PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=226952}
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 13013
Elfen Lied
powrót do forum serialu Elfen Lied

o gustach się nie dyskutuje, wiadomo są takie i takie (jedni maja zjebane - inni nie ;) Nie jestem jakimś zajadłym fanem anime (to już minęło), coś tam widziałem - nie jest tego może sporo, ale moim zdaniem nie mało również. Niemniej EL to jest druga seria przez, którą nie przebrnąłem ( gantz był pierwszy). Przeczytałem kilka tematów na forum i zabrałem się za oglądanie. Pierwsze wrażenie: Oo będzie jatka, to fajnie bo lubię jatkę; jednak kreska koszmarnie infantylna, aż odrzucająca od ekranu. Można ścierpieć. Plusem były skojarzenia z akirą (po kolejnych odcinkach stwierdzam, że to profanacja). Aczkolwiek jeszcze w pierwszym odcinku, kiedy cały styl EL zaczyna się stabilizować (o czym nie wiem) wrażenie z pozytywnego zmienia się w obojętne. Nie dlatego, że masakr ciąg dalszy brak, tylko jakoś to nieskładnie poprowadzone. Dłużące się w nieskończoność sceny; przynudzanie, że bardziej się da; rozterki głównych bohaterów, przeplatane nibyhumorem na poziomie kaloryfera. Dokładnie rzecz biorąc na poziomie smarka jakiegoś 10lat góra. Sceny akcji całkowicie nieemocjonujące, bez polotu - ot leją się i tyle. I ponownie te relacje między głównymi bohaterami, które nic nie wnoszą, bo każda jest powtórzeniem poprzedniej podobnej. A maglowane są z precyzją zegarka.
Moje zdanie jest takie, że gdyby wyciąć krew,cycki itp to pg EL wynosi 5+. Generalnie nawrzucano do jednego worka prawie wszystko co się dało (poza horrorem, którego nie uświadczyłem) doprawiono koszmarną ilością kiczu i poskładano. Ale poskładano jak klocki lego wiertarką udarową i wyszło co wyszło.

Zdaję sobie sprawę, że to jest inny świat i inna kultura (japonia), z wyobraźnią u mnie jets nad wyraz dobrze, ale nie potrafię sobie wyobrazić potencjalnego odbiorcy. Odradzam

ocenił(a) serial na 1
Droo

żeby nie było - wytrzymałem do 8odc

ocenił(a) serial na 8
Droo

A mi się anime podobało i nie uważam żebym miał "zjebany" gust.

żeby nie było - obejrzałem całe.

Droo

banał, infantylizm, granie na emocjach.
10/10- ale w jakim stylu, mimo tego, że czuję, iż jest to jedna wielka manipulacja moimi emocjami, to nie potrafie oprzeć się temu anime. jazda obowiązkowa, bez względu na to, czy ktos da 1/10 (rozumiem taka ocene i nie będę sie z nią kłócił), czy 10/10.

ocenił(a) serial na 8
Droo

Jeśli ktoś przyzwyczaił się do latających kunai i czarodziejskich zwojów to anime nie zrozumie. Głębszy przekaz, ot co. A do kreski nie mam zarzutu- cóż, w mandze o wiele gorsza.
Jak dla mnie jedno z najlepszych...

ocenił(a) serial na 1
Shiroki

zanim zaczniesz twierdzić, że ktoś czegoś nie rozumie, może wypadałoby z tym kimś porozmawiać. chyba, że jesteś jakimś psychospecem z csi, który wysnuwa teorię na podstawie kij wie czego. mnie nawet nie chodzi o przekaz EL, tylko jak to jest zaprezentowane. nie kupuję tego. nawet jakby to było anime o losach największych bohaterów świata czy auschwitz,czy cokolwiek podniosłego/tragiczne itd., w tej formie też bym tego nie obejrzał. mnie to nie odpowiada.
Poważnie wkurwia mnie, jak komuś nie spodoba się czyjaś opinia i wyjeżdża z tekstami - to trzeba zrozumieć, nie dla idiotów itp. Brzmi to jak wyuczony na pamięć, powtarzany rutynowo bełkot, kiedy nie ma się nic sensownego do dodania.

ocenił(a) serial na 8
Droo

Oj, no...Bez nerwów, wcale nie mam Cię za idiotę.
I psychospecem też nie jestem. Po prostu czasami trzeba spojrzeć...z innej perspektywy? A te "teksty", masz rację, taki odruch. Ale jako wielka fanka anime i mangi, nie dam se w kasze dmuchać.O!:P
Ale zdanie jak najbardziej szanuje.

Droo

anime jest bardzo fajne, gusta sa rozne, niektorym sie to podoba, a innym nie i tyle, nie ma o czym gadac. ja bym tam chciala kontynuacji