porównanie na prawdziwe i fałszywe.
A co do książek, to znam trochę ale podam, te które zapadły mi w pamięci:
- "Ostatnia lata Henryka VIII" R. Hutchinson
- " Królowe. Sześć żon Henryka VIII" - A. Fraser
- " Rubaszny król Hal" G. Bidwell
- "Henryk VIII" F. Pollard
- "Cnotliwy Książę. Zanim Henryk VIII został Królem" D. Starkey
Polecam tak swoją drogą całą twórczość Starkey'a, bo jest znakomitym historykiem!

ocenił(a) serial na 8
marita_09

Interesujące propozycje, dzięki bardzo ;)

marita_09

nigdy się nie dowiemy, czy Anna faktycznie spała z bratem czy nie.
A co do spalenia płodu...no cóż, tutaj może i fantazja pisarki.

ocenił(a) serial na 8
madziaczub

Moja koncepcja dotycząca pracy nieco się zmieniła i postanowiłam głównie skupić się na Elżbiecie i Marii Tudor, jako kobiet u władzy. Oczywiście, osoba Henryka VIII jako ich ojca, będzie punktem wyjścia....

ocenił(a) serial na 10
madziaczub

Jeśli chcesz piać pracę o Elżbiecie I polecam:
- Elżbieta I John Ernest Neale
- Elżbieta I. Walka o tron David Starkey
- Elżbieta Wielka Stanisław Grzybowski
- i oczywiście Najcenniejszy klejnot George Bidwell
jedyny dobry mini serial o Elżbiecie I to Królowa Elżbieta - Elizabeth R z 1971 z Glenda Jackson w roli głównej.
Naprawdę jest świetnie zrobiony. Widziałam go lata temu ;) chyba na TVP Polonia. Nie wiem czy teraz gdzieś znajdziesz ten serial po polsku ja szukałam i niestety nigdzie nie trafiłam.

madziaczub

Myślę, że mogłaby być pomocna książka Kelly Hart "Żony i kochanki Henryka VIII"