PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299616}
7,9 9,2 tys. ocen
7,9 10 1 9205
Ergo Proxy
powrót do forum serialu Ergo Proxy

10/10

ocenił(a) serial na 10

Nie jestem fanatykiem anime, wiec moze nie powinienem dawac tak wysokiej oceny, ale Ergo Proxy wydaje mi sie inne niz te, ktore obejrzalem do tej pory, trafilo w 100% w moj gust. Nie jest jakims zbiorem porad jak zyc, nie ma w nim sentencji odnosnie sensu ludzkiego zycia, co mnie zawsze denerwowalo w innych anime, bardziej do takiej roli pasuja filmy typu Fight Club, ale to juz inny watek. Sposob rysowania postaci tez jest na wysokim poziomie, nie przedstawia anorektycznych lasek ktore wygladaja na 14 lat, pozatym ze charakteryzuje sie duza iloscia detali. Klimat - mroczny, tajemniczy, ale nie jest zbyt zagmatwany, nie ma tez w nim zbyt duzo elektroniki, czego nie lubie. Fabula moim zdaniem nie dokonca spojna, w pozniejszych odcinkach wszystko sie wyjasnia, jednak jest w niej duzo symboliki, podwojnego dna, stad czasami wydaje sie naciagana.
Ergo Proxy nie jest bajka dla dzieci, adresatem sa osoby starsze, szkoda tylko ze ma tak male zainteresowanie.

ocenił(a) serial na 10
xyz_8

Xyz w 100% zgadzam się z tobą. Ja zaczynam dopiero się interesować anime i cholernie mnie denerwuje, iż w dużej, dużej większości filmów/seriali z pod tego znaku twórcy chcą uchwycić w fabule"czym człowiek jest a czym nie", albo fabuła jest tak beznadziejna i dziecinna (albo mi się wydaje ale to jest chyba w dużej większości domena japońskich aniem), że żygać się chce!! Ergo Proxy to zupełnie inna historia. Fabuła wciąga od pierwszego odcinka a samo wykoanie serialu (technika) jest wyśmienite !! Sam też dziwie się dosyć małym zainteresowaniem ludzi w Polsce tym serialem. Materiałów na ten temat w polskim necie jest dosłownie na lekarstwo, a szkoda bo to aniem jest warte grzechu - jedynie mogę żałować, że obejrzałem jedynie 14 odcinków (nie mam skąd wytrzasnąć reszty błeeeeeee)!! Pozdrawiam. !! EP on throne !!

pxe

z kąd moge zassać to anime??????dajncie jakiegoś linka czy namiar cokolwiek!!!!!

ocenił(a) serial na 10
gudmadafaka

wchodzisz na torrenty.org, wpisujesz w wyszukiwarce "ergo proxy" i e włala !!

ocenił(a) serial na 10
xyz_8

Szukalem, szukalem i znalazlem.- bardzo dobre anime! Niesamowity klimat najlepiej ogladac na glosnikach przy zapalonej lampce ;) Jezeli moze ktos polecic podobne anime to dajcie znac.
[btw gdzie zassac? isohunt'kropka'com]

ocenił(a) serial na 10
Kunio_2

Moim zdaniem bardzo ciekawe i warte obejrzenia anime to:

Wolf's Rain

Samuray Champloo

Cowboy Bebop

Eureka seveN

Fantastic Children

Last Exile

Haibane Renmei

Fate/stay Night

Wszystkie osobiscie obejrzalem i bardzo mi ise podobalo oczywiscie jest wiele innych dobrych anime ale te polecam szczegolnie :D
Pozdrowienia!

ocenił(a) serial na 10
lysy_3

ja bym tu dorzucil mushishi,ourana,texhnolyze i noein, a wykreslil fantastic children, ktore jest raczej skierowane do mlodszych widzow, i mnie osobiscie nudzil powolny rozwuj fabuly i akcji :/ Bo niestety ani nie ma tam kreski, ani muzyki ktora by te dluzyzny wypelnila ;]

Kunio_2

Ja polecam Ci Witch Hunter Robin. Swietny klimat i tak samo rewelacyjna muzyka. Kreska tez jest ok.

ocenił(a) serial na 9
xyz_8

A ja od siebie dodaje "Ghost in the shell-Innocence".Uwaga, tylko dla orłów.

ocenił(a) serial na 10
yordi85

Jak dla mnie jest to najlepsze anime na świecie ... Dorównać jedynie może Full Metal Alchemist ;)

ocenił(a) serial na 10
ErgoProxy

LOL!

Dokładnie to samo chciałem powiedzieć!
Gdybym nie oglądał wcześniej Hagarena, i nie spodobał mi się on aż tak, to Ergo Proxy byłoby moim nr 1

ocenił(a) serial na 10
yordi85

plus wszystko z serii Ghost in the shell łącznie z pierwszym filmem.

ocenił(a) serial na 5
xyz_8

Macie po części rację. Jestem w miarę dużym fanem anime. Trochę już tego obejrzałem i mam o jakieś pojęcie na ten temat. Ergo Proxy podobało mi się z początku strasznie.. Rzeczywiście bardzo fajny klimat i akcja. Oglądałem każdy kolejny odcinek z zaciekawieniem i sądziłem, że to będzie wielki hit. Jednak po tym, w jaki sposób się owe anime zakończyło się, nie wiem co mam o tym myśleć. Zdaje się, jakby twórcy w kilku ostatnich odcinkach dostali na głowę.. To nie ma kompletnie sensu... Zakończenie jest tak głupie i nielogiczne.. A szkoda, bo zapowiadało się interesująco.. Powiem tylko jedno.. Dla mnie rządzi Full Metal Alchemist i Naruto......

ocenił(a) serial na 10
xyz_8

Bez kitu. Jak obejrzałem ostatni odcinek to miałem ochotę znaleźć twórców i własnoręcznie ich powybijać... tak zniszczyć zakończenie tak pięknej serii... Przerażające... ;/

ocenił(a) serial na 7
xyz_8

Troche te anime zagmatwane, ale dało sie oglądać. Miałem wrażenie, że twórcy Ergo na siłe próbowali przedłużyć te anime czego przykładem są odcinki 15 i 19. Myśle, że anime jest na średnim poziomie. Zpoczątku, po obejrzeniu odcinków od 1 do 14 wydawało mi się swietne ale po obejrzeniu nastepnych odcinków zmieniłem zdanie.