PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=93760}

Dynastia

Dynasty
1981 - 1989
6,3 6,5 tys. ocen
6,3 10 1 6483
5,5 4 krytyków
Dynastia
powrót do forum serialu Dynastia

Z tego co wyczytałem w internecie Dynastia posiadała polski dubbing zrobiony jeszcze w latach 80-tych przez ś.p. panią Aleksandrowicz(a w tamtych czasach polski dubbing uchodził za najlepszy na świecie właśnie za sprawą pani Aleksandrowicz). Niestety byłem wtedy za młody aby pamiętac ten serial. Powtórka ponoć jeszcze była na początku lat 90-tych. Mam bardzo wielką prośbę do osób które zgrały sobie jakieś odcinki z polskim dubbingiem na VHS, aby się ze mną skontaktowały. Od jakiegoś czasu zacząłem zbierać "perełki polskiego dubbingu". Z chęcią się wymienię. Piszcie na ten adres:

dezerter_poczta@op.pl

ocenił(a) serial na 7
Replo

Z tego co pamiętam (oglądałem, a jak :))"Dynastia" nie była dubbingowana. Była nadawana z lektorem.

ocenił(a) serial na 3
Replo

Za to ja pamiętam jak pierwszy (i ostatni zarazem) raz w historii telewizji publicznej serial był przerywany reklamami!! Co w tamtych czasach gdy telewizja prywatna dopiero raczkowała było przy niemal 100 % oglądalnościach ewenementem. TVP informując widzów o przerywaniu serialu reklamami chciała sprawdzić czy widzowie zaakceptują ten pomysł ale niestety widzom to się nie spodobało i wszystko wróciło do normy (Wtedy nie funkcjonował odpowiedni przepis który zabraniałby przerywania reklamami programów telewizji publicznej)

DamMtor

Zgadza sie! Tak bylo! Pamietam, ze owa emisje z reklamami zapowiedziala przed odcinkiem K. Loska. A kiedy pojawily sie reklamy, dzingiel byl w stylu serialu, tzn. wykorzstywal elementy czolowki.

Replo

Telewizja publiczna rozpoczęła nadawanie „Dynastii” w 1990 roku. 1 i 2 sezon był emitowany codziennie podczas wakacji, natomiast pozostałe sezony były dawane, co tydzień ponieważ serial cieszył się bardzo dużą popularnością. Najpierw emitowano „Dynastię”, a później „Dynastię Colbych”. W tym samym czasie kiedy „Dynastia” święciła swój sukces w Polsce to w USA kręcono 2-odc. serial „Dynastia – Pojednanie”, która cieszyła się dużym powiedzeniem w Polsce wypożyczalniach video. W połowie lat 90-tych, kiedy Polsat otwierał bliźniaczy kanał Polsat 2 powtórzył „Dynastię”.

loko_3

„Dynastia nigdy nie była nadawana z polskim dubbingiem. Serial miał lektora, który bardzo dobrze tłumaczył dialogi oraz wyczytywał numer każdego odc. Polsat 2 miał, nieco gorsze tłumaczenie i był przerywany reklamami. „Dynastia” na TYP1 nigdy nie była przerywana reklamami.

loko_3

dynastia BYŁA przerywana reklamami przez jakiś czas. Pamiętam, że zapowiadano to hucznie i chyba po jakimś czasie przerwano.

Adam_Blackheart

Potwierdzam. BYŁ blok reklamowy w srodku filmu. O ile pamietam, zrobili to tylko RAZ, bo ponoc sie nie przyjelo.