PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37315
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

czy wie ktoś może kiedy w telewizji polskiej (np. polsat cafe czy tvn style) wyświetlą sezon 3??? Pewnie już w przyszłym roku:( terz żałuję że nie oglądałam go na HBO. Chyba się nie doczekam....

Pozostają książki- zaczęłam właśnie "Ostatnie lata Henryka VIII"- Roberta Hutchinsona, podoba mi się bo dużo faktów historycznych.
Czytałam "kochanice króla"- cudowna książka, już kupiłam "Błazen królowej"- Philippy Gregory.
A dziś z wypożyczalni wziełam film " Henryk VIII krwawy tyran"- obejrzałam kawałek i myślę że super a aktor który gra Henryka lepiej oddaje jego osobę tzn. jest mężny, ogromnej postury i groźny wyraz twarzy.
co myślicie o tym filmie, oglądał ktoś? A ksiązki

ocenił(a) serial na 10
kulek0506

Znaczy chodzi Ci o Raya Winstona?Oglądałam ten film,ale w urywkach,niestety;( Ray Winstone z pewnością wygladem idealnie pasuje do prawdziwego Henryka VIII,ale mi ogólnie nie podpadł do gustu.Może dlatego,że najpierw oglądałam the Tudors i w moim wyobrażeniu Jonathan Rhys Meyers jest idealnym odzwierciedleniem Henia;)...I wiem,że wygląd zewnętrzny JRM w Dynastii Tudorów odbiega diametralnie (choć w młodości Henryk był wysportowany i przystojny..) od historycznego wizerunku tego władcy,ale to właśnie ten aktor rewelacyjnie oddaje tą postać.Jego humory,chwiejny charakter...i właśnie JRM to dopiero ma groźny wyraz twarzy.Jego mimika jest zachwycająca.A spojrzenie?Sama się bałam,gdy rzucał swoim przerażającym spojrzeniem na Wolseya czy na Cromwella.

Uważam,że nie ma lepszego odtwórcy Henryka,mimo,że jak pisałam wczesniej wygląd różni się całkiem od rzeczywistości...ale dla mnie,jak i dla wiekszości ludzi to chyba na plus;D

Ale każdy ma swój gust i fajnie o tym rozmawiać;]

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Mogę polecić książki takie jak :
- Czarownica
- Ostania dziedziczka
i również je napisała P. Gregory

Według mnie the Tudors jest najlepszym serialem jaki w życiu oglądałam. Obsada, stroje, muzyka, miejsca wszystko nadaje urok i wprawia w nastrój.

Marita09

... pisałam maila do polsat cafe i odpisali, że narazie nie przewidują emisji 3 sezonu, a wogóle jest to objęte tajemnicą firmową.

więc próbowałam ściągać z chomika ale coś nie wychodzi, nie umiem dodać później polskiego lektora.

A Wy jak planujecie zdobyć 3 sezon- czekacie czy ściągacie?
pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
kulek0506

Ja wolę napisy polskie, oddaje bardziej charakter aktorów a polski lektor skraca wszystko i nie tłumaczy ;)

http://www.filmweb.pl/topic/1223155/Dynastia+Tudor%C3%B3w+Sezon+3+Lektor+PL.html
z naszego forum ;)

kulek0506

Ray Winstone przede wszystkim lepiej oddaje wygląd Henryka, niż J.R.M. Uważam, ze jego charakter też dobrze pokazał. Może czasami pokazali go jako zbyt łagodnego.
Oglądałam ten film jako jeden z pierwszych o Henryku VIII i bardzo mi się podobał.
Aczkolwiek serial "The Tudors" uwielbiam i uważam, że Jonathan tez dobrze odegrał tę postać. I zgadzam się z Tarą, czasami nawet był groźniejszy niż postać Henryka, którą odgrywał Ray. Także myślę, ze jeśli idzie o charakter króla to w tej kreacji aktorskiej był lepiej pokazany. Wyglądem jak najbardziej odbiega o wizerunku Henryka, który znamy z portretów.
I tak jak na początku mi to nie przeszkadzało, tak teraz uważam że w 4 sezonie Jonathan powinien być odpowiednio ucharakteryzowany pod względem postury.
W końcu w ostatnich latach swego życia Henryk nie należał do szczupłych mężczyzn.